Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Γιάννη Καντέλη
Όταν τον Ιούλιο του 2019 η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος των αλλεπάλληλων και επικαλυπτόμενων κρίσεων που θα καλούνταν να διαχειριστεί ως πρωθυπουργός, τα επόμενα τρία χρόνια.
Και κανείς άλλος που θα βρισκόταν στη θέση του μπορούσε να προβλέψει ότι ο κόσμος θα άλλαζε τόσο δραματικά και θα συνέπιπταν κρίσεις, που το παγκόσμιο σύστημα καλείται να διαχειριστεί σχεδόν κάθε εκατό χρόνια. Από την κρίση με την Τουρκία και το παραλίγο θερμό επεισόδιο μέχρι την πανδημία, την επακόλουθη οικονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ευρώπη και την ενεργειακή ανασφάλεια που έχει προκαλέσει, η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού. Παρά το δύσκολο περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, ο ίδιος δήλωνε αισιόδοξος. Πολλές φορές αιφνιδιάζοντας τους συνομιλητές του, ακόμα και στενούς συνεργάτες του.
H εξάντληση της τετραετίας
Την ίδια έκπληξη προκάλεσε στους περισσότερους από αυτούς και η απόφασή του για εξάντληση της τετραετίας. Ο ίδιος, όμως, εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι η εξάντληση της τετραετίας θα του αποφέρει περισσότερα και πιο ισχυρά όπλα στην εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει το 2023. Η αισιοδοξία αυτή δεν βασίζεται σε κάποιο προαίσθημα, αλλά σε μελέτη και ανάλυση των δεδομένων, γνώση των υπό διαμόρφωση εξελίξεων και αυστηρό σχεδιασμό των κινήσεών του, όπως σημειώνει συνεργάτης που βρίσκεται στο πλευρό του πολλά χρόνια.
Κρίσιμο τεστ οι φωτιές
Τους επόμενους εννέα μήνες υπάρχουν σταθμοί που θα κρίνουν τον τελικό βαθμό της κυβέρνησης και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εργάζεται, ήδη, πάνω σε αυτούς, προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα. Το πρώτο κρίσιμο τεστ είναι να βγει το καλοκαίρι χωρίς κάποια μεγάλη πυρκαγιά, που θα έχει τον αντίκτυπο της περσινής καταστροφής σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια. Οι δοκιμασίες στα πύρινα μέτωπα μέχρι στιγμής έχουν θετική έκβαση και η κυβέρνηση πιστώνεται την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, ακολουθεί ένας δύσκολος μήνας και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, όπως έχει επισημάνει προς όλους ο κος Μητσοτάκης.
Ακρίβεια και ενέργεια
Το μεγαλύτερο ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. «Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί», είναι το σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου που έχει ρίξει στη μάχη κατά των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά όπλα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι λογαριασμοί του Αυγούστου που θα ανοίξουν οι πολίτες θα αντιστρέψουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, καθώς θα είναι πολύ χαμηλότεροι από όσους προηγήθηκαν, με το κράτος να καλύπτει το 90% της αύξησης των τιμών. Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ουσιαστικά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παροχές. Τα αποτελέσματα της τουριστικής κίνησης εκτιμάται ότι θα εκπλήξουν ευχάριστα και τα δημόσια ταμεία θα επωφεληθούν από τα έσοδα που θα προσφέρει.
Καλάθι για τη ΔΕΘ
Αυτό προσφέρει στον κο Μητσοτάκη, ένα γεμάτο καλάθι για τη ΔΕΘ. Ένας από τους πιο κρίσιμους σταθμούς στο «μαραθώνιο» προς τις κάλπες. Ήδη, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα που μπορούν να ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη. Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, επιπλέον επιδοτήσεις με κοινωνικά κριτήρια για τα καύσιμα, μέτρα για τη στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους και ενίσχυση των αγροτών, είναι στην οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού. Αυτά θα προστεθούν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023 και την πρώτη αύξηση που θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια.
Ένας από τους λόγους που ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να «κάψει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι και οι κρίσιμες αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργεια, και εφόσον τελεσφορήσουν, θα αποφέρουν απτά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Στις αρχές Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής, που θα διοργανώσει η τσεχική προεδρία και είναι πιθανό να επισφραγιστεί μια ευρωπαϊκή λύση για τις τιμές του φυσικού αερίου και συνεπακόλουθα της ηλεκτρικής ενέργειας. «Μια αποτελεσματική λύση σε ένα πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους», όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών, θα προσφέρει και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση που θα μπορέσει, πλέον, να κατευθύνει τα κεφάλαια του προϋπολογισμού που είναι δεσμευμένα για την ενεργειακή κρίση σε άλλες ανάγκες, όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τους πολίτες.
Τοξικότητα από την αντιπολίτευση
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η υλοποίηση της στρατηγικής τους δεν θα γίνει σε ένα ανέφελο πολιτικό περιβάλλον. Το αντίθετο. Η αντιπολίτευση θα επιμείνει στο τοξικό κλίμα με δημιουργία εντυπώσεων, παραποίηση της πραγματικότητας και επιθέσεις χωρίς φραγμούς, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Όσο, όμως, η κυβέρνηση καταφέρνει να δίνει λύσεις στα προβλήματα και να αντιμετωπίζει τις εξωγενείς κρίσεις που πλήττουν τη χώρα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών, καθώς θα αποδεικνύεται ότι δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και δεν έχει επαφή με το διεθνές περιβάλλον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Τα Ειδικά Δικαστήρια
Λάδι στη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση θα ρίξουν και τα δύο ειδικά δικαστήρια για τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στενούς συνεργάτες του κου Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα καθίσει στο εδώλιο στις 19 Σεπτεμβρίου, ως αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, ενώ στην ίδια θέση θα βρεθεί και ο κος Παππάς. «Στο σκαμνί θα καθίσει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, δίνοντας το περίγραμμα της σύγκρουσης που θα διεξαχθεί. Η παραπομπή δύο πρώην υπουργών απογυμνώνει τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για θεσμικά ζητήματα, όπως εκτιμάται, και αποδεικνύει ότι η επιδίωξη της Κουμουνδούρου για «έλεγχο στους αρμούς της εξουσίας» ήταν ένα υπαρκτό σχέδιο για άλωση των θεσμών.
Στο τέλος της διαδρομής…
Στο τέλος της διαδρομής των επόμενων εννέα μηνών ο κος Μητσοτάκης πιστεύει ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν την απόφασή του να μην συμβιβαστεί ως προς την πολιτική σταθερότητα της χώρας, για να αποκομίσει βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στη Ν.Δ., ο ίδιος προτιμά να διαχειριστεί ένα δύσκολο χειμώνα, παρά να θέσει τη χώρα σε μια περιδίνηση με σοβαρές επιπτώσεις για την πορεία της. Και στο τέλος της τετραετίας εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούν να απαντήσουν υπέρ του στο δίλημμα της κάλπης, που θα είναι σταθερότητα ή ανασφάλεια και θα έχουν να αποφασίσουν ανάμεσα στα δικά του πεπραγμένα και την τετραετία Τσίπρα-Καμμένου.