Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενόψει της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Biden’s here — on walkabout in central Kyiv. pic.twitter.com/l9uus74Dke
— Oliver Carroll (@olliecarroll) February 20, 2023
Ο Μπάιντεν έφθασε στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μολονότι αναμενόταν να επισκεφθεί εντός της ημέρας την Πολωνία. Η επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν είχε ανακοινωθεί.
Ο Ζελένσκι ανήρτησε, μάλιστα, στο Telegram μια φωτογραφία του με τον Μπάιντεν στο Κίεβο και τη λεζάντα: «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλώς ήλθατε στο Κίεβο. Η επίσκεψή σας είναι μια εξαιρετικά σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς!».
Στη συνάντηση, τον λόγο πήρε πρώτος ο οικοδεσπότης, ο οποίος, μιλώντας στα αγγλικά, ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για την υποστήριξή τους στη χώρα του. Είπε επίσης ότι, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, το πρώτο τηλεφώνημα υποστήριξης που έλαβε ήταν από τον Λευκό Οίκο.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Μπάιντεν επεσήμανε πως είναι σημαντικό να βρίσκεται στο Κίεβο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την πρώτη επέτειο έναρξης του πολέμου και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως ο ουκρανικός λαός έχει ενισχυθεί όσο κανένας άλλος λαός στο παρελθόν. «Παρ’ όλη τη διαφωνία που έχουμε στο Κογκρέσο για ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Το θέμα δεν αφορά μόνον στην ελευθερία στην Ουκρανία, αλλά στη δημοκρατία γενικότερα», είπε.
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Ο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο στις 8 το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του εντός της Ουκρανίας. «Είναι καλό που βρίσκομαι ξανά στο Κίεβο», είπε ο Μπάιντεν όταν έφτασε. Τον υποδέχθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.
Η αυτοκινητοπομπή του Μπάιντεν έφτασε στο Μέγαρο Μαριίνσκι λίγο μετά τις 08:30 τοπική ώρα. Στην είσοδο τον υποδέχθηκαν ο Ζελένσκι και η σύζυγός του Όλενα Ζελένσκα. «Σας ευχαριστώ που ήρθατε», είπε ο Ζελένσκι σφίγγοντας το χέρι του Μπάιντεν. «Το πιο σημαντικό, πώς είναι τα παιδιά;» ρώτησε ο Μπάιντεν, ενώ πρόσθεσε: «Είναι καταπληκτικό να σε βλέπω». Ερωτηθείς για τη σημασία της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι ήταν η όγδοη τέτοια επίσκεψή του στην πόλη. «Κάθε φορά πιο σημαντική», είπε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να μεταφέρει στον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ είναι «εδώ για να μείνουν». «Δεν φεύγουμε», είπε ο Μπάιντεν.
Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας συζήτησαν για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς και για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η στρατιωτική στήριξη που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν θα ανέλθει σε 500 εκατ. δολάρια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Σε κάποιες φωτογραφίες ο Μπάιντεν εμφανίζεται να μεταβαίνει πεζή με τον Ζελένσκι προς στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο. Η επίσκεψη του Μπάιντεν έγινε λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο εισβολής της Ρωσίας, την ώρα που πλανάται η σκιά μιας νέας αιματηρής ρωσικής επίθεσης πάνω από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, ενώ ακούγονται προειδοποιητικές σειρήνες.
Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο αναμένεται να προκαλέσει την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντάται σήμερα με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι. Οι επισκέψεις αυτές είναι άκρως συμβολικές – με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι η Κίνα μπορεί να αρχίσει να εξοπλίζει τη Ρωσία και το Πεκίνο να απορρίπτει τις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον.
Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ανακοίνωση της επίσκεψης Μπάιντεν έδειξαν τεράστιες αυτοκινητοπομπές να κινούνται στο Κίεβο. Αυτό πυροδότησε εικασίες για επίσκεψη υψηλού προφίλ από ξένο ηγέτη – με τα φορτηγά και τους ξένους να διακρίνονται έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ στο κέντρο του Κιέβου μπλοκαρίστηκαν τα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Μέλνικ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «οι κύριοι εταίροι της Ουκρανίας» σχεδιάζουν να επισκεφθούν σήμερα το Κίεβο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Στο μεταξύ, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο εθεάθη να κάνει κύκλους πάνω από την Πολωνία στα σύνορα με την Ουκρανία. Αλλά, ενώ ο Μπάιντεν υποστηρίζει ενεργά το Κίεβο, ο Ζελένσκι ελπίζει ότι θα αποσπάσει δεσμεύσεις για ενίσχυση της υποστήριξης αυτής προς τη χώρα του. Με την απειλή μιας νέας μεγάλης ρωσικής επίθεσης, το Κίεβο κάνει έκκληση για περισσότερα δυτικά όπλα, ώστε να μπορέσει να νικήσει τους εισβολείς.
