Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Δημήτρη Κυριακόπουλου, δημοσιογράφου ipaper
Το έλλειμμα παραγωγικότητας στην Ελλάδα ανέδειξε σε παρέμβασή του κατά την πρόσφατη παρουσίαση έρευνας του ΣΕΒ για το επιχειρείν ο πρόεδρος του συνδέσμου Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Απέδωσε μάλιστα τους χαμηλούς μισθούς στην χαμηλή παραγωγικότητα. «Παράγουμε 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας. Η Γερμανία παράγει 80, η Δανία 151 ευρώ. Με αυτούς τους δείκτες, δεν μπορούν να αυξηθούν σε πραγματικούς όρους οι μισθοί, παρόλο που το αναγνωρίζουμε, παρόλο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα θα προσπαθούμε να μοιράσουμε μια πίτα η οποία δεν είναι αρκετή».
Λίγες μέρες αργότερα η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες έχουν τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αριθμό ωρών εργασίας. Συγκεκριμένα, το 2024 τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών εργάστηκαν περισσότερες ώρες σε: Ελλάδα (39,8 ώρες), Βουλγαρία (39,0 ώρες) Πολωνία (38,9 ώρες), ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν 36 ώρες. Στον αντίποδα η Ολλανδία είχε τη μικρότερη σε διάρκεια εβδομαδιαία εργασία με 32,1 ώρες, και ακολούθησαν η Δανία, η Γερμανία και η Αυστρία με 33,9 ώρες η καθεμιά.
Τουτέστιν, δουλεύουμε περισσότερο και παράγουμε λιγότερο. Όμως οι διαπιστώσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται, στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης των βασικών αιτίων της χαμηλής παραγωγικότητας στη χώρας μας, προκειμένου σταδιακά να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να βελτιωθεί η καθόλου κολακευτική σημερινή κατάσταση, προς όφελος επιχειρήσεων, εργαζομένων και οικονομίας.