Φωτιά στο Λος Άντζελες: Κίνδυνος νέων εστιών λόγω ισχυρών ανέμων
27 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Κίνδυνος νέων εστιών λόγω ισχυρών ανέμων

by todaypress
14/01/2025 10:01
in ΚΟΣΜΟΣ,
Φωτιά στο Λος Άντζελες: Κίνδυνος νέων εστιών λόγω ισχυρών ανέμων
Share on FacebookShare on Twitter

Σχεδόν μια εβδομάδα αφότου οι λόφοι στα περίχωρά του πήραν φωτιά, το Λος Άντζελες ζει με τον φόβο ότι οι άνεμοι θα ενισχύσουν και θα εξαπλώσουν τις φλόγες κι ότι θα υπάρξουν νέες εστίες.

«Όχι μόνο αυτές οι ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες περιπλέκουν μεγάλο μέρος του αγώνα εναντίον των πυρκαγιών σε εξέλιξη, αλλά κάνουν πιθανότερη την εμφάνιση νέων εστιών φωτιάς», προειδοποίησαν χθες Δευτέρα οι αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Οι συνθήκες στην περιοχή του Λος Άντζελες «ευνοούν σε ακραίο βαθμό» τις πυρκαγιές και ήδη πνέουν εκεί ριπαίοι άνεμοι με ταχύτητα και 120 χιλιομέτρων ανά ώρα κατά τόπους που θα συνεχιστούν ως τουλάχιστον αύριο Τετάρτη, επέμειναν.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές», υποσχέθηκε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι θερμοί και ξηροί άνεμοι αναμένεται να έχουν ισχύ συγκρίσιμη «με αυτή τυφώνα», υπογράμμισε η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας.

Πολιορκημένη από τις φλόγες από την περασμένη Τρίτη, το αστικό κέντρο με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό σε όλες τις ΗΠΑ συνεχίζει να μετράει τους νεκρούς του: ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 24 νεκρούς προχθές Κυριακή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε προάστια που σάρωσαν οι φλόγες, σωστικά συνεργεία με την υποστήριξη ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια για πτώματα.

«Είναι πολύ επίπονο καθήκον και, δυστυχώς, κάθε μέρα βρίσκουμε πτώματα», είπε ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες Ρόμπερτ Λούνα.

Οι προσπάθειες χιλιάδων πυροσβεστών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έστειλε το γειτονικό Μεξικό, επέστρεψαν πάντως να περιοριστούν εν μέρει οι δυο μεγαλύτερες πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα.

Οι πυροσβέστες που επιχειρούν έλαβαν ενισχύσεις, ανθρώπινες και υλικές, ανάμεσά τους δεκάδες υδροφόρες, και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κρίση, επέμειναν αξιωματικοί τους.

Ωστόσο η επιστροφή των πυροπαθών στα σπίτια τους ανεστάλη ως τουλάχιστον μεθαύριο Πέμπτη επειδή οι άνεμοι ενισχύονται ξανά, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα, παρακαλώντας να κάνουν υπομονή πολίτες που περίμεναν σε ουρές για ώρες με την ελπίδα πως θα τους επέτρεπαν να πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους, κάποια ρούχα, ή απλώς να διαπιστώσουν αν τα σπίτια τους είναι ακόμα όρθια ή όχι.

«Το σπίτι μου κάηκε, το ξέρω. Είδα φωτογραφίες, δεν απομένει παρά η καμινάδα. Αλλά χρειάζομαι να το δω με τα ίδια μου τα μάτια για να το πιστέψω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντ Μπους.

Σε περιοχές όπου πλέον έσβησαν οι πυρκαγιές, δεν απομένουν παρά στάχτες και συντρίμμια.

Στην Αλταντίνα, κοινότητα βόρεια του Λος Άντζελες, μια από τις δυο που υπέστησαν τα πιο βαριά πλήγματα, η Ζαχρά Μιμς προσπαθούσε να ηρεμήσει τον μικρό της γιο, τον Ίθαν, 4 ετών.

«Προσπαθώ να τον κάνω να ξεχάσει και του λέω ‘όλα θα πάνε καλά. Το σπίτι μας έπαθε ένα μικρό μπουμπού, αλλά θα περάσει. Όλα θα περάσουν’», αφηγήθηκε, ακόμη με τις παντούφλες που φόραγε όταν χρειάστηκε να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το σπίτι της καθώς πλησίαζε η πύρινη λαίλαπα.

Πάνω από 12.000 σπίτια, άλλα κτίρια και οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς ή εν μέρει εξαιτίας των πυρκαγιών, που ίσως αποδειχθούν οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

«Θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρουμε το Λος Άντζελες στην κατάσταση» όπου βρισκόταν προτού το πλήξουν οι φωτιές, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πήραν ξανά τον δρόμο για το σχολείο χθες, ανακοίνωσαν οι αρχές – όμως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπέστησαν ζημιές, όπως και αυτά σε περιοχές όπου διατάχθηκε εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων, παραμένουν κλειστά.

Οι διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης από τα σπίτια τους συνεχίζουν ακόμη να αφορούν πάνω από 90.000 ανθρώπους.

