Τη δυνατότητα σε 45 παραγωγούς να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους, μέσω της συμμετοχής τους στη Food Expo έδωσε και φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου, φιλοξενώντας τους στο περίπτερό της. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, οι παραγωγοί κάλυπταν ευρεία παραγωγική «γκάμα» και αξιοποίησαν τη συμμετοχή τους στην Έκθεση, συνάπτοντας άμεσα εμπορικές συμφωνίες.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υποδέχθηκε στην Έκθεση και ενημέρωσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελευθέριο Αυγενάκη, εκπροσώπους κομμάτων, αγροτικών και καταναλωτικών οργανώσεων κ.α. υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνεται στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Ήπειρο.
Στη διάρκεια της Food Εxpo, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του «κασκαβάλι Πίνδου», το οποίο προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Έκθεσης. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν και το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμμετοχή των επιχειρήσεων της Ηπείρου στην Food Expo, ενισχυτικά για την προώθηση των προϊόντων τους, συνοδεύτηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών αλλά και πρωτότυπων συνταγών γαστρονομίας, από τους σεφ Τάσο Τόλη και Μίλτο Καρούμπα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και συνταγές με κυρίαρχο το κασκαβάλι, που παρασκεύασε ο σεφ Aνδρέας Γεωργούλης.
Συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2024
Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας το πρόγραμμα προώθησης των τοπικών προϊόντων σε ξένες αγορές, πρόκειται να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2024, που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2024 στο Παρίσι.
Η Έκθεση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και θεωρείται το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στο χώρο των τροφίμων, που «αποκαλύπτει» τις τάσεις και τις καινοτομίες που διαμορφώνουν τη βιομηχανία τροφίμων του «αύριο», τονίζεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Έκθεση, δίνει τη δυνατότητα συνάντησης παραγωγών και αγοραστών από όλο τον κόσμο, ενώ όπως έχει καταγραφεί, οι επισκέπτες της, σε ποσοστό περίπου 70%, αναζητούν νέα προϊόντα και προμηθευτές.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, είναι να εδρεύουν ή να δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, να έχουν πιστοποιημένα προϊόντα και δυναμική εξαγωγών.