Οι αναμνήσεις, ξαναγυρίζουνε…
13 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αναμνήσεις, ξαναγυρίζουνε…

by todaypress
08/06/2025 10:05
in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
Οι αναμνήσεις, ξαναγυρίζουνε…

Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου και συναντήθηκε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, Πέμπτη 29 Μαΐου 2025. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press

της Κωνσταντίνας Δ. Καρακώστα

Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας

«Οι καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων είχαν πολιτικά κίνητρα καθώς ο Σύριζα δεν με αποδεχόταν ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Θεωρούσαν πως αν είχαν κάποιον δικό τους στη θέση μου θα μπορούσαν να κάνουν άλλα πράγματα» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην κατάθεσή του στη δίκη των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis. Και όλοι ξαναθυμηθήκαμε εκείνο το πρώτο εξάμηνο της ατυχέστατης διαπραγμάτευσης, μετά την κυβίστηση παρά τα ποσοστά του δημοψηφίσματος. Τότε που έπρεπε να βρεθεί ένα αφήγημα για τους ψηφοφόρους που περίμεναν τους αγνούς και τίμιους διαπραγματευτές να τους σώσουν από τους πουλημένους Γερμανοτσολιάδες που τους κυβερνούσαν μέχρι τότε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τους δύο κατηγορούμενους Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη να αποκαλύψουν τους «ηθικούς αυτουργούς» που βρίσκονται από πίσω, δηλαδή τους ανθρώπους που τους υπέδειξαν να καταθέσουν ψέματα αναφορικά με την εμπλοκή πολιτικών σε δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας με μοναδικό στόχο «να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους». «Εγώ δεν έχω τίποτα μαζί τους. Οι άνθρωποι εκβιάστηκαν. Εγώ θέλω έστω την τελευταία στιγμή να ζητήσουν συγγνώμη και να πουν ποιοι τους έβαλαν. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό για το κράτος δικαίου» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Τα όσα είχαν συμβεί τότε ήταν πρωτοφανή. Επί σειρά μηνών η χώρα έζησε μια δυσφήμιση άνευ προηγουμένου, όπου ανάμεσα στα άλλα τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του δυσφημούνταν και υφίσταντο διαδικασίες, όπως το άνοιγμα λογαριασμών τους, πράγματα «που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στον κόσμο», έφτασαν μάλιστα να γίνουν «πρωτοσέλιδο στους Finacial Times».

Σήμερα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, ακόμη και εκείνοι που τότε τον πίστεψαν, ότι η συγκυβέρνηση με αρχηγό τον Τσίπρα δεν διέθετε ούτε το όραμα αλλά ούτε και την ικανότητα να πετύχει την ιδεατή υπέρβαση που ευαγγελιζόταν. Η αντιμνημονιακή της ρητορεία μαζί με τους χορούς και τα νταούλια στις πλατείες των Αγανακτισμένων παρήγαν όχι μόνο ψέματα και αυταπάτες αλλά σκόρπισαν και το μίσος και τον διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Κυριάρχησαν ως λαϊκοί τιμωροί και τρομοκρατούσαν όποιον δεν συμφωνούσε μαζί τους. Ο πολιτικός φανατισμός παρήγαγε ένα άνευ προηγουμένου μίσος όπου πολιτικές καριέρες χτίστηκαν πάνω σε δημαγωγικές χυδαιότητες. Τελικά το «σκίσιμο των μνημονίων», η «περήφανη διαπραγμάτευση», η «μονομερής διαγραφή του χρέους», η «Μαντάμ Μέρκελ» που της λέγαμε «γκόου μπακ» αποδείχτηκαν «αυταπάτες», όπως ομολόγησαν κυβερνητικά πρόσωπα.  Υπέγραψαν μάλιστα όλοι αυτοί και το τρίτο μνημόνιο, μέτρα βαρύτατα και πολλαπλάσια από εκείνα που είχαν καταγγείλει στο παρελθόν, αποδεικνύοντας ότι οι επιλογές των προκατόχων τους ήταν ένας σκληρός και οδυνηρός μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας.

