Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, υιοθέτησαν σημαντικά συμπεράσματα για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης, με έμφαση στην ταχύτερη επιστροφή των παράνομων μεταναστών και την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων εντός των επόμενων πέντε ετών, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών για την ταχύτερη απομάκρυνση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.
Ενα από τα πιο σημαντικά σημεία της συζήτησης ήταν η επιθυμία για πιο αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με στόχο την περιορισμένη είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, οι 8 στους 10 παράνομους μετανάστες δεν επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεσες ενέργειες.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης στη Λευκή Βίβλο, η οποία αφορά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, με την ελπίδα ότι αυτή θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, πιθανώς και το 2025. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών απαιτεί χρόνο και προβλεψιμότητα, προσδιορίζοντας τη συγκεκριμένη περίοδο των τεσσάρων ετών ως μια ρεαλιστική λύση.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ενώ επανέλαβε τη θέση της για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστών: “Όποιος δικαιούται άσυλο στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτος, όποιος όχι, θα επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του.”
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν τη σημασία της ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων της Ένωσης, σημειώνοντας ότι μια ισχυρή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας θα ενισχύσει τη διεθνή και διατλαντική ασφάλεια, σε συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ. Αναγνώρισαν, επίσης, ότι οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας των κρατών μελών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, με στόχο την ευρύτερη συνεργασία και την επίτευξη κοινού στόχου για την ασφάλεια στην περιοχή.
Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην εφαρμογή των στρατηγικών για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.