Οι τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας προσελκύουν σημαντικές οικονομικές επενδύσεις, καθώς είναι απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για την οικονομία του μέλλοντος, τονίστηκε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο οικονομικός σύμβουλος της Ernst &Young Greece, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, Λάζαρος Πολυμενάκος τόνισε από τη μια έχουμε στη διάθεση μας «μια πάρα πολύ καλή τεχνολογία», από την άλλη βιώνουμε ένα προβληματισμό για το τι σηματοδοτεί αυτή για το μέλλον μας, για τις ζωές μας, τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις, την οικονομία.
Ο κ. Πολυμενάκος παρουσίασε παραδείγματα για τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει, μέσω των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, η εικονική προσομοίωση, η φωτοαπεικόνιση μορφών, η αναπαράσταση, η οπτική και ηχητική επικοινωνία, με εφαρμογές για εικόνα, βίντεο, ήχο και μίλησε για επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης GPT (Generative Pre-Trained Transformer) .
«Επενδύονται πολλά κεφάλαια σε αυτές τις τεχνολογίες» είπε ο κ. Πολυμενάκος και πρόσθεσε : «Οι τεχνολογίες αυτές μας δίνουν νέες δυνατότητες να κάνουμε τη δουλειά μας και μπορούν να μετασχηματίσουν τη μορφή ενός περιβάλλοντος».
Ο κ. Πολυμενάκος υπογράμμισε ότι η συλλογή και η γρήγορη επεξεργασία, μέσω αυτών των τεχνολογιών, οικονομικών και άλλων πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των υπηρεσιών, την πρόβλεψη των τάσεων, την έρευνα και ανάπτυξη» και συνέχισε : «Όλες οι white collars εργασίες θα επηρεαστούν. Θα χρειαστεί να βάλουν στην καθημερινότητα τους αυτά τα εργαλεία».
Ο σύμβουλος της Ernst &Young Greece, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της «Ιδιωτικότητας Δεδομένων» και την ασφάλεια των ψηφιακών επικοινωνιών. Μίλησε για την τεχνολογία GenAI και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας ψηφιακών προσωπικών δεδομένων.
«Όλες οι νομοθεσίες κινούνται πάρα πολύ αργά σε σχέση με τη ροή των πραγμάτων» τόνισε ο κ. Παπαγιαννακόπουλος και πρόσθεσε : «Υπάρχει, ήδη, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ίσως όχι τέλεια σε όλα, θα τη χαρακτήριζα όμως μια καλή προσπάθεια». Πρόσθεσε, ότι το ζητούμενο είναι «οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε να έχουν το απαραίτητο επίπεδο αξιοπιστίας».