Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Γιάννη Καντέλη
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτούν την εκκίνηση μίας κρίσιμης και σκληρής προεκλογικής περιόδου τεσσάρων εβδομάδων που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα της χώρας.
Όπως δήλωσε στην «ΤΡ» πολύπειρο σε εκλογικές αναμετρήσεις στέλεχος «στην προεκλογική περίοδο κρίνεται τι θα πετύχουν τα κόμματα την βραδιά των εκλογών. Από την καμπάνια, τα «χτυπήματα» και τα λάθη που θα κάνουν ή δεν θα κάνουν. Η τετραετία που ολοκληρώνεται έχει κρίνει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Τα υπόλοιπα θα κρίνουν πόσο ψηλά θα φτάσει».
Οι κάλπες της 21ης Μαΐου μπορεί να μην δώσουν κυβέρνηση, όμως, είναι αυτές που θα καθορίσουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το τελικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δύο δεδομένα που μπορούν να βάλουν ταφόπλακα στα σχέδια που εξυφαίνονται στην Κουμουνδούρου και σε παράπλευρα κέντρα για μία κυβέρνηση των ηττημένων. Ο συνασπισμός ετερόκλητων δυνάμεων για τον σχηματισμό της θα έχει ως μόνο στόχο να βγάλει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το πολιτικό παιχνίδι κόντρα στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων, καθώς με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις δεν αμφισβητείται η πρωτιά στις εκλογές.
Σκόπελοι στις 4 εβδομάδες
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά τους σκοπέλους που πρέπει να ξεπεράσουν σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να αναδείξουν στους πολίτες τους κινδύνους από μία τέτοια εξέλιξη, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων ή σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα ως μία στάση διαμαρτυρίας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την δεύτερη ευκαιρία στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου με την ενισχυμένη αναλογική.
«Δεν χωρούν επιπολαιότητες, ούτε δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, γιατί αυτές οι εύκολες διαμαρτυρίες μπορεί να μετατραπούν γρήγορα σε πολύ οδυνηρές μαρτυρίες», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, περιγράφοντας τους κινδύνους και τις συνέπειες για την χώρα από την περιπέτεια στην οποία θα βυθιστεί στο ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού μίας ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ο εκλογικός πήχης
Ο εκλογικός πήχης που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου για την 21η Μαΐου είναι ένα ποσοστό γύρω στο 34%, καθώς κρίνουν ότι αποτελεί έναν ισχυρό βατήρα προκειμένου στις εκλογές της 2ας Ιουλίου να ξεπεράσει η ΝΔ το 37,5% που θεωρείται η βάση για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Οι τελευταίες μετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων καθιστούν τον στόχο αυτό απολύτως εφικτό, ενώ ορισμένοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη πιστεύουν ότι υπάρχει η δυναμική για ακόμα υψηλότερη επίδοση.
Δύο είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα με βάση την ανάλυση που κάνουν. Πρώτον η συσπείρωση της κεντροδεξιάς παράταξης και η συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια και δεύτερον ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 και αυτή τη στιγμή κρατούν αποστάσεις χωρίς να γυρίζουν την πλάτη τους. Ενώ υπάρχει και μία μερίδα δεξιών ψηφοφόρων που στρέφονται σε μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ εκδηλώνοντας έτσι την δυσφορία τους για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας.
Η συσπείρωση της ΝΔ
Ποια είναι η στρατηγική για την προσέγγιση τους μέχρι την ημέρα της κάλπης; Το πρώτο σκέλος αφορά την συσπείρωση. «Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ κομματική δουλειά που δεν είναι εμφανής αλλά παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. «Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να βρεθούν στελέχη μας κοντά σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους μας, να ακούσουν τα παράπονα και τα προβλήματα τους, αλλά και να τους μιλήσουν για την ανάγκη της στήριξης τους για να τα λύσουμε από κοινού. Επίσης, βρίσκουμε παλιά στελέχη που δεν είναι τώρα στην πρώτη γραμμή και ενεργοποιούνται ξανά στην μάχη που έχουμε μπροστά μας», όπως περιγράφει. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρώην βουλευτές που δεν είναι υποψήφιοι από τους οποίους θα ζητήσει να συνδράμουν στην προεκλογική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο κινητοποιώντας τον κόσμο που τους στήριζε ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το κόμμα, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία θα υπάρξει και με τους πρώην προέδρους της ΟΝΝΕΔ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς: Μαζί
Κορυφαία στιγμή σε αυτή τη διαδρομή είναι η 9η Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο, όπου θα βρεθούν μαζί και θα μιλήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς στέλνοντας μήνυμα ενότητας για την παράταξη πηγαίνοντας προς τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επίσκεψη κορυφαίων στελεχών στις περιφέρειες και την κινητοποίηση των ψηφοφόρων. «Έχουμε ζητήσει να αφιερώσουν μία ημέρα από το την προεκλογική τους εκστρατεία σε περιοδεία στην επαρχία και ειδικά σε περιοχές που δεν θα προλάβει να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνει κομματικό στέλεχος.
Πρόκειται για υπουργούς όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι που θα επισκεφθούν κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στην πανστρατιά που οργανώνεται ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η συνδρομή κορυφαίων στελεχών με ιδιαίτερη απήχηση και συναισθηματικό δέσιμο με την βάση του κόμματος όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στόχος είναι να καλυφθεί κάθε περιοχή της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τα Δωδεκάνησα, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ρόδο, ενώ άλλα στελέχη θα πάνε στα υπόλοιπα νησιά όπως η Κως, Κάλυμνος, η Κάρπαθος και η Πάτμος.
Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής αφορά τους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στην εκλογική βάση της ΝΔ, στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη το 2019 που για διάφορους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί. Εδώ δίνεται έμφαση στις πολιτικές που σχεδιάζονται για την επόμενη τετραετία και διαπερνούν οριζόντια την κοινωνία. «Πρέπει να εξηγήσουμε πως το μέρισμα της ανάπτυξης θα φτάσει σε όλους, ακόμα και σε κάποιους που δεν το έχουν εισπράξει στο μερίδιο που ανέμεναν κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης», όπως σημειώνει αρμόδιο στέλεχος. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην πορεία της χώρας.
Άνοιγμα στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ
Το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής, τους οποίους προειδοποίησε ότι «η ψήφος τους μπορεί να καταλήξει με τον κ. Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού και τον κ. Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών», μόνο τυχαία δεν ήταν. Στις μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς στοχεύει ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας το ενδεχόμενο του σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων».