Η DEFEA αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για διεθνείς επαφές, βιομηχανική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της Άμυνας και της Ασφάλειας.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2023» που διεξάγεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα, έως τις 11 Μαΐου.
Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ, αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης και ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.
Το «παρών» στην τελετή έδωσαν, επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχαήλ Γιωργάλλας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ιταλίας Γκουιντό Κροσέτο και η υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Σλάβιανκα Πετρόβσκα.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η έκθεση «αποτελεί απόδειξη των σημαντικών δυνατοτήτων της χώρας μας τόσο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκθέσεων και εκδηλώσεων».
«Συμμετέχοντες από πολλές χώρες στην έκθεση θα παρουσιάσουν τις πιο σύγχρονες εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων αποτελεί κινητήρια δύναμη τόσο για τεχνολογική πρόοδο όσο και οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε.
Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «στην υποστήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και πρόσθεσε: «Πάντα δήλωνα ότι μια ισχυρή Ελλάδα απαιτεί απαραιτήτως ικανές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μια ανταγωνιστική αμυντική και εξωστρεφή βιομηχανία. Για το σκοπό αυτό, υλοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ένα σχέδιο που στηρίζει την εγχώρια παραγωγή από το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης μέχρι τη διασύνδεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με τη διεθνή αγορά».
«Η σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των κατασκευαστών αμυντικού υλικού είναι σχέση δομική. Στηρίζεται σε πνεύμα σεβασμού, συνεργασίας και πάνω απ’ όλα διαφάνειας, με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Το ζητούμενο είναι να προκύψει συνέχεια με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς» επισήμανε.
Μετά τα εγκαίνια, ο υπουργός επισκέφθηκε περίπτερα στην έκθεση και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά εκθέματα και να συνομιλήσει με στελέχη εταιρειών.
Στη φετινή έκθεση μετέχουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο τομέα των υψηλών τεχνολογιών.
Επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες αλλά και επισκέπτες από 77 χώρες θα δώσουν το «παρών» στη φετινή έκθεση.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δίνει δυναμικό «παρών» με πλήθος εργοστασίων που συμβάλλουν στη διατήρηση και συνεχή αναβάθμιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Στόχος των ελληνικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας είναι να επεκτείνουν τις διεθνείς τους συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού, με προγράμματα συμπαραγωγών και μεταφοράς υψηλής τεχνολογίας στην χώρα μας.