Και ενώ αποδέχτηκαν την αυταπάτη τους, δεν είχαν το ηθικό ανάστημα να αποκαταστήσουν τους κατασυκοφαντημένους πολιτικούς αντιπάλους τους των προηγούμενων «μνημονιακών κυβερνήσεων». Παρακολουθώντας τα όσα γίνονται στη δίκη της Novartis ξαναθυμόμαστε τη φαρμακερή εμπάθεια και το μίσος που με περισσή άνεση έσπειραν στην ελληνική κοινωνία, την πολιτική οξύτητα, την πόλωση και τη δαιμονοποίηση που ζήσαμε τότε. Φορτισμένα τα λόγια του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κλείνουν το νόημα μιας ολόκληρης εποχής: «να βγουν και να πουν συγγνώμη και να πουν ποιοι τους έβαλαν. Μπήκα στο δημόσιο βίο αφήνοντας μια καριέρα για να βοηθήσω την πατρίδα και δεν δέχομαι όλο αυτό που συνέβη».

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΤράπεζα της Ελλάδος
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτός εαυτού ο Άδωνις με την Κωνσταντοπούλου – Οδηγούνται στα δικαστήρια: “Με είπε παιδεραστή, θα της κάνω αγωγή” (Βίντεο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα η σύγκρουση: Μήνυση και αγωγή Γεωργιάδη κατά Λαζόπουλου – Δείτε γιατί οδηγούνται στα δικαστήρια – “Προκαλεί φόβο στην οικογένειά μου” λέει ο Άδωνις (Βίντεο)

05/03/2026 19:20
Θανάσης Παπαθανάσης: «Η Ελλάδα αγκαλιάζει τον Απόδημο Ελληνισμό – Η Δημοκρατία μας δεν έχει σύνορα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θανάσης Παπαθανάσης: «Η Ελλάδα αγκαλιάζει τον Απόδημο Ελληνισμό – Η Δημοκρατία μας δεν έχει σύνορα»

05/03/2026 15:47
Δημήτρης Νατσιός: Άμεση ανάγκη η στρατιωτικοποίηση των συνόρων μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο ο Νατσιός ζητά ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα – Γιατί;

05/03/2026 14:47
Νίκος Αναστασιάδης: Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη σε Μητσοτάκη και Μακρόν για τη στήριξη και την αλληλεγγύη στην Κύπρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη σε Μητσοτάκη και Μακρόν για τη στήριξη και την αλληλεγγύη στην Κύπρο

05/03/2026 14:33
Κάλεσμα Μητσοτάκη σε ευεργέτες της σημερινής εποχής για επιστροφή μέρος  του πλούτου τους στην πατρίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα Μητσοτάκη σε ευεργέτες της σημερινής εποχής για επιστροφή μέρος του πλούτου τους στην πατρίδα

05/03/2026 14:19
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για Ιράν, Κύπρο και Λίβανο – Τι συμφώνησαν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για Ιράν, Κύπρο και Λίβανο – Τι συμφώνησαν

05/03/2026 13:33
Μητσοτάκης LIVE : Ομιλία στην εκδήλωση για την δωρεά  του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης LIVE : Ομιλία στην εκδήλωση για την δωρεά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου

05/03/2026 13:21
Τριμερής Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση απάντηση Αθήνας σε Τουρκία: Ανυπόστατες οι αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

05/03/2026 12:15
Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού – Το μήνυμα Λιβάνιου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς θα ψηφίζουν στις επόμενες εκλογές

05/03/2026 11:05

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #196

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Άνω Λιόσια: 12 συλλήψεις για ρευματοκλοπές (Βίντεο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Άνω Λιόσια: 12 συλλήψεις για ρευματοκλοπές (Βίντεο)

5 Μαρτίου 2026

Read moreDetails

«Περάσαμε δύσκολα» – Επέστρεψαν 91 Έλληνες από το Άμπου Ντάμπι με C-130

Παράθυρο συμφωνίας στον πόλεμο: Το αντάλλαγμα που ζητά το Ιράν για να εγκαταλείψει τα πυρηνικά

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved