Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Το νέο πολιτικό τοπίο, που σχηματοποιείται σταδιακά, ιχνηλατεί το Μέγαρο Μαξίμου προσαρμόζοντας την τακτική του τόσο ως προς τους αντιπάλους του όσο και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης εξαιτίας των αναταράξεων στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ δεν αμφισβητείται, όμως αυτό δεν είναι αρκετό εξαιτίας της ρευστότητας που υπάρχει στο εκλογικό σώμα και των απωλειών που κατέγραψε στις ευρωεκλογές. Επιδίωξη είναι να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την πολιτική κυριαρχία που κατέκτησε τα τελευταία χρόνια διορθώνοντας παραφωνίες που διαπιστώθηκαν στο πρώτο μισό της δεύτερης τετραετίας και να κάνει ένα επιτυχημένο restart περνώντας στο δεύτερο μισό, αφού η προσπάθεια που έγινε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.
Ο κ. Μητσοτάκης καθιστά σαφές σε συνομιλητές του ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει τρίτη θητεία ως Πρωθυπουργός. Έχοντας ως δεδομένο ότι είναι ένας στρατηγικός παίκτης που μετρά πολύ προσεκτικά και σχεδιάζει σε λεπτομέρεια τις κινήσεις του στη πολιτική σκακιέρα, μελετά ήδη τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για να πετύχει τον στόχο, που περνά μέσα από την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Ο ίδιος έχει αποκλείσει δημοσίως και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συνεργάτες του το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εργάζεται με προοπτική το 2027. Επιμένοντας στο θεσμικό προφίλ που έχει οικοδομήσει για τον εαυτό του απέρριψε τις επίμονες εισηγήσεις των τελευταίων μηνών για αλλαγή του εκλογικού νόμου και υπολογίζει στην συσπείρωση γύρω από τον ίδιο και τη ΝΔ των κοινωνικών δυνάμεων που επιθυμούν τη σταθερότητα και υπολογίζουν τα οφέλη για τη χώρα και την προσωπική τους ευημερία πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.
«Δεν θα εκπέμψω ηττοπάθεια αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο. Μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να επιτύχουμε αυτοδυναμία εφόσον είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης σε στενό του συνεργάτη.
Τρία ορόσημα
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και μέσα στο επόμενο τρίμηνο υπάρχουν τρία ορόσημα τα οποία πρέπει να περάσει χωρίς αναταράξεις η κυβερνητική παράταξη για να είναι επιτυχημένη η επανεκκίνηση. Το πρώτο είναι η ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 15 Δεκεμβρίου, διαδικασία που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Η διαγραφή του κ. Σαμαρά δημιούργησε προς στιγμήν ερωτηματικά για τη στάση βουλευτών που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, όμως τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου λειτούργησαν άμεσα, υπήρξαν επαφές με τους «επικίνδυνους» να ακολουθήσουν τα βήματα του, όμως άπαντες διαβεβαίωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό και θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Η ΝΔ θα βγει συσπειρωμένη από τη διαδικασία με τους 155 βουλευτές της να ψηφίζουν «ναι», ενώ κοντά στην επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη της στους 156, κάτι που αναμένεται να γίνει με αφορμή την Προεδρική εκλογή και όχι τον προϋπολογισμό.
Κι αν ο πρώτος σκόπελος θα ξεπεραστεί εύκολα, σε δυσεπίλυτο παζλ έχει μετατραπεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί αναμένεται να φανερώσει πολλά για τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης, τις νέες ισορροπίες στον πολιτικό χάρτη, αλλά και τις στοχεύσεις της έναντι των λοιπών πολιτικών δυνάμεων. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι πρόκειται για τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Η συσπείρωση των βουλευτών μας γύρω από ένα πρόσωπο και η όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή από άλλα κόμματα θα επιβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία μας», σημειώνει πολύπειρο κομματικό στέλεχος της ΝΔ. «Όσο απλό έμοιαζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μερικούς μήνες πριν, τόσο δύσκολο είναι στην πράξη πλέον», παρεμβαίνει στη συζήτηση κυβερνητικός βουλευτής. Είναι μία από τις πολλές συζητήσεις που γίνονται στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου στελέχη της ΝΔ προσπαθούν να λύσουν το γρίφο.
