Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Νίκου Λιονάκη
Το τσούγκρισμα των αυγών μεταξύ των κομμάτων της «κεντροαριστεράς» για το ποιος θα πάρει το «πάνω χέρι» στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης, έχει φέρει άσχημα δημοσκοπικά ποσοστά και αποκρυστάλλωση εικόνας πλήρους διάρρηξης των σχέσεων και αποστασιοποίησης μεταξύ τους.
Με το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων να ανησυχεί τα επιτελεία και να δυσαρεστεί το στελεχιακό δυναμικό στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης αποσύρθηκαν για την ολιγοήμερη ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα έχοντας πολλά να σκεφτούν. Βασική έγνοια τους αν θα βρουν αντίδοτο για τα προβλήματα που τους καθηλώνουν δημοσκοπικά. Αντίθετα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατά δήλωση της συνομιλεί με τον εαυτό της για το ενδεχόμενο μια μέρα να γίνει πρωθυπουργός, θα συνεχίσει να διάγει το δημοσκοπικό μήνα του μέλιτος προσδοκώντας παγίωση της δεύτερης θέσης της Πλεύσης Ελευθερίας και περαιτέρω κατακερματισμό της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.
Ο Σ. Φάμελλος και ο ΣΥΡΙΖΑ είδαν το προσκλητήριο τους για διάλογο και ενιαίο ψηφοδέλτιο, μετά το απολύτως αναμενόμενο «όχι» εκ μέρους του Ν. Ανδρουλάκη, να απορρίπτεται και από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς. Έτσι καθένας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες, μπροστά στη μοναξιά του δικού του δημοσκοπικού καθρέφτη, μη επιτρέποντας να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το όφελος ή τη ζημιά που μπορεί να έχει η πολιτική αριθμητική των συνενώσεων. Αυτή που για τον Ν. Ανδρουλάκη -αλλά και για τον γραμματέα της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη- γίνεται αντιληπτή ως πρόθεση συγκόλλησης και θα λειτουργούσε αφαιρώντας και όχι αθροίζοντας δυνάμεις ψηφοφόρων.
Κόντρα στην εισήγηση του προέδρου Αλέξη Χαρίτση, ο Γ. Σακελλαρίδης και άλλοι 78 στήριξαν την τροπολογία με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξέκοψε τη «μετακόμιση» της ΝΕ.ΑΡ. στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο διχασμός που αποτυπώθηκε και εκφράστηκε στο ανώτατο επίπεδο με τη διχογνωμία προέδρου-γραμματέα, αλλά και το γεγονός ότι μόλις οι 3 (Τσακαλώτος, Πέρκα, Αναγνωστοπούλου) από τους 11 βουλευτές της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ψήφισαν την τροπολογία, είναι δύο σημαντικά στοιχεία που θα παραμένουν στην άκρη ως παράμετρος μελλοντικών εξελίξεων, βάζοντας βάσεις για διάσπαση της Νέας Αριστεράς όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κάποιον άλλο «άσο στο μανίκι» θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει τη στάση του κόμματος για τις συνεργασίες προσπαθώντας να εκθέτει, στο βλέμμα των ψηφοφόρων που τις επιθυμούν, τα κόμματα που τις απορρίπτουν. «ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η καθυστέρηση και η άρνηση να υπάρχει μια κοινή προοδευτική απάντηση, είναι άρνηση στους πολίτες που θέλουν λύση. Και παράλληλα χατίρι στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει δυναμική και προοδευτική αντιπολίτευση», είναι η θέση του. Για το ΠΑΣΟΚ, η άρνηση της Νέας Αριστεράς -του πιο κοντινού στον ΣΥΡΙΖΑ χώρου- απλά αφαιρεί πλέον από την ένταση της πίεσης που θα προσπαθεί να ασκεί η Κουμουνδούρου στη Χαριλάου Τρικούπη.
Μέσα σε αυτό το διασκορπισμένο σκηνικό που επιβεβαιώνει τεράστιες προσωπικές πολιτικές έχθρες και αποστάσεις μεταξύ -κατά τα άλλα- όμορων δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από το Χάρβαρντ…