Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Τις καίριες κινήσεις που έκανε ώστε να μην μείνει ο Πόρος χωρίς νερό περιγράφει μέσα από τη συνέντευξη του στην Today Press, ο νέος δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουτουζής. «Βασικές υποδομές και λειτουργίες, ενώ φαινομενικά λειτουργούσαν, τους επόμενους μήνες αποδείχθηκαν δυσλειτουργικές και αναποτελεσματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος επισημαίνει ακόμη τις προσπάθειες που καταβάλει η νέα δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν και τους τρόπους που θα τα αντιμετωπίσει.
Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν συνοπτικό απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας στο πρώτο έτος της διοίκησής σας στον Δήμο Πόρου.
Η ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου πριν 11 μήνες μ’ έφερε αντιμέτωπο μ’ ένα σημαντικό αριθμό ελλείψεων και παραλείψεων στο Δήμο. Βασικές υποδομές και λειτουργίες, ενώ φαινομενικά λειτουργούσαν, τους αμέσως επόμενους μήνες της Άνοιξης αποδείχθηκαν δυσλειτουργικές και αναποτελεσματικές.
Αρχής γενομένης από το ευρύτερο πρόβλημα της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής, ο Δήμος ήδη από τον Απρίλιο κινδύνευσε από έλλειψη νερού, με μια προσωρινή μονάδα αφαλάτωσης τοποθετημένη μεν στο νησί, εκτός λειτουργίας δε. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα και υπογράψαμε ευτυχώς εγκαίρως μια ιδιαιτέρως συμφέρουσα ετήσια λειτουργία της μονάδας, εξασφαλίζοντας στο νησί νερό για ένα χρόνο και μετέπειτα μόνιμη εγκατάσταση της με δυναμική 600 κυβικά νερό το 24ωρο.
Επίσης σημαντική θεωρώ, την προσπάθεια μας για την τελική απόφαση της ηγεσίας του Υπ. Δικαιοσύνης και των Βουλευτών της Α’ Πειραιώς και Νήσων της Κυβέρνησης, για την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Πόρου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ειρηνοδικείων της χώρας καταργήθηκε.
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ο Ειδικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός για τον Δήμο μας και έχουμε προχωρήσει σε επαφές και προτάσεις, ώστε να ενταχθεί στον σχεδιασμό αυτό η τακτοποίηση των υφιστάμενων οικισμών και η δημιουργία νέων, ειδικότερα στο ηπειρωτικό τμήμα, με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα γίνει δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση του τελικού σχεδίου.
Φέτος, βρισκόμαστε επίσης στην διαδικασία έγκρισης της μελέτης για την ανάπλαση του λιμανιού μας, που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των υποδομών, καλύτερη χωροταξία και φυσικά περισσότερες υπηρεσίες για τους επισκέπτες.
Τέλος, πρωταρχικό μας μέλημα που έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, είναι η αδιάκοπη σύνδεση του Πόρου με την Πελοπόννησο 24 ώρες το 24ωρο μέσω της θαλάσσιας διασύνδεσης με το Γαλατά, με επιβατηγές λάντζες. Θεωρώ την διασύνδεση πολύ σημαντική για το σύνολο της κοινωνίας του νησιού, αλλά και του ηπειρωτικού τμήματος του Πόρου.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για την νέα χρονιά;
Θα έλεγα ότι και τους άμεσους στόχους μου τους απασχολεί η λειψυδρία και κινούμαστε με όλα τα μέσα, προς την εγκατάσταση μόνιμης αφαλάτωσης, ώστε και το νησιωτικό και το ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου να έχουν μακροπρόθεσμη επάρκεια νερού, αλλά και η σίγουρα η ανακατασκευή του σταδίου του Κ.Ε. Πόρος.
Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες παρόλο που βρισκόμαστε μια ανάσα από το μητροπολιτικό κέντρο της Αττικής, είναι πολύ μεγάλες. Τόσο η διακομιδή, όσο και η περίθαλψη των ασθενών σε καθημερινή βάση αλλά και στα έκτακτα περιστατικά, είναι για τα νησιά μια δύσκολη εξίσωση. Ο Δήμος, με την στήριξη της Υ.Π.Ε. και ίδιους πόρους, έχει ανοίξει μια θέση γενικού ιατρού ή παθολόγου και προσπαθούμε, αν όχι να λύσουμε, να βελτιώσουμε αυτή τη συνθήκη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας.
Επιπλέον δίνουμε σταθερά βάση στην καθαριότητα του τόπου μας, με αρκετούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, είμαστε σε αναμονή για το ξεκίνημα του POROS GR- eco projects islands από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο πρόκειται να μετασχηματίσει ενεργειακά τις δημόσιες υποδομές του Πόρου και να δώσει καθαρά οικολογικό χαρακτήρα στο νησί.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και ο δήμος και πως προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Ήδη αναφέραμε το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νερού αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό θα προσθέσω τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που ελαττώνονται σοβαρά την χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα ν’ αποκόπτεται το νησί.
Εξίσου κρίσιμο και σημαντικό είναι για εμάς ο κίνδυνος που απορρέει από την πιθανή δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας στη βόρεια πλευρά του Πόρου, η οποία αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα μολύνει και θα υποβαθμίσει σημαντικά το υδάτινο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής ως την Αίγινα και ακόμα πιο μακριά, θα αλλοιώσει σημαντικά την εικόνα και την ταυτότητα του νησιού και φυσικά θ’ ανακόψει κάθε προοπτική τουριστικής ή άλλης ανάπτυξης.
Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και ο Δήμος, από την πρώτη μέρα έχουν συνταχθεί κατά του σχεδίου αυτού, το οποίο απορρέει από ευρωπαϊκές πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες ωστόσο επιβλήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και ήδη θεωρούνται ξεπερασμένες. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συντονισμένα και με την στήριξη των κατοίκων και των τοπικών συλλόγων και ομάδων πολιτών.
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι τα προβλήματα που απορρέουν από το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στον παραδοσιακό οικισμό, αλλά και στον ηπειρωτικό Πόρο, το οποίο καθημερινά και χωρίς υπερβολή παρουσιάζει πολυάριθμες βλάβες κατά τόπους αλλά και σε κεντρικούς αγωγούς. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δημιουργήσαμε ένα σύστημα άμεσης αποκατάστασης βλαβών με μέσο όρο αποκατάστασης εντός της ίδιας ημέρας, στο οποίο ωστόσο διοχετεύουμε σημαντικά ποσά και φυσικά ανθρωποώρες. Αναγνωρίζω ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί μεγάλη όχληση στους πολίτες, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα δείχνουν ανοχή και μεγάλη κατανόηση, δεδομένου ότι γνωρίζουν την παλαιότητα των δικτύων. Ευελπιστούμε στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση που απαιτεί ένα τόσο μεγάλο τεχνικό έργο και να το προχωρήσουμε.
Ο Δήμος Πόρου έχει ένα επιπλέον πρόβλημα, την έλλειψη δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, τόσο στο νησιωτικό, όσο και στον ηπειρωτικό Πόρο. Παρόλο που τα παιδιά μας έχουν διαχρονικά διαγράψει αξιοσημείωτες επιτυχίες σε ναυτικά αθλήματα, στο στίβο αλλά και στον μαζικό αθλητισμό, ο τόπος μας έχει πλέον απογυμνωθεί από γήπεδα. Τα παιδιά και οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να κάνουν όχι πρωταθλητισμό, όπως άλλοτε, αλλά ούτε καν ν’ αθληθούν απλά, όπως σε κάθε εξελιγμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Από την πρώτη μέρα, βρισκόμαστε σε επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Γ.Ε.Ν. για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Κ.Ε. «Πόρος», ώστε να μπορέσουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το γήπεδο του Πόρου, για το οποίο τώρα πραγματοποιείται μελέτη γενικής ανακατασκευής. Το σημαντικό όμως εμπόδιο που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε είναι η κοστοβόρα επισκευή του και η εύρεση πόρων για να την περατώσουμε, διότι στην παρούσα κατάσταση του το γήπεδο δεν είναι κατάλληλο για αθλητική χρήση.
