Με τη συμμετοχή 300 φοιτητών ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 22ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN.
Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα, ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο πρόγραμμα του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, έχουν ενταχθεί και εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα.
«Είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 80 ετών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ίσως μία από τις πρώτες πανευρωπαϊκά. Αρχίζουμε από τη Θεσσαλονίκη, από αυτή την υπέροχη γιορτή νεολαίας», δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, Δημήτρης Φατούρος, σε συνέντευξη Τύπου για το ThessISMUN 2025.
«Η συμμετοχή σε ένα μοντέλο προσομοίωσης των οργάνων των ΗΕ αποτελεί ένα πολύ ισχυρό προσόν στο βιογραφικό ενός νέου και μιας νέας φοιτήτριας. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή και είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι νέοι ότι η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, ενώ τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν πρέπει ποτέ να τα θεωρούμε δεδομένα», σημείωσε ο κ. Φατούρος.
Διεθνοποίηση με το βλέμμα στη ΝΑ Ευρώπη
Στόχος των διοργανωτών του ThessISMUN είναι η διεθνοποίησή του και ήδη έχει γίνει μία προεργασία για τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία.
«Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε αυτή τη διοργάνωση σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης. Στόχος είναι να φέρουμε πιο κοντά τους φοιτητές αυτών των χωρών με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και να συνδιοργανώνουμε πια τέτοιες εκδηλώσεις επιτρέποντας στα παιδιά να μετακινούνται και να συμμετέχουν με πραγματικούς όρους διεθνών σχέσεων στην προσομοίωση που πραγματοποιείται. Είναι ένα στοίχημα που προϋποθέτει καλή διοικητική οργάνωση και μία χρηματοδότηση που είμαστε στο στάδιο διεκδίκησης της μέσω περιφερειακών προγραμμάτων», δήλωσε ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, καθηγητής Χρήστος Καρπέτης.
«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για το ίδρυμα αλλά και για το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών που ηγείται της συγκεκριμένης προσπάθειας», σημείωσε ο κ. Καρπέτης, ενώ ο κ. Φατούρος συμπλήρωσε ότι «το ThessISMUN είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό model UN στην Ελλάδα και στόχος είναι να γίνει ένα μεγάλο διεθνές monel UN της περιοχής», εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι «η προσπάθεια θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα και θα είναι θετικό για όλους, κυρίως για τους φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και για το πανεπιστήμιο, για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή».
«Προσπαθούμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά με τη λειτουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ώστε να έχουν και μια διαφορετική οπτική για τα τεκταινόμενα, μία διεθνή παγκόσμια οπτική και να καταλάβουν ότι η χώρα μας συνδέεται άρρηκτα με τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο ακαδημαϊκά υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης.
«Τα παιδιά εξοικειώνονται με ζητήματα τα οποία αλλιώς δεν θα υπέπιπταν στην αντίληψή τους, προβλήματα σε όλον τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι βελτιώνουν και την εμπειρία τους όσον αφορά και τις σπουδές τους», πρόσθεσε.
«Έχουμε μια πολύ ικανοποιητική συμμετοχή από φοιτητές και θέλουμε να δουν την εφαρμογή στην πράξη όσων που μαθαίνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους […] Υπάρχει μεγάλη επικαιρότητα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε και οι φοιτητές είναι αυτοί οι οποίοι στις επόμενες γενιές θα μπορούν να διαδώσουν ακριβώς αυτή την προσέγγιση που είναι πραγματιστική και κριτική. Γιατί αντί να προσεγγίζουν με έναν επιφανειακό τρόπο τις διεθνείς σχέσεις εδώ μαθαίνουν πώς να τις προσεγγίσουν διπλωματικά, με καλή έρευνα και καλή προετοιμασία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ThessISMUN 2025, Ηλίας Εφραίμ Γανέλης.
Κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τιμήθηκε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φωτεινή Παζαρτζή, η οποία διετέλεσε Μέλος, αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την περίοδο 2015-2022.