Την πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και τη σαφή διατήρηση του προβαδίσματός της επιβεβαιώνει η νέα δημοσκόπηση της Real Polls, καταγράφοντας, παράλληλα, τις μετακινήσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης και την αβεβαιότητα των πολιτών απέναντι στις υπάρχουσες ηγεσίες.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει άνοδο, φτάνοντας στο 26%, από 23,2% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση (8-10 Μαρτίου 2025). Το στοιχείο αυτό δείχνει την ανθεκτικότητα του κυβερνώντος κόμματος απέναντι σε πολιτικές πιέσεις και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης μεγάλου μέρους των πολιτών στην ηγεσία και το έργο της κυβέρνησης.
Στη δεύτερη θέση, αλλά με διαφορά, βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας, που ανεβαίνει στο 14,2% από 12,6% τον Μάρτιο, εδραιώνοντας πλέον τη θέση της ως κύρια αντιπολιτευτική φωνή. Τρίτο και σε υποχώρηση, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που πέφτει σε 8,6% (από 10%).
Στην πρόβλεψη αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στο 29,7% (από 27% στην έρευνα του περασμένου Μαρτίου), πάνω δηλαδή και από την εκλογική της επίδοση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 (28,31%). Η Πλεύση Ελευθερίας, που βρίσκεται πλέον στο 17,9% της πρόβλεψης αποτελέσματος (από 16,6% στην έρευνα του Μαρτίου), και η Ελληνική Λύση, στο 8,8% (από 8%), παραμένουν οι καλύτεροι υποδοχείς αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για το σύνολο των ακολουθούμενων πολιτικών. Το πρόβλημα το έχει και εδώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υποχώρησε στο 10,5% (από 13,7% τον Μάρτιο). Και το ΚΚΕ υποχωρεί στο 7,6% (από 8,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» 6,6% (από 6%).
Ένα από τα βασικά στοιχεία που αναδεικνύει η δημοσκόπηση, είναι το «έλλειμμα ηγεσίας» στα κόμματα της αντιπολίτευσης: είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα σενάριο εκλογών με άλλους αρχηγούς, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου μετριέται στο 25,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτινάσσεται στο 19,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,4%. Στον αντίποδα, μια Πλεύση Ελευθερίας χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μετριέται στο 2,9%.
Από την άλλη, στο ερώτημα: «Αν έπρεπε να ψηφίσετε ένα κόμμα βάσει μόνο του αρχηγού του, ποιο θα ήταν αυτό;» η ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη παραμένει το μόνο ισχυρό κόμμα με ισχυρή ηγεσία, διατηρώντας τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν σαφή κάμψη σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας κρατάνε τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα τους.
Επίσης, στο ερώτημα «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορεί να δώσει τις πιο ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών;», οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη ΝΔ κατά 29,8% (ποσοστό κοντά στην πρόβλεψη αποτελέσματος), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας, από το 17,9% στην πρόβλεψη αποτελέσματος, κατακρημνίζεται στο 9,8%. Ομως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ερώτηση παραμένουν περίπου στα ίδια ποσοστά με αυτά της πρόβλεψης αποτελέσματος.
Η κατάσταση στα κόμματα της Kεντροαριστεράς αποτυπώνεται και στις απαντήσεις στην ερώτηση: «Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει με τον χώρο της Kεντροαριστεράς, της οποίας τα κόμματα φθίνουν δημοκοπικά;». Το 70,6% (Ναι – Μάλλον ναι) απαντά ότι πρέπει να αλλάξουν ηγεσία, ενώ αμέσως μετά, το 66,8% (Ναι – Μάλλον ναι), ότι πρέπει να σχηματιστεί νέος φορέας με εκλογή νέου αρχηγού.
Στο ερώτημα «Ποια είναι η πιθανότητα να ψηφίσετε έναν νέο φορέα του οποίου θα ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας;», το άθροισμα «Πολύ πιθανό» (10,6%) και «Αρκετά πιθανό» (6,8%) ανέρχεται στο 17,4%, όταν η πρόβλεψη αποτελέσματος του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 10,5%.
Η επιστροφή του Α. Τσίπρα δεν έχει χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύματος. Τουναντίον, ένα τέτοιο σενάριο κρίνεται αρνητικά από το 71,1% των ερωτηθέντων.
Oσον αφορά το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, το πρόβλημα της απήχησης ή έστω των ορίων της αρχηγίας του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζεται οξυμένο. Στο ερώτημα «Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας η δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ;», οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 85,4% (Σίγουρα ναι – Μάλλον ναι) ότι οφείλεται στην αδύναμη ηγεσία του.