Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
Γράφει ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος ipaper
«Φωτιά» έχει πάρει το παγκόσμιο εμπόριο από τις καταιγιστικές ανακοινώσεις του Ντ. Τραμπ, ξεδιπλώνοντας πολιτικές προστατευτισμού. Τελευταία, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, ενώ στις 2 Απριλίου, την ημέρα που χαρακτηρίζει ως «ημέρα απελευθέρωσης» για τις ΗΠΑ, αναμένεται να εξαπολύσει νέο μπαράζ μέτρων εναντίον αντιπάλων και φίλων.
Με τις ραγδαίες εξελίξεις να αλλάζουν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό και να διογκώνουν την αστάθεια, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα αν θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι από τον εμπορικό πόλεμο.
Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., με τις εξαγωγές της στην αμερικανική αγορά να ανέρχονται το 2023 στα 504 δισ. ευρώ (τα 158 δισ. αφορούν τη Γερμανία). Φυσιολογικά λοιπόν, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο εμπορικός πόλεμος απειλεί σοβαρά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ε.Ε. Η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι αμερικανικοί δασμοί 25% στις εισαγωγές από την Ευρώπη θα μείωναν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,3 της μονάδας μόνο τον πρώτο χρόνο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αυξημένοι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, θα οδηγούσαν τις ΗΠΑ σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερο ΑΕΠ από το αναμενόμενο προ των παρεμβάσεων Τραμπ.
Προς το παρόν, δηλαδή, ο εμπορικός πόλεμος δείχνει να προκαλεί μόνο ζημιές στους εμπλεκόμενους. Πλην όμως στο σημερινό περιβάλλον ρευστότητας, ποιος μπορεί να είναι βέβαιος για ο,τιδήποτε;