Το σιωπητήριο που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης δεν βοηθά στην αποκρυπτογράφηση των προθέσεων του. Ο ίδιος λέει ότι την απόφαση του θα την πάρει παραδοσιακά «στο βουνό» κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Η οικειοθελής αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την …ονοματολογία δεδομένα διευκολύνει τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, ασχέτως αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση του πρώην Πρωθυπουργού. Όσο υπήρχε στο τραπέζι το όνομα του μετά την πρόταση του κ. Σαμαρά θα έπρεπε να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου «γιατί όχι», αφού θα το έθεταν βουλευτές της ΝΔ. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για τον Πρωθυπουργό να προτείνει άλλο στέλεχος της παράταξης που θα συσπειρώνει όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Μία τέτοια λύση είναι ο Κώστας Τασούλας, αν και για πολλούς είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί αν δεν προχωρήσουν άλλες ιδέες. Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν στελέχη, που επιμένουν να θεωρούν ως καλύτερη επιλογή τον Νίκο Δένδια, παρά το ευγενικό «όχι» που διατύπωσε πριν μερικές εβδομάδες σε συνέντευξη του. Το προφίλ του πληροί τις περισσότερες προδιαγραφές που απαιτούνται, καλύπτοντας τις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. Θεωρείται σαρξ εκ σαρκός της κεντροδεξιάς παράταξης, διατηρεί καλές σχέσεις και έχει το σεβασμό με άπασες τις «φυλές» της ΝΔ και κάνει μεγάλο γκελ στους ψηφοφόρους της. Ακόμα και αν δεν τον ψηφίσουν τα άλλα κόμματα είναι δεδομένο ότι είναι από τα πρόσωπα που έχει συμπάθειες και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Στους διαδρόμους της Βουλής συνεχίζεται ο ψίθυρος για τον Γιάννη Στουρνάρα. Είναι μία υποψηφιότητα που θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρείται μία κεντροαριστερή υποψηφιότητα και ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου διατηρώντας άριστες σχέσεις μέχρι σήμερα και με τους δύο. Ωστόσο, προσκρούει στις αντιρρήσεις ορισμένων βουλευτών της καραμανλικής πτέρυγας που δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν.
Ανασχηματισμός
Μολονότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται αποτελεί κοινό μυστικό στο περιβάλλον πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου ότι μετά την Προεδρική εκλογή θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο χρόνος εύλογος, διότι η αναμονή αυτή δημιουργεί προσδοκίες στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και δύναται να περιορίσει ή να εξαλείψει απώλειες στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στελέχη με γνώση του κυβερνητικού παρασκηνίου προδιαθέτουν για σημαντικές αλλαγές ακόμη και σε υπουργεία πρώτης γραμμής και μετακόμιση ή έξοδο από το υπουργικό σχήμα ακόμα και πρωτοκλασάτων. Οι πυκνές επαφές που έχει ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα με γαλάζιους βουλευτές έχουν, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, και διερευνητικό χαρακτήρα για είσοδο στην κυβέρνηση κυρίως σε θέσεις υφυπουργών. Το νέο σχήμα θα κληθεί να «τρέξει» το κυβερνητικό έργο την επόμενη κρίσιμη διετία και οι επιλογές ζυγίζονται προσεκτικά από τον κ. Μητσοτάκη, τόσο ως προς την ικανότητα και την απόδοση των επιλογών του σε συγκεκριμένες αποστολές όσο και ως προς την διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών που θα σβήσουν ενεργές εστίες έντασης στην κοινοβουλευτική ομάδα.