Με φόντο την ακρίβεια και το στεγαστικό αδιέξοδο, η χώρα «παγώνει» σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Από νωρίς το πρωί, το κέντρο της Αθήνας θα μετατραπεί σε απροσπέλαστη ζώνη, με συγκεντρώσεις και πορείες να κορυφώνονται γύρω στις 11:00. Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι μετακινήσεις, καθώς ακινητοποιημένα θα μείνουν πλοία, τρένα και πολλά μέσα μεταφοράς.
Πώς θα κινηθεί το Μετρο
Ειδικότερα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 15:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Παράλληλα με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.
Αναλυτικά, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 2 & 3 οι σταθμοί θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:42,
- από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:37,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:44,
- από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:36,
- από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει στις 09:10 και ο τελευταίος στις 13:58,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει στις 09:06 και ο τελευταίος στις 13:54.
Όσον αφορά τον ΗΣΑΠ (γραμμή 1 του Μετρό) οι συρμοί θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτόν αποφάσισαν 24ωρη απεργία.
Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία-τρόλεϊ, 24ωρη απεργία στο ΤΡΑΜ
Χωρίς τραμ θα παραμείνει η πρωτεύουσα λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την αναστάτωση που θα προκληθεί στις μετακινήσεις του δηλώνοντας πως «αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους εργαζόμενους στις σταθερές συγκοινωνίες».
Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας).
24ωρη απεργία στα τρένα
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ), με ομόφωνη απόφασή της, «αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟ, αλλά και σε όσους αργότερα θυσιάστηκαν για μια καλύτερη ζωή».
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια καθώς η Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00:01 της Πέμπτης και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.
«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ακρίβεια, με τη στεγαστική κρίση, με τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων. Βρίσκει την κοινωνία ανοχύρωτη, καθώς τα βασικά δημόσια αγαθά εκποιούνται, καθώς η υγεία και η Παιδεία μετατρέπονται σε αγαθό για ελάχιστους. Την 1η Μάη ενώνουμε τη φωνή μας, τιμώντας τον διαχρονικό και παγκόσμιο αγώνα της εργατικής τάξης για εργασιακή αξιοπρέπεια, δίκαιες αμοιβές, ποιότητα ζωής.
Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις συλλογικές μας συμβάσεις, ενεργητικές πολιτικές για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση και προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με κυβερνητικές αποφάσεις. Διεκδικούμε ισχυρότερη εποπτεία του κράτους στους χώρους εργασίας, για να τηρείται η νομιμότητα και για να σταματήσει ο μαύρος κατάλογος ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Διεκδικούμε ποιοτικά δημόσια αγαθά, παιδεία και υγεία για όλους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει, στις 11:00 πμ, στην πλατεία Κοραή με βασικά αιτήματα – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της – την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017 και αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Στο Σύνταγμα στις 10:30 καλεί τους εργαζόμενους την 1η Μαΐου το ΠΑΜΕ, που στην ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Την 1η του Μάη τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης για μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και συνεχίζουμε. Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο.».
Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για στις 10:30 μπροστά στο Ε.Κ.Θ.
Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ την Πέμπτη, 1η Μαΐου, σε συνέχεια της απόφασης των εργαζομένων του οργανισμού για συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, με 24ωρη απεργία. Όπως γνωστοποιεί σε ανακοίνωση του ο ΟΑΣΘ, κανονικά θα εκτελεστούν την 1/5 τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.