Από την σκοπιά της διοίκησης, θα επισημάνω ως σημαντικά προβλήματα του Δήμου, που συμφωνούν άλλωστε με τους περισσότερους Δήμους της Ελλάδας μας την υποστελέχωση όλων των οργανικών μονάδων, την πλειάδα αρμοδιοτήτων που έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους από την κεντρική διοίκηση και την δυσαναλογία των εισερχόμενων οικονομικών πόρων προς τις αρμοδιότητες αυτές.
Πως προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε σημαντικά προβλήματα που δεν είναι στην αρμοδιότητα των δήμων όπως η Υγεία και η Ασφάλεια;
Στο θέμα της υγείας αναφέρθηκα παραπάνω διότι όπως είπα το θεωρώ μείζον και πρωταρχικό προς επίλυση. Ως προς την ασφάλεια, ο Δήμος μας δεν έχει τμήμα δημοτικής αστυνομίας, όμως σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα, προσπαθούμε να καλύπτουμε και τον τομέα της Ασφάλειας. Ωστόσο, την θερινή περίοδο ο πληθυσμός μας πολλαπλασιάζεται και το ίδιο και οι ανάγκες, ωστόσο το Α.Τ. Πόρου και το Λιμεναρχείο Πόρου δεν στελεχώνονται επαρκώς, έρχονται μεν δυνάμεις, δεν είναι όμως αρκετές.
Ένα όμως σημαντικό κομμάτι που σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν επωμιστεί οι Δήμοι, είναι η Πολιτική Προστασία και η Πολιτική Άμυνα. Στους τομείς αυτούς, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και το Δασαρχείο καταφέραμε να προφυλάξουμε όλη την επικράτεια του Δήμου από πυρκαγιές. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της πρόληψης για πλημμύρες και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν μεγάλους πόρους για τους οποίους η κρατική ενίσχυση δεν αρκεί.
Είμαι χαρούμενος γιατί το έργο μας στηρίχθηκε σημαντικά στη βάση του εθελοντισμού των συμπολιτών μου, οι οποίοι, μαζί με τους αιρετούς και του εθελοντές πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πόρου, έγραψαν πάνω από 1.000 ώρες περιπολιών, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο και η συμβολή του ήταν αδιαμφησβήτητη. Ομοίως και το Κ.Ε. «Πόρος» που ενίσχυσε την πυρασφάλεια με 24ωρες βάρδιες.
Γιώργος Κουτουζής για ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025:
«Συμμετέχουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες»
Κύριε δήμαρχε, στις 12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πόσο πιστεύετε αυτές οι προσπάθειες βοηθούν τους δήμους;
Αναμφίβολα η επικοινωνία και η εξωστρέφεια βοηθούν του Δήμους. Ειδικά μικρούς Δήμους και ειδικότερα τους νησιωτικούς και τους ορεινούς. Μας δίνεται η δυνατότητα ανταλλάξουμε απόψεις, ν’ ακούσουμε και ν’ ακουστούμε. Εμείς συμμετέχουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες.
Οι Δήμοι αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της δημόσιας διοίκησης γιατί οι αρμοδιότητές τους επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις πρέπει να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε.
Το ίδιο και στις διεκδικήσεις, σχηματισμοί όπως η Κ.Ε.Δ.Ε. και η Π.Ε.Δ.Α. παίζουν σημαντικό ρόλο και λειτουργούν ως ομάδες πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση, η οποία μπορώ να πω ότι είναι τελευταία αρκετά διαλλακτική και ανοιχτή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.