Με το βλέμμα στην, μετά τον πόλεμο εποχή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο νέο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας που δημιουργείται στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Ελλάδα στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Απαραίτητη για το νέο σχέδιο, των συμμάχων είναι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια ήττα που θα αποτελέσει παράδειγμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για όλους τους αυταρχικούς ηγέτες που ονειρεύονται με αναθεωρητικές πολιτικές και με τη βία επανασύσταση αυτοκρατοριών, φωτογραφίζοντας έτσι την Τουρκία και τον πρόεδρο της.
Ήταν απολύτως σαφές πως ο κ Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον και τα όσα είπε κατά την ιστορική ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των αντιπροσώπων, στέκεται δίπλα στις ΗΠΑ και ζητά την πιο ενεργή παρέμβαση τους στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τη νέα δομή ασφάλειας στην Ευρώπη.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμά πως οι ισχυρές στρατηγικές πια σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αποβούν προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από εκείνους που τα επιβουλεύονται καθημερινά με λόγια και πράξεις στον εναέριο χώρο μας.
Και η στιγμή είναι καλή για τον κ. Μητσοτάκη αφού ο κ. Ερντογάν έχει καταφέρει να εκνευρίσει όλους τους ηγέτες της Δύσης με τους εκβιασμούς και τα παζάρια του προκειμένου να αποδεχθεί την αίτηση της Σουηδίας και τη Φινλανδίας ως νέα μέλη του ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρεται ως ένας αφερέγγυος εταίρος που προσβλέπει σε στο δικό του πολιτικό όφελος ενώ ταυτόχρονα προσφέρει υπηρεσίες στον κ. Πούτιν, που βλέπει για πρώτη φορά ρωγμή στη συμμαχία του ΝΑΤΟ επί ενός πολύ κρίσιμου για την ασφάλεια του ζητήματος.
Το παράδοξο είναι πως η Τουρκία ενώ συμπεριφέρεται εκβιάζοντας τη Δύση, ζητά να περάσει από την Τουρκία ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη και να ανοίξει η αμερικανική αγορά για τα F-16.
Η συμπεριφορά της έδωσε τα επιπλέον επιχειρήματα στον πρωθυπουργό να καταγράψει στον κ Μπάιντεν την ερμαφρόδιτη στάσης της ως μέλους του ΝΑΤΟ, τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά και τις οθωμανικές βλέψεις της με το σχέδιο “Γαλάζια πατρίδα” στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Απέναντι στο παζάρι της Τουρκίας, η Ελλάδα εμφανίστηκε ως αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο από την αναβαθμισμένη βάση στην Αλεξανδρούπολη, πέρασαν 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες για ενισχύσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία αλλά εξοπλισμός προς την Ουκρανία, εξασθενώντας έτσι τη στρατηγική σημασία του κλεισίματος των Στενών από την Άγκυρα.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, ώστε να καταστεί η χώρα μας στρατηγικός και ενεργειακός κόμβος και για την μετά τον πόλεμο εποχή, καθώς οι ανάγκες των Βαλκανικών χωρών και της κεντρικής Ευρώπης θα αυξηθούν κατακόρυφα για LNG που θα μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, στη Ρεβυθούσα και αργότερα στην Κόρινθο.
Πηγή: afteroffice.gr