Έφοδος επικεντρωμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να αποκλιμακωθούν: οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί κατ’ αυτές νέα αντίδραση από τη Δύση.
Όπως προτού η Ρωσία αρχίσει την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε χθες Δευτέρα στον Τύπο για αυτές που -σύμφωνα με την Ουάσινγκτον- θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.
Κατά τον αξιωματούχο, η Μόσχα «οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδό της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας». Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε», έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο».
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο».
Κυρώσεις και όπλα
Αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν «περαιτέρω κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.
Θα ανακοινωθούν «αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει «συναίνεση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά «κατεπειγόντως» νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε συμβούλια του NATO και της G7.
Αφού ανακοίνωσαν ήδη αρκετούς γύρους μέτρων, δεν απομένουν πλέον παρά λιγοστές επιλογές στους δυτικούς, πέραν της μείζονος, της περιστολής των πωλήσεων ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, οι οποίες προς το παρόν έχουν μείνει πρακτικά αλώβητες.
Πέραν των οικονομικών κυρώσεων ο Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκε και «άλλες ανακοινώσεις για τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας τις προσεχείς ημέρες» στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως οι προμήθειες μπορεί να προέλθουν από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από άλλες χώρες.
Αναφέρθηκε σε «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα του πυροβολικού και συστήματα παράκτιας άμυνας», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τονίζοντας πως πλέον, οι παραδόσεις όπλων και υλικού στον ουκρανικό στρατό εκτυλίσσονται «με ρυθμό που δεν είχαμε δει ποτέ».
Πέρα από το οικονομικό και το στρατιωτικό πεδίο απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να δοθεί επίσης στο πεδίο της διεθνούς δικαιοσύνης, κρίνει η Ουάσινγκτον.
«Εγκλήματα πολέμου»
«Πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία» και «θα χρειαστεί να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες» προκειμένου να διεξαχθεί «δίκη για εγκλήματα πολέμου», είπε χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Μπούτσα.
«Πιθανόν θυμάστε πως επικρίθηκα επειδή αποκάλεσα τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ‘εγκληματία πολέμου’. Λοιπόν η αλήθεια είναι (…) πως πράγματι είναι εγκληματίας πολέμου», επέμεινε.
Ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτό- είναι «ένας» από τους μηχανισμούς όπου μπορούν να δικάζονται εγκλήματα πολέμου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν «κι άλλοι μηχανισμοί».
Ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είπε ακόμη πως «είδαμε φρικαλεότητες, είδαμε εγκλήματα πολέμου», πάντως «δεν έχουμε δει ως αυτό το στάδιο επίπεδο επιθέσεων που να φθάνει στο επίπεδο της γενοκτονίας» αν και «αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε από την πλευρά του τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία», διαμηνύοντας πως οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν».
Η Μόσχα διαψεύδει ότι τα στρατεύματά της σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα και ευρύτερα στην περιφέρεια του Κιέβου. Το Κρεμλίνο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλούν για «σκηνοθεσία» προορισμένη για τα μέσα ενημέρωσης.