Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα πρόκειται να καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από τις αμυντικές δαπάνες.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας θα προσφέρει στη χώρα 600 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές παροχές, με προτεραιότητα στη μείωση φορολογικών και κοινωνικών βαρών για τη μεσαία τάξη, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από 500 εκατ. ευρώ που αφορούν δαπάνες του προϋπολογισμού του 2026 και 100 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το τρέχον έτος. Ο Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ευνοείται από τη βάση υπολογισμού του 2021, όταν οι αμυντικές δαπάνες ήταν ήδη αυξημένες, γεγονός που επιτρέπει την εξαίρεση ορισμένων προγραμματισμένων κονδυλίων χωρίς να διαταραχθούν τα οικονομικά σχέδια.
Αυτό το πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο, όπως σημείωσε, επιτρέπει στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες, με έμφαση στην υποστήριξη των πολιτών.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι αυστηροί ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες περιορίζουν τις δαπάνες, ενώ τα 1,1 δισ. ευρώ που διατέθηκαν πρόσφατα για παροχές χρηματοδοτήθηκαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι από νέο δανεισμό.
Δασμοί και εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ
Αναφορικά με τους δασμούς, ο Πιερρακάκης δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ έχουν θετική πορεία. Ωστόσο, η Ελλάδα ακολουθεί τη συνολική γραμμή της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά επιδιώκει την αποτροπή νέων εμπορικών περιορισμών, με στόχο το αμοιβαίο όφελος.
Θέματα συντάξεων και δημοσιονομικών μέτρων
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επιστροφή της 13ης σύνταξης για το Δημόσιο, καθώς απαιτούνται 8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν είναι διαθέσιμο. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 10% τα τελευταία τρία χρόνια και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους, χωρίς να παραβλέπει και άλλες κοινωνικές ανάγκες.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το μέγεθος των μέτρων των 1,1 δισ. ευρώ, ο Πιερρακάκης επισήμανε ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν καμία υπέρβαση του εγκεκριμένου ορίου, τονίζοντας ότι σε περίπτωση παραβίασης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά αντίμετρα, περιλαμβανομένων νέων φόρων.