του Δημήτρη Φρέσκου
Οι Τούρκοι ακονίζουν μαχαίρια… Αν σας έλειψαν τα σουλάτσα του Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση συναγερμού στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οπλιστείτε με υπομονή.
Η Τουρκία έστειλε ήδη πολυεπίπεδα μηνύματα προς την Αθήνα προαναγγέλλοντας εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο δια στόματος του τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος και έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες ημέρες…
Και για να μην αφήσει σε κανέναν περιθώριο δεύτερης σκέψης δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει από εκεί που ακριβώς είχε σταματήσει:
«Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο .Πριν από τρία χρόνια όταν στείλαμε το Γιαβούζ είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία».
Η Τουρκία θεωρώντας ότι έχει αναβαθμιστεί η θέση στης γεωπολιτική σκακιέρα λόγω του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου και θέλει για ακόμα μία φορά να προβάρει ρόλο ηγεμόνα στην ανατολική μεσόγειο και να οριοθετήσει στο δικό της καλούπι τις ενεργειακές εξελίξεις
«Εμείς πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσουμε με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών .Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».
Ήδη οι υπερπτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο τουρκικών αεροσκαφών F-16 αποτελούν και πάλι μέρος της καθημερινής ατζέντας στις σχέσεις με την γείτονα .Και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως δεν αποτελούν απλά συμβάντα παραβίασης, αλλά σταθερά προκλητική αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Μήνυμα με αποδέκτες το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ για το μεγαλόπνοο σχέδιο με στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακοινώνεται αύριο.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα λάβει μέρος σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών στα εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο
Οι ανακοινώσεις για τις ελληνικές εξορύξεις είναι ζήτημα ωρών και το κλίμα σκεπτικισμού που επικρατούσε σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά συνολικά την ελληνική ενεργειακή αγορά που βλέπει πλέον μια σημαντική ευκαιρία ..
Η ραγδαία επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη του κλάδου των υδρογονανθράκων και την διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου
Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον, οικονομικό και γεωπολιτικό, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην έρευνα και αξιοποίηση των αποθεμάτων που διαθέτει, με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ενδεχομένως την εξαγωγή φυσικού αερίου προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Με δεδομένο πλέον πως οι αέριοι υδρογονάνθρακες αποτελούν την μόνη γέφυρα πράσινης ενεργειακής μετάβασης με απώτερο στόχο την επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρύπων/άνθρακα ένα όλα κυλίσουν ομαλά η πρώτη παραγωγή θα επιτευχθεί σε 2-3 χρόνια από την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων.