Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Daniel, που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι και την Τετάρτη (6/9).
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε νεότερη εκτίμησή του το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter ανέφερε σχετικά με την πορεία του φαινομένου:
«To χαμηλό στο Ιόνιο δεν βαθαίνει σημαντικά. Βαθμιαία γίνεται οπισθοδρομούν με κατεύθυνση προς τα παράλια της Λιβύης.
Οι άνεμοι στα ανατολικά (ΒΑ ή ΝΑ) αποτελούν κυριότερο παράγοντα των μεγάλων υψών υετού βοηθούσης της ορογραφίας».
«Όση βροχή πέφτει ετησίως στην Αττική θα πέσει τις επόμενες ώρες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια»
Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Action 24 για την πορεία της κακοκαιρίας, σημείωσε:
«Σπάνια παρατηρείται τέτοιου είδους κακοκαιρία αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δούμε μεγάλο όγκο νερού. Στο Πήλιο έχουν πέσει 105 τόνοι νερού ανά στρέμμα, στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα έπεσαν 80 τόνοι».
Πρόσθεσε, δε, πως «την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές καταιγίδες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια, μάλιστα αναμένεται να πέσουν πάνω από 300-400 τόνοι. Ουσιαστικά, όση βροχή πέφτει ετησίως στην Αττική θα πέσει τις επόμενες ώρες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια».
Πάνω από 7.000 κεραυνοί, «πνίγηκαν» περιοχές λόγω της κακοκαιρίας Daniel
Τα φαινόμενα έως το απόγευμα είχαν ήδη επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου, ενώ τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.
Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του Meteo, η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Δείτε την πρόγνωση του meteo ανά τρίωρο:
Click here: https://t.co/ZvexbZ19on pic.twitter.com/7xDqKyC4Sy
— meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) September 4, 2023
Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Ποιες περιοχές είναι στο «μάτι» της κακοκαιρίας Daniel
Στον χάρτη που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023.
Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).
Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:
Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
Σποράδες
Πιερία
Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)
Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται > 500 mm
«Μπαράζ μηνυμάτων από το 112»
Σε ετοιμότητα είναι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, με προμετωπίδα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112.
Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 18:15, οι κάτοικοι σε Θεσσαλία, Σποράδες, Πιερία, Εύβοια και Φθιώτιδα ειδοποιήθηκαν για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», ενώ καλούνται να «περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».
Επίσης, ήχησε το 112 και για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, με την αγορά στο Καπάνι να πλημμυρίζει.
Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία ήδη συγκέντρωσε μεγάλους όγκους υδάτων μεταξύ άλλων σε Κέρκυρα, Εύβοια και Λαμία, με έναν οδηγό ΙΧ μάλιστα να σώζεται από χείμαρρο στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας.
Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» που σαρώνει τη χώρα
Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας και το Ιόνιο Πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.
Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα (Εικόνα 2) θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας, ανέφερε σχετική ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ η κακοκαιρία βρισκόταν προ των πυλών.
Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται ο αναμενόμενος αθροιστικός υετός έως την Τρίτη (5/9), σύμφωνα με σημερινή εκτίμηση του Meteo:
Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θόδωρος Κολυδάς ανέφερε με χιούμορ: «Οι “παλιές” δεν (πρέπει να) συγκρίνονται με τις “νέες”. Ισχύει και για… κακοκαιρίες».
Οι "παλιές" δεν (πρέπει να) συγκρίνονται με τις "νέες".
Ισχύει και για …κακοκαιρίες.— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 4, 2023