Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται σε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές της σύγχρονης ιστορίας της. Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή, ενώ το ερώτημα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Αργεντίνο Ποντίφικα πυροδοτεί διεθνές ενδιαφέρον.
Η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα θα λάβει χώρα στο παραδοσιακό κονκλάβιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 136 καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, από τους οποίους περίπου το 70% έχουν οριστεί από τον ίδιο τον Φραγκίσκο – γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την τελική απόφαση.
Παράλληλα, μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα, το Βατικανό περνά στα χέρια του camerlengo, του καρδιναλίου Κέβιν Φάρελ. Ο camerlengo έχει κρίσιμο ρόλο: διαπιστώνει επίσημα τον θάνατο του Πάπα, φροντίζει για την ασφάλεια των ιερών κειμηλίων και οργανώνει τη διαδικασία του κονκλαβίου.
Οι επικρατέστεροι για τον θρόνο του Αγίου Πέτρου
Αν και η εκλογή Πάπα δεν είναι προβλέψιμη, μερικά ονόματα ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους:
-
Λουίς Αντόνιο Ταγκλ (67) – Ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος θεωρείται φαβορί, αγαπητός τόσο στο Βατικανό όσο και στις ταχέως αναπτυσσόμενες καθολικές κοινότητες της Ασίας. Προοδευτικός, χωρίς να παραμελεί τη δογματική πίστη.
-
Πήτερ Τέρκσον (76) – Ο Γκανέζος ιεράρχης, με μετριοπαθείς θέσεις και διπλωματικό ταλέντο, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Πάπας από την υποσαχάρια Αφρική, με έντονο συμβολισμό για τον παγκόσμιο Νότο.
-
Πιέτρο Παρολίν (70) – Ο σημερινός «υπουργός Εξωτερικών» του Βατικανού, με τεράστια εμπειρία και στενή σχέση με τον Φραγκίσκο, εκπροσωπεί τη γραμμή της συνέχειας, αν και κάποιες διπλωματικές επιλογές του προκαλούν αμφισβητήσεις.
-
Ματέο Ζούπι (69) – Ο Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια είναι γνωστός για τις ειρηνευτικές του αποστολές και την ανθρωπιστική του δράση. Αντιπροσωπεύει ένα πρόσωπο ανοιχτό στον διάλογο και στις παγκόσμιες προκλήσεις.
-
Χοσέ Τολεντίνο (59) – Νεότερος, από την Πορτογαλία, με λόγο σύγχρονο και ευαίσθητο στην τέχνη και τον πολιτισμό. Προτείνει μια Εκκλησία πιο κοντά στην ανθρώπινη εμπειρία του 21ου αιώνα.
-
Μάριο Γκρετς (68) – Ο Μαλτέζος καρδινάλιος ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και την ανάγκη εκσυγχρονισμού, με προτάσεις για έναν νέο τρόπο επικοινωνίας της Εκκλησίας με τον κόσμο.
-
Πίτερ Έρντο (72) – Συντηρητικός, εκπροσωπεί ένα τμήμα της Εκκλησίας που επιδιώκει σταθερότητα και επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες. Δημοφιλής στους κεντροευρωπαϊκούς κύκλους.
-
Ρομπέρ Σαρά (79) – Έμπειρος, με έντονα συντηρητικές θέσεις, παραμένει σύμβολο για τους πιστούς που επιθυμούν επιστροφή σε αυστηρότερους εκκλησιαστικούς κανόνες.
Ο camerlengo: Ο προσωρινός φύλακας του Βατικανού
Ο camerlengo, όπως ορίζεται από το δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας, δεν είναι απλώς ένας διαχειριστής. Είναι αυτός που αναλαμβάνει το Βατικανό στη “μεταβατική περίοδο”, όταν η Αγία Έδρα είναι χηρεύουσα. Πέρα από την επιβεβαίωση του θανάτου, οργανώνει την τελετή ταφής, φροντίζει για την προστασία των κειμηλίων του Πάπα και επιβλέπει τη διαδικασία συγκρότησης του κονκλαβίου.
Ο Κέβιν Φάρελ, με εμπειρία στην κατήχηση και τη διοίκηση, καλείται να διαχειριστεί μια περίοδο με τεράστιες προκλήσεις, τόσο εσωτερικά για την Εκκλησία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.