«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Καθαρό ορίζοντα. Και η καλύτερη εγγύηση γι’ αυτά είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε συνέντευξή τους στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο τέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδακης.
Καλεί τους πολίτες στις εκλογές της 25 Ιουνίου να έχουν «μαζική προσέλευση στις κάλπες» και «να σκεφτούν πολύ καλά πού θα ρίξουν την ψήφο τους» προκειμένου «να μπορεί να σχηματίσει μία ισχυρή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα» και «για να μπορεί να εφαρμοστεί μία πολιτική κοινής λογικής».
Υποστηρίζει ότι τα θέματα της πίστης «ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι δύναμη διχασμού του ελληνικού λαού» και να «μην μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική».
Σχετικά με τις διαμάχες επικράτησης στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, ο κ. Χατζηδάκης απαντά πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους. Άλλωστε και οι δυο κινούνται περισσότερο ή λιγότερο σε ένα δρόμο δημαγωγίας και λαϊκισμού» αυτό όμως που «ενδιαφέρει, δεν είναι ποιος θα βγει πρώτος στην αντιπολίτευση. Αλλά το ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα».
Ο τέως Υπουργός, σχολιάζει πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, δεν έχασαν ευκαιρία να λένε ακρότητες για τη Νέα Δημοκρατία» αλλά «ήρθε, όμως, η πραγματικότητα και τους διέψευσε στην πράξη» καθώς «οι πολίτες βλέπουν ότι νοιαζόμαστε για τα προβλήματά τους και προφανώς αυτό το εκτιμούν».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:
Ερ: Η ΝΔ κατέγραψε μια ιστορική νίκη στις εκλογές του Μαΐου. Οι κάλπες όμως, της 25ης Ιουνίου είναι άδειες. Πόσο εύκολο είναι η ΝΔ να διατηρήσει την συσπείρωσή της και πόσο σας φοβίζει ότι «η σιγουριά της πρωτιάς» μπορεί να επιδράσει αρνητικά;
ΑΠ: Από τη μια πλευρά είναι ο αέρας του νικητή που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να επιδράσει θετικά και να δώσει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Από την άλλη πλευρά, είναι ο φόβος του εφησυχασμού. Με την έννοια ότι κάποιοι μπορεί να πουν ότι “η Νέα Δημοκρατία πρώτη είναι, θα κερδίσει ούτως ή άλλως”. Εμείς πρέπει να εργαζόμαστε με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Γι’αυτό και απευθυνόμαστε στους πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά και σε όσους το σκέφτονται ή αμφιταλαντεύονται και τους λέμε: Οι εκλογές ξεκινούν από την αρχή. Αν για κάποιο λόγο ορισμένοι δυνάμει ψηφοφόροι μας δεν ψηφίσουν, τότε ας έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μην έχουμε την σταθερότητα που όλοι ευχόμαστε να έχει ο τόπος. Και η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Έναν καθαρό ορίζοντα. Και η καλύτερη εγγύηση γι’ αυτά είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Για να μην υπάρξουν αναταράξεις και ακυβερνησία που θα βλάψουν την οικονομία και την κοινωνία. Αλλά και για να έχουμε πολιτική σταθερότητα που θα φέρει με τη σειρά της ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη!
Ερ: Παρ’ όλο του νέου εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή.
ΑΠ: Πράγματι, όσα περισσότερα κόμματα εισέλθουν στη νέα Βουλή, τόσο περισσότερο περιορίζονται εκ των πραγμάτων οι προοπτικές ισχυρής αυτοδυναμίας. Το πρώτο κόμμα θα πάρει περισσότερες έδρες αν πάρει ποσοστό πάνω από 40%. Θα πάρει, επίσης, περισσότερες έδρες, αν στη Βουλή είναι π.χ. 5 κόμματα και όχι 7 κόμματα. Και γι’ αυτό ζητάμε από όλους τους πολίτες να σκεφτούν πολύ καλά πού θα ρίξουν την ψήφο τους. Η Νέα Δημοκρατία έχει μία κυβερνητική τετραετία που αποτιμήθηκε θετικά από το 41% των πολιτών στις εκλογές του Μαϊου, έχει ένα σοβαρό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά, επιπλέον, είναι και το μόνο κόμμα που με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, μπορεί να σχηματίσει μία ισχυρή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Γι’αυτό ζητάμε μαζική προσέλευση στις κάλπες. Γι’αυτό ζητάμε στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για να εφαρμοστεί μία πολιτική Ευρώπης και κοινής λογικής!
Ερ. Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή ενός «θεοκεντρικού» κόμματος;
ΑΠ: Η πίστη ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι δύναμη διχασμού του ελληνικού λαού. Της αξίζει να μείνει έξω από την μικροπολιτική, έξω από μικρά κόμματα, έξω από κάθε κόμμα! Αντί, λοιπόν, να μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική, οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από εμάς, πιστεύω, πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της πατρίδας, της κοινωνίας, της ελληνικής οικογένειας. Και, εμείς τουλάχιστον, έχουμε κάνει συγκεκριμένο έργο: Προστατεύσαμε τα σύνορά μας ενάντια σε απειλές, όπως η επίθεση στον Έβρο. Ελαχιστοποιήσαμε τις μεταναστευτικές ροές. Ενισχύσαμε την αμυντική θωράκιση της χώρας με υπερσύχρονα συστήματα, όπως τα γαλλικά Ραφάλ. Εφαρμόσαμε μία πολυεπίπεδη διπλωματία και υπογράψαμε αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ταυτόχρονα: Έχουμε βάλει τις βάσεις για μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη (που είναι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω). Εφαρμόζουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα. Μειώσαμε την ανεργία που είναι βασική προϋπόθεση για να έχουν οι νέοι μας μέλλον στον τόπο. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Στηρίζουμε, επίσης, εμπράκτως την οικογένεια, τόσο με την διεύρυνση των γονικών αδειών, όσο και με την αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά και την ενίσχυση των πολιτικών για τους πολυτέκνους. Ξεκινήσαμε άλλωστε πρόσφατα και τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης που με τη σειρά της θα αποτελέσει βασική στήριξη των νέων οικογενειών. Αυτά πιστεύω θέλουν οι πολίτες. Όχι μεγάλα λόγια και διαιρετικό λόγο. Θέλουν λόγο που ενώνει και πολιτική που στην πράξη ενισχύει την κοινωνική συνοχή και κάνει την Ελλάδα πιο δυνατή!
