Η Πρωτομαγιά αποτελεί επίσημη αργία στη χώρα μας και κάθε χρόνο σηματοδοτεί ένα παύση στην καθημερινότητα, με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα σχολεία και τις περισσότερες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και πορείες προς τιμήν της εργατικής τάξης.
Πότε “πέφτει” φέτος – Θα μεταφερθεί;
Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου η Πρωτομαγιά συνέπεσε με τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετατέθηκε για την Τρίτη του Πάσχα, χαρίζοντας ένα παρατεταμένο πενθήμερο, φέτος η αργία δεν μετακινείται.
Το Πάσχα το 2025 εορτάζεται στις 20 Απριλίου, αρκετά νωρίτερα από την 1η Μαΐου, η οποία πέφτει Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της, ενώ όσοι επιθυμούν να επεκτείνουν την ξεκούρασή τους, θα χρειαστεί να πάρουν άδεια την Παρασκευή για να δημιουργήσουν ένα τετραήμερο.
Τι ισχύει για την εργασία την Πρωτομαγιά – Ποιοι εξαιρούνται από την αργία
Σύμφωνα με τον Νόμο 4468/2017, η Πρωτομαγιά είναι καθιερωμένη ως υποχρεωτική αργία. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με κάποιες εξαιρέσεις.
Επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που, βάσει νόμου, επιτρέπεται να ανοίγουν και τις Κυριακές ή άλλες αργίες – όπως καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, ταβέρνες κ.ά.).
Αμοιβές για όσους εργάζονται
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται νόμιμα την Πρωτομαγιά δικαιούνται προσαύξηση στην αμοιβή τους, ανάλογα με το πώς πληρώνονται:
-
Για εργαζόμενους με ημερομίσθιο: καταβάλλεται το κανονικό ημερομίσθιο συν προσαύξηση 75%, υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιο για τις ώρες εργασίας τους.
-
Για εργαζόμενους με μηνιαίο μισθό:
-
Σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν συνήθως σε αργίες: καταβάλλεται 1/25 του μηνιαίου μισθού, συν προσαύξηση 75% για τις ώρες που εργάστηκαν.
-
Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά και σε Κυριακές/αργίες: προβλέπεται μόνο η προσαύξηση 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του μηνιαίου μισθού.
-
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
-
Δεν επιτρέπεται να συμψηφιστεί ρεπό ή ημέρα ανάπαυσης με την Πρωτομαγιά.
-
Αν ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι για τους εργαζόμενους (μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή εσωτερικών κανονισμών), αυτοί υπερισχύουν των γενικών ρυθμίσεων.