Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στις 15.30 στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, έφθασε στην Τουρκία, όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στο οποίο θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Οι θέσεις της Αθήνας
Ο Πρωθυπουργός, φτάνει στην Άγκυρα, με ξεκάθαρες τις εθνικές κόκκινες γραμμές, ακλόνητες θέσεις ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, με πρόθεση να θέσει επί τάπητος τα ζητήματα που έχουν ενοχλήσει την ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα και διάθεση να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, που έχει οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Το μενού της συζήτησης
Στη συνάντηση των δύο ηγετών «θα γίνει μία ειλικρινής συζήτηση, θα τεθούν τα θέματα που πρέπει, ακόμα και τα ακανθώδη και θα χαραχθεί το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα».
Με βασικό στόχο να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί, θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας και θα οριστούν οι επόμενες επαφές στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, αλλά, «το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις».
Είναι δεδομένο πως όσο υφίσταται το αγκάθι της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα είναι γραμμικές και «ακίνδυνες».
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι κάποια στιγμή να συζητηθεί ανοιχτά αυτό το ζήτημα και να δουν οι δύο πλευρές όλες τις τεχνικές του διαστάσεις, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Με απώτερο στόχο, εφόσον δεν είναι δυνατή η συνεννόηση να γίνει ένα συνυποσχετικό και να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ακόμα δεν έχουμε βρεθεί στο σημείο αυτό», σημειώνουν από το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.
Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, είναι ξεκάθαρος όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων δηλώνοντας ότι δεν έχει αυταπάτες ως προς τις θέσεις της τουρκικής ηγεσίας.
«Δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της αρχές. Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε», όπως έχει δηλώσει.
Διαβάστε ακόμα: Τα «φάλτσα» Ερντογάν και οι διεκδικήσεις της Αθήνας