Από άγνοια κινδύνου ή για τα ψηφαλάκια το «φάουλ» του Αλέξη στη Θράκη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, να του παραπονεθεί πως ο κ. Μητσοτάκης «αξιοποιεί στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» και να του εκφράσει την ανησυχία του «για τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιείται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ».
Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να καταγγείλει το μείζον θέμα, την επέμβαση τρίτης χώρας στις εθνικές εκλογές μας, αλλά τον… Μητσοτάκη(!), δεν απολογήθηκε γιατί αγνόησε μηνύματα και πληροφορίες της ΕΥΠ, για τις ιδιαίτερες σχέσεις των υποψηφίων του στη Ροδόπη και την Ξάνθη με το τουρκικό προξενείο, αλλά… είδε «εργαλειοποίηση» της μυστικής υπηρεσίας.
Φταίει ο… Έβρος
Το ίδιο έγινε και με το τραγικό και πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Για τους διάφορους δκαιωματιστές που βρίσκονται κοντά του, δεν φταίνε οι διακινητές που υπερφόρτωσαν ένα σαπιοκάραβο με 700 δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, που πλήρωσαν 6.500 ευρώ «εισιτήριο» για καλύτερη ζωή και τους έστειλαν στο θάνατο, αλλά φταίει ο… φράχτης στον Έβρο που τους εμποδίζει να κάνουν ανενόχλητοι τη διακίνηση ανθρωπίνων ζωών.
Φταίει η πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν εμπόδισε το ανεγερθεί ο φράχτης, φταίει, γι’ αυτούς πάντα, το λιμενικό το οποίο, όμως, απέδειξε σε όλο τον κόσμο πως σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο στις θάλασσες μας.
Για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που, ακόμα παρασύρεται από το 3% και τις διάφορες περίεργες συλλογικότητες, τάχα ανθρωπιστών, τάχα δικαιωματιστών ή αριστερών κάθε σκέψης, φταίει κάποιος άλλος και αυτός είναι πάντα ο πολιτικός τους αντίπαλος, εν προκειμένω ο Μητσοτάκης.
Στη Ροδόπη κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ οτι φωνάζει για να πάρει 10.000 ψήφους και να κάνει την περιφέρεια «γαλάζια». Προφανώς ούτε και τώρα διαβάζει καλά τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, ούτε καν τις δημοσκοπήσεις που έχει μπροστά του για να δει που οδηγείται η εκλογική μάχη.
Ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα και η «αντιπαροχή»
Διαμαρτυρήθηκε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα φλέγον εθνικό θέμα, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε με σαφή πολιτική σκοπιμότητα. Παρά την ενημέρωση που είχε από την ΕΥΠ για το ρόλο των δύο υποψηφίων βουλευτών του, σε Ροδόπη και Ξάνθη και των ειδικών σχέσεων τους με το τουρκικό προξενείο, προχώρησε στην ένταξη τους, στα ψηφοδέλτια του κόμματος του, για να κερδίσει τις ψήφους της μειονότητας και να εκλέξει δυο βουλευτές, όπερ και εγένετο. Απλά τους δυο βουλευτές προωθούσε παραδόξως και το τουρκικό προξενείο για δικούς του λόγους, φυσικά.
Κι όπως αποδείχθηκε οι δύο υποψήφιοι του, έδειξαν με καθαρότητα σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, πως δεν είναι καθόλου αντίθετοι με την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, που υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν «τουρκική μειονότητα» αντί της μουσουλμανικής, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.
Ήταν δικά του τα στελέχη που κατήγγειλαν αυτή την «αντιπαροχή», και που δήλωσαν πως στη Ροδόπη «δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το τουρκικό προξενείο».
