Έντονη ανησυχία προκαλεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ News την Πέμπτη (24/4), αναφέρθηκε στις ιστορικές και γεωλογικές ενδείξεις που εντείνουν τον προβληματισμό για τον επόμενο μεγάλο σεισμό στην περιοχή.
«Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 300 χρόνια»
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι η περιοχή έχει πληγεί επανειλημμένα στο παρελθόν από πολύ ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν του 1509, ο οποίος άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς. Όπως είπε, «το ρήγμα δεν έχει “σπάσει” από το 1766, όταν τότε καταγράφηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ, ενώ πιο δυτικά είχε προηγηθεί δόνηση 6,8 Ρίχτερ το 1648».
Χαρακτηριστικά τόνισε:
«Έχουν περάσει περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας. Η περιοχή “χρωστάει” έναν μεγάλο σεισμό.»
«Αν γίνει τέτοιος σεισμός σήμερα, θα είναι καταστροφικός»
Ο καθηγητής Παπαζάχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι θα σήμαινε ένας μεγάλος σεισμός στη σημερινή πυκνοκατοικημένη Κωνσταντινούπολη με την έντονη και πολλές φορές κακής ποιότητας δόμηση:
«Σε σχέση με παλαιότερους σεισμούς, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη λόγω της αστικής ανάπτυξης.»
Επηρεάζεται η Ελλάδα;
Αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες για τη χώρα μας, εξήγησε πως το ρήγμα εκτείνεται μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά οι σεισμοί δεν “μεταδίδονται” αυτόματα. Συνεπώς, ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα.
«Η επιστημονική κοινότητα είναι σε επαγρύπνηση»
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν ανησυχούν μόνο οι επιστήμονες στην Τουρκία αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Προσομοιώσεις και μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις από έναν ισχυρό σεισμό θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως λόγω της ποιότητας των κατασκευών.
Τι δείχνει η μέχρι τώρα σεισμική ακολουθία;
Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία εκτείνεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα, στοιχείο που συμφωνεί με την εκδήλωση ενός κύριου σεισμού αυτού του μεγέθους. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων – κάτι που είναι θετικό – όμως είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.