Ο Μπάιντεν πήγε με το τρένο στο Κίεβο από την Πολωνία
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο σιδηροδρομικώς, έχοντας ταξιδέψει επί μία ώρα με το τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία. Την ώρα που επισκεπτόταν συνοδεία του Ζελένσκι το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ηχούσε και πάλι συναγερμός σε όλη την πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
Για την αμερικανική εφημερίδα η επίσκεψη Μπάιντεν συνιστά «απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του ενόψει της μακροχρόνιας εισβολής της Ρωσίας στη χώρα». Όπως γράφει, «η επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε κρυφά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, με τον Μπάιντεν να αναχωρεί χωρίς προειδοποίηση από την Ουάσιγκτον μετά το σπάνιο δείπνο που είχε με τη σύζυγό του σε εστιατόριο το βράδυ του Σαββάτου.
Ο Μπάιντεν είχε ήδη προγραμματιστεί να φτάσει στη Βαρσοβία το πρωί της Τρίτης για μια διήμερη επίσκεψη και αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπήρχαν άλλα σχέδια για ταξίδι του στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ για τη Δευτέρα, που δείχνει τον Μπάιντεν να βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον και να αναχωρεί το βράδυ για τη Βαρσοβία, ενώ στην πραγματικότητα κατευθυνόταν ήδη προς το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Λα Πόρτα του περιοδικού Rolling Stone, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη εκ των προτέρων και του ζητήθηκε να την κρατήσει κρυφή, στον Μπάιντεν παρουσιάστηκε μια «σειρά σχεδίων» για αυτό το ταξίδι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον Ζελένσκι στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα ή στην πόλη Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας. Ωστόσο, ο Μπάιντεν φέρεται να επέμενε ότι πρέπει να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία έγινε σύμβολο αντίστασης στην εισβολή κατά τη μάχη του Κιέβου τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν η Ρωσία προσπάθησε να καταλάβει την πόλη.
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία σημειώνεται:
«Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την πρώτη επέτειο από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επιβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν έναν χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να αντέξει περισσότερο από μας. Αλλά έκανε λάθος. Σήμερα, στο Κίεβο, συναντώ τον πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία.
Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού και ραντάρ εναέριας επιτήρησης για να βοηθήσω στην προστασία του ουκρανικού λαού από εναέριους βομβαρδισμούς. Και θα πω ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά των ελίτ και των εταιρειών που προσπαθούν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη – και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».
H πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα βήματα άλλων Δυτικών ηγετών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκεφτόταν εδώ και μήνες να επισκεφθεί την Ουκρανία μετά και τα ταξίδια αρκετών Ευρωπαίων ηγετών με τρένο για να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, καθώς και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έχουν επισκεφθεί το Κίεβο για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ενώ αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο ΥΠΑΜ Λόιντ Όστιν έχουν επίσης μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα προκειμένου να δεσμευτούν για νέα αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα.
Επίσης, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και κορυφαίων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, επισκέφθηκαν το Κίεβο τον περασμένο μήνα, ενώ η σύζυγος του Μπάιντεν, δρ Τζιλ Μπάιντεν, είχε μεταβεί ανήμερα της γιορτής της Μητέρας τον περασμένο χρόνο σε μια μικρή πόλη στη Νοτιοδυτική Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με την πρώτη κυρία της χώρας, Ολένα Ζελένσκα, σε ένα σχολείο που μετατράπηκε σε προσωρινό κατάλυμα για εκτοπισμένους Ουκρανούς.
Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας είχαν εμποδίσει τον Μπάιντεν να πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο ταξίδι. Όταν επισκέφθηκε την Πολωνία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Λευκός Οίκος δεν διερεύνησε καν τις δυνατότητες για ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά των συνόρων, μολονότι ο Μπάιντεν είπε πως είχε εκφράσει ενδιαφέρον. «Δεν θα με αφήσουν -κατανοητό, υποθέτω- να περάσω τα σύνορα και να ρίξω μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία», είχε πει τότε.