Προς τι λοιπόν η επίσκεψη σε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό που δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης;
Ο στόχος ήταν ο αποπροσανατολισμός, από τη βαθύτερη και τρομακτικότερη σκέψη που δημιουργεί η παρέμβαση μιας τρίτης δύναμης στις εκλογές, με την ανοχή ή την άγνοια του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκλέγονται μουσουλμάνοι στη Βουλή, τους οποίους προωθεί το τουρκικό προξενείο άλλοτε υπόγεια κι άλλοτε φανερά, είναι όμως η πρώτη φορά που δυο συγκεκριμένοι βουλευτές δηλώνουν ότι εκπροσωπούν την ανύπαρκτη για το ελληνικό κράτος και τις διεθνείς συνθήκες «τουρκική μειονότητα» και όχι τη θρησκευτική μουσουλμανική, προεκλογικά και παίρνουν θέση στα ψηφοδέλτια ενός κόμματος, υποτίθεται, εξουσίας.
Είναι η πρώτη φορά που έχουμε εκλογή βουλευτών που στρέφονται ανοιχτά κατά της συνθήκης της Λωζάννης και τόσες μέρες, παρά τις πιέσεις, αρνούνται να δηλώσουν πως εκπροσωπούν τους έλληνες μουσουλμάνους της Κομοτηνής και της Ροδόπης. Προτίμησαν τη σιωπή που επέβαλε το προξενείο , αντί μιας καθαρής θέσης.
Η στρατηγική σημασία της Θράκης
Στη χώρα μας, κόμματα και δημοκρατικοί πολίτες, πολλές φορές φωνάζουμε για την έλλειψη ισότητας και ίσων ευκαιριών στην ελληνική μουσουλμανική κοινότητα και ξεχνάμε πως παρά τις όποιες και γενναίες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα. Γιατί απλά η Τουρκία με το προξενείο της στην Κομοτηνή, εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη των μουσουλμάνων στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές δομές της Ελλάδας. «Αντικαθιστά» πολλές από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους με υπηρεσίες και «δώρα» που προσφέρει η Άγκυρα, για τους κρατά ευάλωτους και υποχείριους, για τα σχέδια της.
Κυρίως τώρα που η Θράκη αναβαθμίζεται στρατηγικά, τόσο με το λιμάνι και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης , όσο και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης .
Μετατρέπεται σε έναν γεωστρατηγικό κόμβο για τη Δύση που παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και απομειώνει τη στρατηγική αξία τους, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στην Τουρκία.
Σε αυτό το τοπίο η Άγκυρα με «όπλο» την μουσουλμανική κοινότητα επιχειρεί να «ξηλώσει» τη συνθήκη της Λωζάνης, δημιουργώντας μια ad hoc τουρκική μειονότητα στην ευαίσθητη περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο πως παρά τους ψηφισμένους νόμους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ- για την εκλογή των μουφτήδων, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, οι λεγόμενοι ψευτομουφτήδες τους αγνοούν και δρουν ως παρακρατικός μηχανισμός στη Θράκη.
Το δόγμα που θέλει να περάσει το τουρκικό προξενείο στους μουσουλμάνους για να τους χειραγωγεί είναι πως «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο». Και αυτό το δόγμα από άγνοια ή απλά για τα «ψηφαλάκιαα», παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΥΠ, υπηρετήθηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η …προϊστορία ΣΥΡΙΖΑ και προξενείου
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το τουρκικό προξενείο παρεμβαίνει στις
εκλογές. Σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα, Γιώργου Αϋφαντή, πρέσβη επί τιμή (Δείτε εκτενές ρεπορτάζ στις σελίδες 14-15), στις ευρωεκλογές του 2014, με παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στον ΣΥΡΙΖΑ, διεγράφη από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος η Ρομά ακτιβίστρια Σαμπιχά Σουλεϊμάν και στη θέση της μπήκε ένας εκλεκτός της τουρκικής πρεσβείας. Για αυτόν τον λόγο, ο κ. Αϋφαντής, αργότερα παραιτήθηκε από σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.
Η Σουλεϊμάν είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας παιδικού σταθμού αποκλειστικά τουρκόφωνου και ήταν ενάντια στην δημιουργία και νέων τεμενών.
Από τα γεγονότα φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε μια προνομιακή σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Έφτασε μάλιστα, όπως αποκάλυψε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, το 2015 με μπροσούρα του κόμματος να ζητήσει την «κατάργηση της αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα και μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών».
Ίσως γι αυτό και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την προειδοποίηση της ΕΥΠ για την αντεθνική δράση των υποψηφίων του.