Ο πελώριος αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τα σπίτια τους και χρειάζονται να μείνουν κάπου είναι ακόμη μια μεγάλη πρόκληση για την καλιφορνέζικη μεγαλούπολη και κυκλοφορούν πληροφορίες για κάποιους ιδιοκτήτες ακινήτων που άδραξαν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε να κερδοσκοπήσουν, αυξάνοντας τα ενοίκια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και εντείνονται οι επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές από τις τοπικές αρχές, ειδικά για την έλλειψη νερού ή πίεσης στους ειδικούς κρουνούς.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ απαίτησε «ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα» για τις υπηρεσίες ύδρευσης της πόλης.

Προχθές Κυριακή ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα ορκιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, επιτέθηκε φραστικά για ακόμη μια φορά στους τοπικούς Δημοκρατικούς ηγέτες, τους «ανίκανους» πολιτικούς, κατ’ αυτόν.

«Περιμένω ανυπόμονα να έρθει εδώ», του απάντησε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Νιούσομ, που θέλει να υπάρξει «σχέδιο Μάρσαλ» για να ανοικοδομηθεί η πολιτεία.

Εξαιτίας λεηλασιών, επιβλήθηκε δωδεκάωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως ασκήθηκαν διώξεις σε εννιά ύποπτους για υποθέσεις αυτής της φύσης.

Οι θερμοί και ξηροί άνεμοι γνωστοί με την ονομασία Σάντα Άνα είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του καλιφορνέζικου φθινοπώρου και χειμώνα. Αλλά, την περασμένη εβδομάδα, η έντασή τους ήταν η υψηλότερη από το 2011, σύμφωνα με μετεωρολόγους, είχαν ριπές ταχύτητας 160 χιλιομέτρων ανά ώρα, μεταφέροντας αστραπιαία σπίθες και θράκες ενίοτε σε απόσταση χιλιομέτρων.

Σενάριο αληθινά εφιαλτικό για τους πυροσβέστες, καθώς η Καλιφόρνια, έπειτα από δυο αρκετά βροχερές χρονιές, πλήττεται από αφύσικα ξηρό χειμώνα, δεν έχουν καταγραφεί βροχές στην πράξη για οκτώ μήνες.

Επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή θα κάνει ολοένα πιο συχνά μετεωρολογικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ακραία, θα πολλαπλασιάσει τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές.

Tags: SLIDERΗΠΑΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣΦΩΤΙΑ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταραχές στο Λος Άντζελες: Εντολή Τραμπ για ανάπτυξη της Εθνοφρουράς
ΚΟΣΜΟΣ

Ταραχές στο Λος Άντζελες: Εντολή Τραμπ για ανάπτυξη της Εθνοφρουράς

08/06/2025 08:52
ΗΠΑ: Συνεχίζεται η διαμάχη Τραμπ – Μασκ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν ο Ίλον Μασκ χρηματοδοτήσει υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος

08/06/2025 01:49
Μόναχο: Δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι – Νεκρή από πυροβολισμούς της αστυνομίας η δράστης
ΚΟΣΜΟΣ

Μόναχο: Δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι – Νεκρή από πυροβολισμούς της αστυνομίας η δράστης

08/06/2025 01:37
Τι δηλώνει η Βρετανία για τα Γλυπτά λίγο πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού
ΚΟΣΜΟΣ

Times: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

07/06/2025 13:57
ΗΠΑ: Συνεχίζεται η διαμάχη Τραμπ – Μασκ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η διαμάχη Τραμπ – Μασκ

07/06/2025 09:43
Πεσκόφ: “Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Γερμανίας”
ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση στα ουκρανικά “τρομοκρατικά χτυπήματα” χαρακτηρίζει την επίθεση στο Κίεβο η Μόσχα

06/06/2025 20:49
Σε πολιτική κρίση η Ολλανδία – Διαλύεται ο Κυβερνητικός Συνασπισμός
ΚΟΣΜΟΣ

“Ο κύβος ερρίφθη” τότε θα γίνουν οι Εκλογές

06/06/2025 17:40
Ε. Μασκ: “Σκοτώστε το νομοσχέδιο”
ΚΟΣΜΟΣ

“Πόλεμος” δηλώσεων μεταξύ Τραμπ και Μασκ – Τελευταία εξέλιξη (βίντεο του ABC News)

06/06/2025 17:18
Ρωσία: Το πλήγμα εναντίον του Κιέβου και άλλων κέντρων ήταν απάντηση σε ουκρανικές “τρομοκρατικές ενέργειες”
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το πλήγμα εναντίον του Κιέβου και άλλων κέντρων ήταν απάντηση σε ουκρανικές “τρομοκρατικές ενέργειες”

06/06/2025 15:43

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αναμνήσεις, ξαναγυρίζουνε…
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αναμνήσεις, ξαναγυρίζουνε…

8 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Αγίου Πνεύματος: Πως πληρώνονται οι εργαζόμενοι – Ποιοι δικαιούνται προσαυξήσεις

Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, τράπεζες και δημόσιο

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved