Ένα λαογραφικό μουσείο με μοναδικά εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τις αγροτικές δουλειές και τις δραστηριότητες άλλων εποχών, θα συναντήσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο χωριό Κέδρος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για το λαογραφικό μουσείο Κέδρου, το οποίο δημιουργήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Κεδριωτών της Αθήνας. Ο πολιτιστικός σύλλογος έχει την επιμέλεια των φωτογραφιών και των αντικειμένων όταν το ΔΣ του συλλόγου αποτελούνταν από τους: Χριστίνα Σαξώνη πρόεδρο, Κίμωνα Παναγιώτου αντιπρόεδρο, Βιολέττα Σαξώνη γεν. γραμματέα, Γιώργο Ελευθερίου ταμία, Σάκη Παναγιώτου αναπληρωτή γραμματέα, Κωνσταντίνο Κεχαγιά ταμία και Θάνο Ζάχο επί των δημοσίων σχέσεων.
Μέσα από τις φωτογραφίες που εκτίθενται στους τοίχους του μουσείου, παρουσιάζεται η ζωή του χωριού και η εξέλιξή του, οι γάμοι, τα πανηγύρια. Ενώ μέσα από τα αγροτικά εργαλεία αποκαλύπτονται οι αγροτικές εργασίες μιας άλλης εποχής, ιδιαίτερα δύσκολης, κατά την οποία το ψωμί, όπως λένε οι κάτοικοι, κερδίζονταν με πολύ μόχθο και πενιχρά μέσα, καθώς όλες οι εργασίες, οικιακές, αγροτικές, γίνονταν με τα χέρια και τη χρήση των ανάλογων εργαλείων και χωρίς τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν σήμερα τα σύγχρονα μηχανήματα.
Πώς όμως προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου; Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χριστίνα Σαξώνη, πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Κεδριωτών της Αθήνας και εκ των βασικών συντελεστών αυτής της προσπάθειας, υπήρχε έντονη η ανάγκη να βρεθεί ένας χώρος για μόνιμη έκθεση όχι μόνο των φωτογραφιών, αλλά και των αντικειμένων που φωτίζουν πτυχές της ζωής των γονιών μας και των παππούδων μας. Για να διατηρηθεί έτσι και να διασωθεί, όσο γίνεται, η κοινή μνήμη, η οποία δημιουργεί την κοινή συνείδηση και εν τέλει την ταυτότητα μιας κοινωνίας. Η αφορμή δόθηκε, όταν ο πρώην δήμαρχος του τότε δήμου Μενελαΐδος Κώστας Σπυριδώνης, προχώρησε στην αναπαλαίωση του δημοτικού σχολείου. Ο ίδιος στόχευε σε μια από τις αίθουσες να δημιουργήσει λαογραφικό μουσείο. Αυτή την ιδέα, προσθέτει η ίδια, εμείς την υλοποιήσαμε και έτσι φτάσαμε στις 16 Αυγούστου 2023, κατά την οποία σε μια πανηγυρική εκδήλωση έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου μας.
Τα αντικείμενα που φιλοξενούνται στην αίθουσα του λαογραφικού μουσείου προέρχονται από τους κατοίκους του χωριού, ενώ προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μουσείου έγιναν και παλαιότερα από άλλους συγχωριανούς, όπου συγκεντρώθηκαν πολλά αντικείμενα τα οποία τώρα βρίσκονται στο μουσείο. Επίσης, αρκετά από τα εκθέματα είχαν συγκεντρωθεί από τον τότε λαογραφικό χορευτικό όμιλο Κέδρου με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιάννη Γιαννόπουλο, ο οποίος ήταν μελετητής της λαϊκής μας παράδοσης.