Ερ. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι εκείνα στα οποία καλείτε τους πολίτες να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν, για την τελική τους επιλογή.
ΑΠ: Είναι βασικά δύο πράγματα: Πρώτον, τα πεπραγμένα μας και, δεύτερον, την προοπτική που τους προσφέρουμε. Τα πρώτα οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό τα γνωρίζουν και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που μας έδωσαν τη μεγάλη νίκη του Μαΐου. Γνωρίζουν, δηλαδή, ότι, παρά τις κρίσεις, ανεβάσαμε την Ελλάδα αρκετά σκαλιά πιο ψηλά στην οικονομική ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική θωράκιση, την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, την κοινωνική πολιτική. Αυτή είναι η βάση για όσα τώρα δεσμευόμαστε: Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες και υψηλότερους μισθούς, καλύτερη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, ταχύτερη Δικαιοσύνη και ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Με ψηφιοποίηση παντού και αξιολόγηση παντού. Ειδικά για την οικονομία, τονίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, με ακόμη λιγότερους φόρους και εισφορές. Μεγαλύτερη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις. Περαιτέρω εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Περισσότερες επενδύσεις. Έτσι θα πετύχουμε 3% μέσο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τετραετία και θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς στο Δημόσιο, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και να πετύχουμε αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ! Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστεύω η πιο σοβαρή και αξιόπιστη!
Ερ. Η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φοβάστε ότι μπορεί να «κρύψει» από τους πολίτες το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που είναι η ανάδειξη Κυβέρνησης;
ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους. Άλλωστε και οι δυο κινούνται περισσότερο ή λιγότερο σε ένα δρόμο δημαγωγίας και λαϊκισμού. Αυτό που, όμως, πράγματι πρέπει να ενδιαφέρει, δεν είναι ποιος θα βγει πρώτος στην αντιπολίτευση. Αλλά το ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα. Μετά τις 21 Μαϊου ο διάλογος που έχει γίνει, κατέδειξε ακόμα περισσότερο πόσο ανεδαφικές είναι οι όποιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα σε σχέση με το τι θα σήμαινε τυχόν εφαρμογή των προγραμμάτων που παρουσίασαν για τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους. Καταδείχθηκε, όμως, και το ότι η μόνη αξιόπιστη δύναμη στην οποία μπορούν να στηριχθούν, όχι μόνο οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, είναι η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σοβαρό και αξιόπιστο αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που, ως Πρωθυπουργός, απέδειξε στην πράξη τις διοικητικές του ικανότητες. Διαθέτει μία ικανή ομάδα στελεχών. Και, έχοντας βάλει τα θεμέλια την περασμένη τετραετία, μπορεί τώρα να φέρει την Ελλάδα πολύ πιο κοντά στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η πατρίδα μας μπορεί, πλέον, να αφήσει οριστικά πίσω της τις δυσάρεστες στιγμές του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά με σταθερότητα, σοβαρότητα και κοινή λογική. Και αυτό μόνο με μαζική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συμβεί!
Ερ. Για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε ακόμη και σε περιφέρειες στις οποίες παραδοσιακά κυβερνούσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, δεν έχασαν ευκαιρία να λένε ακρότητες για τη Νέα Δημοκρατία. Λες και εμείς μισούμε τους πολίτες. Λες και εμείς δεν έχουμε ψηφοφόρους. Ήρθε, όμως, η πραγματικότητα και τους διέψευσε στην πράξη. Διότι ήμασταν εμείς οι “ανάλγητοι” που μειώσαμε την ανεργία από 17,5% στο 11,2% τον περασμένο Απρίλιο. Ήμασταν εμείς οι “νεοφιλελεύθεροι” που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Ήταν με εμάς τους “τρισκατάρατους” που και ο μέσος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4% στα 1170 ευρώ. Ήταν, επίσης, με εμάς που: Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Αποδόθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για τους ανάπηρους συμπολίτες μας. Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρα. Το σημαντικό είναι, όμως, ότι εφαρμόσαμε μία κοινωνική πολιτική, η οποία βελτίωσε τη ζωή των συμπολιτών μας στην πράξη. “Γκρεμίσαμε” έτσι το αφήγημα της Αριστεράς ότι διαθέτει, δήθεν, κάποιο μονοπώλιο στην κοινωνική ευαισθησία. Αυτός ήταν πιστεύω ο βασικός λόγος που η Νέα Δημοκρατία, πέρα από τη μεγάλη νίκη που κατήγαγε συνολικά, κατάφερε να κυριαρχήσει με διαφορά και στις λεγόμενες “λαϊκές” γειτονιές: στη Νέα Ιωνία, τη Μεταμόρφωση, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Κερατσίνι, το Πέραμα, την Κοκκινιά. Οι πολίτες βλέπουν ότι νοιαζόμαστε για τα προβλήματά τους και προφανώς αυτό το εκτιμούν!