Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
«Γκάζι» εκ νέου στο κυβερνητικό έργο μετά την ολιγοήμερη πασχαλινή ανάπαυλα, με νέο κύκλο επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε υπουργεία και σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο που σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «θα απαντά στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα θέματα της ασφάλειας των τρένων και το πώς θα λειτουργεί στο εξής ο Οργανισμός».
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης προαναγγέλλει παρεμβάσεις και στο προσωπικό, με αυστηροποίηση αρκετών μέτρων, και στα συστήματα τεχνολογίας, με εφαρμογή εντός τριμήνου της υποχρεωτικής εγκατάστασης σε όλα τα τρένα πομπών γεωεντοπισμού που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της θέσης τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα ενισχυθεί και η οικονομική αυτοτέλεια του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων που όπως δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, προτείνει 29 πολιτικές, με 69 μέτρα εκ των οποίων τα πέντε οριζόντια, τα οποία θα προστεθούν στις 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας που υλοποιούνται σε 10 διαφορετικά υπουργεία.
Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέο εργασιακό νομοσχέδιο για απλοποίηση των διαδικασιών στην αγορά εργασίας στοχεύοντας, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, να δοθεί “η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στα διαδικαστικά, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αρθούν εμπόδια σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας».
Στο δημόσιο, έχει προαναγγελθεί η αποστολή σε 4.000.000 πολίτες του ψηφιακού ερωτηματολογίου μέσω του οποίου θα μπορούν να αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο, όπως τονίζει ο Θόδωρος Λιβάνιος, τον διαρκή εκσυγχρονισμό του κράτους και την ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας. Μετά το Πάσχα, θα ανακοινωθούν εξάλλου συγκεκριμένα προγράμματα για την περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στην Παιδεία, η Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε διορισμό και φέτος 10.000 εκπαιδευτικών, ενώ στην Υγεία εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως σηματοδοτήθηκαν και από την πρόσφατη επίσκεψη των Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη στο Τζάνειο. Προχωρά επίσης, η αναβάθμιση περισσότερων από 150 Κέντρων Υγείας, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω».
Ο οικονομικός σχεδιασμός, που θα κορυφωθεί στην ΔΕΘ, προβλέπει την χορήγηση, από 1ης Ιουλίου, του επιδόματος 100 ευρώ σε όλους τους ένστολους, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται υποβολή του 6ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 3,9 δις, για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Απόλυτη είναι η ετοιμότητα για επιπτώσεις από ενδεχόμενη εξέλιξη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου λόγω δασμών, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα των ενοικίων που θα είναι βασικό και στην ΔΕΘ.
Όσον αφορά στην ακρίβεια, το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πακέτο μέτρων και αλλαγών στην αγορά, με ενίσχυση του ρόλου του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
Από 1η Μαίου ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος που συνιστά και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δηλώνει πως για πρώτη φορά φέτος η Πυροσβεστική θα διαθέτει 18.000 στελέχη, με αύξηση 20% σε σχέση με το 2023, ενώ θα υπάρχουν και 80 drones επιτήρησης με θερμικές κάμερες 24ωρης λειτουργίας.
Έμφαση δίδεται και στην πρόοδο των μεγάλων οδικών έργων, αρχής γενομένης από την Πατρών – Πύργου όπου σύμφωνα με τον Χρίστο Δήμα, ως το τέλος Ιουλίου θα παραδοθούν τα πρώτα 65 χιλιόμετρα.