Την δυσαρέσκεια και την αντίθεσή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σε σχέση με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ για την προτεραιοποίηση χορήγησης προσφορών σύνδεσης για έργα ΑΠΕ.
Ειδικότερα, ζητάει ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για το σύνολο των μικροεπενδυτών της περιοχής που δραστηριοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε μέσα από ενεργειακές κοινότητες.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Κύριε Υπουργέ
Το Υπ. Ενέργειας δημοσιοποίησε Παραμονή 15 Αύγουστου Υπουργική απόφαση για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ με την οποία δίνει καθολική προτεραιότητα στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης στο Ηλεκτρικό δίκτυο σε όλα τα έργα των μεγάλων εταιριών του κλάδου και προκλητικά ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα σε όσα από αυτά τα έργα των Μεγάλων Επενδυτών βρίσκονται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης (Κοζάνη-Φλώρινα), βάζοντας σε τελευταία μοίρα τα έργα όλων των ντόπιων μικροεπενδυτών από τις περιοχές αυτές.
Ουσιαστικά μιλάμε για προτεραιοποίηση χορήγησης προσφορών σύνδεσης για έργα ΑΠΕ που ναι μεν πρόκειται να κατασκευαστούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ Μακεδονίας αλλά ανήκουν σε εταιρείες που εδρεύουν εκτός περιοχής πολλές εκ των οποίων στο εξωτερικό και κατά συνέπεια, όλη η υπεραξία θα φεύγει εκτός περιοχής και εκτός χώρας. Το υπουργείο χρησιμοποιώντας την πρόφαση της απολιγνιτοποίησης καταφέρνει να κοροϊδέψει κυριολεκτικά όλους τους κατοίκους της περιοχής δίνοντας γενναία πλεονεκτήματα στους μεγάλους «παίχτες», και αφήνοντας υποσχέσεις σύνδεσης στις τελευταίες θέσεις τις λίστας προτεραιότητας για τους ντόπιους μικροεπενδυτές
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταικών Περ. Δ.Μ.(ΣΕΦΠΕ ΔΜ) εκφράζει ανοιχτά το αίσθημα αδικίας που νιώθει όλος ο τόπος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Εδώ και 3 χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις, για να πάρουμε εν τέλη την απόλυτη κοροϊδία.
Με νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε το 2020 έδωσε τη δυνατότητα να υποβληθούν ομαδοποιημένα κοινά αιτήματα από πολλούς μικροεπενδυτές για σύνδεση στα δίκτυα Υψηλής και ΥπερΥψηλής Τάσης μιας και τα Δίκτυα Μέσης τάσης έχουν από καιρό κορεστεί και εκατοντάδες αιτήματα των μικροεπενδυτών είχαν απορριφτεί.
Πολλοί μικροεπενδυτές είδαν κάποια διέξοδο στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και υπέβαλαν στον ΑΔΜΗΕ ομαδικά κοινά αιτήματα είτε ως μεμονωμένοι για εργα εως 500kw είτε συμμετέχοντας σε ενεργειακές κοινότητες. Και ενώ έχουν λάβει αριθμούς πρωτοκόλλου εδώ και αρκετό καιρό (πάνω από 20 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις), περιμένουν την αξιολόγηση και την έγκριση, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ για μελέτες, ενοίκια και άλλα λειτουργικά κόστη, έρχεται μια υπουργική απόφαση και με προκλητικό τρόπο τους «πεταει» στην άκρη ( και μάλιστα με αναδρομική ισχύ) βάζοντας μπροστά τους μεγάλους επενδυτές, δίνοντας προτεραιότητα ακόμα και σε κείνους που θα υποβάλουν αιτήματα από δω και στο εξής έως και τις 10/12.
Το σίγουρο είναι ότι επειδή τα δίκτυα έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα αυτή θα καλυφτεί εξ ολοκλήρου από τους μεγάλους «παίχτες» και παρόλο που προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός ισχύος και για τα έργα των μικροεπενδυτών στις περιοχές απολιγνιτοποίησης Κοζάνης-Φλώρινας (400MW για Ενεργειακές Κοινότητες και 200 MW για τα κοινά αιτήματα) αυτό δεν είναι δεσμευτικό και όπως φαίνεται δύσκολα θα ικανοποιηθούν λόγο έλλειψης χωρητικότητας στο δίκτυο.
Αυτό που ζητάμε εκπροσωπώντας το σύνολο των μικροεπενδυτών της περιοχής που δραστηριοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε μέσα από ενεργειακές κοινότητες είναι ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο
Ακούμε εξαγγελίες εδώ και 3 χρόνια για μέτρα ενίσχυσης και στήριξης για την περιοχή μας στα πλαίσια της απολιγνητοποίησης και δεν έχουμε δει τίποτα και μάλιστα μας πετάνε έξω και από τον ενεργειακό κλάδο που θα μπορούσε γρήγορα και άμεσα να προσφέρει εισοδήματα σε χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή.
Οι ελάχιστες προτάσεις μας για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία είναι να τροποποιηθεί η εν λόγο Υπουργική Απόφαση ως εξής:
- Τα έργα της υποομάδας Γ2 και υποομάδας Γ4 να μεταφερθούν στην Ομάδα προτεραιότητας Α και συγκεκριμένα αμέσως μετά την υποομάδα Α1.
- Το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης που προβλέπεται για την υποομάδα Γ2 να αυξηθεί κατά 200MW δηλαδή από τα 400MW που προβλέπεται να φθάσει στα 600MW και να καταργηθεί το ελάχιστο όριο των 100MW ανά αίτημα της συγκεκριμένης υποομάδας Γ2
- Το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης της που προβλέπεται στην υποομάδα Γ4 να αυξηθεί κατά 300MW δηλαδή από τα 200MW που προβλέπεται να φθάσει στα 500MW και να καταργηθεί το ελάχιστο όριο των 100MW ανά αίτημα της συγκεκριμένης υποομάδας Γ4
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Του ΣΕΦΠΕ