Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Τα απρόσμενα μέτρα, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε αμέσως μετά το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πυροδότησαν τη σεναριολογία για το πολυαναμενόμενο πρωθυπουργικό πακέτο παροχών κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με μία εκδοχή το «πασχαλινό καλάθι» ανεβάζει τον πήχη των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, καθώς μάλιστα τα αναμενόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2026, που είναι προεκλογική χρονιά. Από άλλη σκοπιά οι πρόσφατες ανακοινώσεις περιορίζουν τις δυνατότητες εντυπωσιακών νέων κινήσεων, γιατί στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ο βασικός δείκτης
Το βέβαιο είναι, ότι το συνολικό ύψος των επιπλέον μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης το φθινόπωρο, εξαρτάται από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2025. Όσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, τόσο θα αυξάνεται το βάρος των παροχών, αφού η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο της δημοσιονομικής συνέπειας.
Με αυτό το σκεπτικό δομήθηκαν οι τελευταίες πρωθυπουργικές εξαγγελίες (στο επίκεντρο τους είναι οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία), τις οποίες καθόρισε η ανακοίνωση από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,8% του ΑΕΠ (11,4 δισ. ευρώ) το 2024, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ με βάση τον προϋπολογισμό του 2025. Σημειώνεται, ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, που πρόσφατα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB, εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2024, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2,1%, παρά την υποεκτέλεση των δημόσιων επενδύσεων, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία κατέδειξαν ισχυρότερη δημοσιονομική επίδοση.
Θετικά μηνύματα από το πρώτο τρίμηνο
Πάντως, τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι ευοίωνα, αυξάνοντας τις πιθανότητες στη ΔΕΘ να ευοδωθούν τα καλύτερα σενάρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο ύψους 1.605 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 2.364 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2025 στην εισηγητική έκθεση και ελλείμματος 44 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.493 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 616 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.987 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.
Όπως επισήμανε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.896 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.830 εκατ. ευρώ ή 12,1% έναντι του στόχου κυρίως εξαιτίας: α) της είσπραξης τον Μάρτιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Απρίλιο και β) της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.) και των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.
«Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη»
Το κεφάλαιο: «Οικονομικά μέτρα 2026-εξαγγελίες ΔΕΘ» αναμένεται να γραφεί τον ερχόμενο Αύγουστο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού έχει προηγηθεί η καταγραφή στοιχείων 7 μηνών του κρατικού προϋπολογισμού και έχουν εξαχθεί ασφαλέστερα συμπεράσματα. Όσο για τον τίτλο του, αυτός σίγουρα θα είναι: «Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη».
«Η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, 4 και πλέον μήνες μακριά από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δεν επεκτάθηκε. Πληροφορίες πάντως να θέλουν παρεμβάσεις μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιη την ανακοίνωση αυξήσεων στους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας, μετά από εκείνες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θεμέλιο η δημοσιονομική σταθερότητα
Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε με νόημα: «Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε τα μέτρα του 2025. Όμως, όσο η οικονομία πηγαίνει καλά χωρίς να διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα που είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι πολιτικές μας, όσο εξακολουθούν οι ξένοι οίκοι -κόντρα στο ρεύμα της διεθνούς οικονομίας- να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας κυρίως για τη μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους. Πρέπει να κοιτάζουμε όλη την κοινωνία και με βάση την πορεία της οικονομίας και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, να προβούμε σε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης απέδωσε το υπερπλεόνασμα του 2024:
- Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα.
- Στην ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης.
- Στην εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωση τους από φορείς της κυβέρνησης.