Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
της Μάρθας Λεκκάκου
Ο βουλευτής της ΝΔ Ανατολικής Αττικής, Στέλιος Πέτσας, μιλάει στην ipaper για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Τον συναντήσαμε στη Βουλή των Ελλήνων και του υποβάλλαμε τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες,
- Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε τη συζήτηση για τις αμοιβές των ενστόλων και συνεκδοχικά ανοίγει συνολικά ο διάλογος για το εισόδημα όλων των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων όπως και για την 13η σύνταξη καθώς και για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους. Ήρθε η ώρα να ανοίξει το πουγκί;
Η Ελλάδα πέτυχε εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, χάρη στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών, στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και στην ορθή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κράτησε σταθερά το πηδάλιο της χώρας στην τροχιά της προόδου, παρά τις αναταράξεις που προκαλούσαν οι αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις – υγειονομική, ενεργειακή, μεταναστευτική. Η συνεχής υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων έδωσε τη δυνατότητα να στηριχθούν στοχευμένα κοινωνικές ομάδες και κλάδοι της οικονομίας. Άλλο αυτό όμως, και άλλο μια γενικευμένη συζήτηση περί «παροχών», που τόσο έχει βλάψει την Πατρίδα στο παρελθόν. Η συζήτηση που ανοίξαμε ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την επέκταση των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν στους στρατιωτικούς και στους λοιπούς ενστόλους – αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς – δεν εμπίπτει σε καμία λογική «Τσοβόλα δώστα όλα», αλλά στην ανάγκη ανάλογης μεταχείρισης για ένα ειδικό μεν, ενιαίο δε, μισθολόγιο. Καμία σχέση λοιπόν με παροχολογία, απόλυτη σχέση με δικαιοσύνη. Και χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός έδειξε αντανακλαστικά και μεσοβδόμαδα στην Ομιλία του στη Βουλή εξήγγειλε ότι δεν θα αδικηθούν τα Σώματα Ασφαλείας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ενστόλων μας, όπως η καθιέρωση από 1ης Ιουλίου 2025 του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, το οποίο δεν δόθηκε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για δε τους συνταξιούχους, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, θεωρώ ότι μπορεί να επέλθει εντός αυτής της τετραετίας, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αντίθετα, οι συζητήσεις για 13ο μισθό ή/και 13η σύνταξη, επειδή έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος (μόνο η μηνιαία δαπάνη συντάξεων ανέρχεται στα 2,6 δις ευρώ περίπου), νομίζω ότι πρέπει να αναπτυχθούν σε αυτή τη θητεία και να αποτελέσουν κεντρικό διακύβευμα στον προγραμματικό λόγο των πολιτικών κομμάτων για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και κατά τη γνώμη μου, οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν την καταβολή τους, χωρίς πισωγυρίσματα, είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και τη Λευκή Βίβλο που προτείνει η Κομισιόν, μετά από πολλά έτη ….ακινησίας. Ποιες αποφάσεις επείγει και πρέπει να λάβει η Ε.Ε.; Και χρηματοδοτικά για τα κράτη – μέλη, αλλά και για την ουσιαστική διασφάλιση των συνόρων της;
Η Ευρώπη είναι γυμνή! Και η γύμνια της φάνηκε μόλις τράβηξε το αμερικανικό φύλλο συκής ο νέος Πρόεδρος Τράμπ. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα λόγια και ας πιάσουμε τα έργα. Η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν είναι ένα πρώτο, αλλά δειλό βήμα, στη σωστή κατεύθυνση. Όπως έχω υποστηρίξει στις συζητήσεις που συμμετέχω στο εξωτερικό, απαιτείται η πλήρης, χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς, υιοθέτηση της Έκθεσης Ντράγκι που τεκμηριώνει την ανάγκη κινητοποίησης ευρωπαϊκών επενδύσεων περίπου 800 δις ευρώ ετησίως, ώστε να διατηρήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και η Ε.Ε. την ασφάλεια και την ευημερία τους. Η πιο σωστή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι η αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε. με άμεση έναρξη Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα καταλήγει στη δραστική αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού από το περίπου 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. σήμερα (156 δις ευρώ) στο 3-5% του ΑΕΠ (δηλαδή έως και 750 δις ευρώ) και στην ενίσχυση του κανόνα της ενισχυμένης πλειοψηφίας για την λήψη αποφάσεων. Οι καιροί ου μενετοί!
- Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσένκ, “μετά από 6 χρόνια ξεκινά εκ νέου ο « Οικονομικός Διάλογος Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ε.Ε.”». Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη, δεδομένου του τουρκικού αναθεωρητισμού για τη χώρα μας;
Η Τουρκία απομακρύνεται σταθερά από τη Δύση την τελευταία δεκαετία. Αυτό πρέπει να προβληματίζει την Ατλαντική Συμμαχία συνολικά και όχι μόνο την Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να μπει φρένο στον αναθεωρητισμό της γειτονικής χώρας που απειλεί γεωπολιτικές σταθερές που οικοδομήθηκαν πάνω στο αίμα παγκόσμιων και περιφερειακών πολέμων. Ας μην είμαστε λοιπόν ως Ευρωπαίοι αφελείς αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας, ας μείνουμε σταθεροί και αποφασισμένοι στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, ας ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά ας προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο.
- Στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα τώρα. Έχει …ζωή το φαινόμενο του δημοσκοπικού άλματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
Εξαιτίας των συνεχών αλλαγών γραμμής, της εσωστρέφειας, της χαμηλής δημοφιλίας των αρχηγών τους και της ανυποληψίας των κομμάτων της κεντροαριστεράς, φαίνονται ελκυστικές οι αυταρχικές συμπεριφορές και τοξικές κραυγές της κας Κωνσταντοπούλου. Άρα, μάλλον θα έχει διάρκεια και δεν θα είναι συγκυριακή η δημοσκοπική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας.
- Συναφής ερώτηση: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η εικόνα που εμφανίζει η κεντροαριστερή …πολυκατοικία;
Του Πύργου της Βαβέλ που γέρνει, όπως ο Πύργος της Πίζα, προς την τοξική πλευρά του.
- Η συνέντευξή σας γίνεται μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., μέσα σε ένα κλίμα όπου καταγράφεται δραστηριότητα βουλευτών – αλλά και υπουργών – της κυβερνώσας παράταξης, είτε με δημόσιες εκδηλώσεις, τοποθετήσεις, είτε με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, είτε με συζητήσεις σε πηγαδάκια εντός και εκτός βουλής. Βιώνει η Ν.Δ. μια νέα εποχή εσωστρέφειας;
Στο μέσον κάθε δεύτερης θητείας τους, συνήθως, οι Κυβερνήσεις καταγράφουν τις χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις τους. Από αυτή την παράδοση δεν ξεφύγαμε και εμείς, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών που απογοήτευσαν πιστά στη Νέα Δημοκρατία κοινωνικά στρώματα. Σε αυτό το κλίμα, φωνές που ασκούν ήπια, εντός των ορίων, κριτική, αποκτούν τηλεβόα. Όμως, όπως ήδη συζητήσαμε πιο πριν, παρεμβάσεις από βουλευτές μας οδήγησαν σε βελτίωση πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας. Είναι, επομένως, άλλο πράγμα η προσπάθεια βελτίωσης πολιτικών προς όφελος όλων, από μια στείρα εσωστρέφεια προς όφελος κάποιων μεγάλων «εγώ». Εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία λοιπόν δεν υπάρχει – και δεν θα υπάρξει όσο παραμένουμε προσηλωμένοι στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.
- Μέσα σε αυτό το κλίμα, θεωρείτε πως υφίσταται ή υφέρπει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ;
Κανένα απολύτως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παράταξης και θα ξανακερδίσει τις εθνικές εκλογές το 2027. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές, όμως όσοι έχουν τέτοιες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή για αρκετά χρόνια ακόμη.
- Η εκλογική σας περιφέρεια είναι η Ανατολική Αττική, μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, στην οποία καταγράφεται ταυτόχρονα έντονη οικιστική ανάπτυξη και υστέρηση σε υποδομές. Πώς προτεραιοποιείτε τα ζητήματα της εκλογικής σας περιφέρειας; Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν;
Η Ανατολική Αττική είναι όμορφη περιοχή και ταυτόχρονα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Για αυτό είναι ελκυστικός τόπος για να ζεις. Έτσι γνώρισε μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Οι υποδομές, όμως, είτε παρέμειναν απαράλλαχτες (π.χ. οδικοί άξονες), είτε επιδεινώθηκαν (σιδηρόδρομος), ενώ αρκετά σχέδια που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών πασχίζουν να βρουν χρηματοδότηση ακόμη και για την αναγκαία εκπόνηση μελέτης προκειμένου εν συνεχεία να ενταχθούν σε κάποιο εθνικό ή κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Και είμαι περήφανος που κατά την θητεία μου ως Αν. Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση κατάφερα να κινητοποιήσω πόρους ύψους 234,3 εκατ. ευρώ στους 13 Δήμους της περιοχής μας, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (για έργα από την ύδρευση και την αποχέτευση, την αγροτική οδοποιία, την διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, μέχρι τις αστικές αναπλάσεις, την ηλεκτροκίνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό), καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα Οδικής Ασφάλειας.
Τι πρέπει να γίνει όμως από εδώ και πέρα;
Σίγουρα μεσοπρόθεσμα πρέπει να ξεμπλοκάρει ο σχεδιασμός για την κατασκευή του οδικού άξονα Ωρωπού-Μαραθώνα για τη Βορειοανατολική Ριβιέρα, η ολοκλήρωση των επεκτάσεων του προαστιακού και προς τα δύο μεγάλα λιμάνια μας (Λαύριο και Ραφήνα), η υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την ασφάλεια και την ποιότητα Ζωής των πολιτών σε τρείς Δήμους μας, η δημιουργία ακόμη ενός νοσοκομείου για την Ανατολική Αττική. Υπάρχουν, όμως, και προτεραιότητες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως, το ξεμπλοκάρισμα του Οικοδομικού Κανονισμού και η βιώσιμη διευθέτηση, επιτέλους, του θέματος της εκτός σχεδίου δόμησης, η ενίσχυση της αστυνόμευσης και η αντιπλημμυρική προστασία σε πολλούς Δήμους της Ανατολικής Αττικής. Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να αναφερθούν. Είναι στο χέρι μας όμως να έχουμε απτή πρόοδο σε κάποια από αυτά ώστε να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Και που τελικά, πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη χτίζουμε μαζί ένα πιο φωτεινό μέλλον για τον τόπο που ζούμε και αγαπάμε!