Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού τέθηκε σε διαβούλευση και εισάγει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στον τουριστικό τομέα.
Μεταξύ των πιο σημαντικών ρυθμίσεων, ξεχωρίζει η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), το οποίο καθορίζει αυστηρές προδιαγραφές για την ασφάλεια και υγιεινή των ακινήτων.
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει τον έλεγχο των μισθώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενισχύοντας την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια στον τομέα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική κατάταξη των ξενοδοχείων, την αναβάθμιση των Κέντρων Αναζωογόνησης και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες, με σκοπό την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιώσιμου τουριστικού τοπίου στην Ελλάδα.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:
1. Βραχυχρόνια μίσθωση:
Για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια, με αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Ειδικότερα:
Τα ακίνητα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα.
Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι χώροι κύριας χρήσης και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
Προβλέπεται σύστημα ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών, με τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και κυρώσεων για παραβάσεις.
2. Περιβαλλοντική Κατάταξη Ξενοδοχειακών Καταλυμάτων:
Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμά τους. Το σύστημα ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους, προωθώντας την αειφορία στον τομέα του τουρισμού.
3. Κέντρα Αναζωογόνησης:
Διευρύνεται ο ορισμός των Κέντρων Αναζωογόνησης (spa), με σκοπό να καλύπτει και υπηρεσίες ευεξίας πέρα από τις ιαματικές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς.
4. Στέγαση Προσωπικού:
Δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δωματίων προσωπικού των ξενοδοχείων για τη στέγαση προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους και πυροσβέστες.
5. Κολυμβητικές Δεξαμενές:
Οι τουριστικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν θαλάσσιο νερό για τις πισίνες τους, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και στην ορθολογικότερη διαχείριση του νερού, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία.
6. Προσβασιμότητα σε Τουριστικούς Λιμένες:
Απλοποιείται η διαδικασία για έργα προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες, εντάσσοντας την ανάγκη για ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ.
7. Απλοποίηση Διαδικασιών Επιχειρήσεων:
Η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ναυλομεσιτικών γραφείων απλοποιείται, προωθώντας την ανάπτυξη χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Το νομοσχέδιο παραμένει σε διαβούλευση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2024, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τουριστικοί φορείς και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις.