Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τα Τέμπη με επίκεντρο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι προσβλητικά για τη νοημοσύνη των πολιτών, των 57 νεκρών και των οικογενειών τους.
Υποτίθεται ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ήταν ένα «ευαγγέλιο, εθνικής αυτογνωσίας», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. Ένα πόρισμα που πιστεύαμε ότι θα ουδείς θα αμφισβητούσε.
Ώσπου φτάσαμε στο σημείο ο πρόεδρος της Επιτροπής να παραιτηθεί. Το πόρισμα -με τις ευλογίες της κυβέρνησης- να απαξιωθεί πλήρως, το κομμάτι που αφορά την πυρόσφαιρα αποσύρθηκε και πλέον καταγγέλλονται για συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης όσοι, με βάση το πόρισμα, αναδείκνυαν τις κυβερνητικές ευθύνες.
Πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική άκρως περιφρονητική για την κοινή λογική. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, υποτίθεται ότι θα στελεχωνόταν από επιστήμονες κύρους, οι οποίοι όμως πρέπει να σημειωθεί ότι διορίστηκαν από την κυβέρνηση. Δεν διόρισε δηλαδή η αντιπολίτευση ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον παραιτηθέντα πλέον κ. Παπαδημητρίου, αλλά ο τότε υπουργός Μεταφορών, έχοντας προφανώς την έγκριση του πρωθυπουργού. Πως είναι λοιπόν δυνατόν, ένα πόρισμα ενός φορέα όχι ανεξάρτητου, αλλά διορισμένου από την κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως «ευαγγέλιο», να χρεώνεται μετέπειτα στην αντιπολίτευση, είναι κάτι που ανάγεται στη σφαίρα του παραλόγου και μόνο ο Ευγένιος Ιονέσκο ίσως μπορούσε να εξηγήσει…
Που βρισκόμαστε όμως σήμερα με τα Τέμπη; Στην απόλυτη σύγχυση! Πορίσματα από εδώ, πορίσματα από εκεί, πληροφορίες από εδώ, πληροφορίες από εκεί, αντικρουόμενες εξελίξεις, δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει και τι να απορρίψει. Με την κυβέρνηση να υποδαυλίζει αυτή την αχλή.
Κοντολογίς, τηλεδιοίκηση δεν καταφέραμε να έχουμε, για ασφαλή σιδηρόδρομο πρέπει να περιμένουμε ως το 2027, ενώ το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος έγινε κουρελόχαρτο. Αναρωτιέται άραγε κάποιος μετά από όλα αυτά, γιατί η κοινωνία είναι δύσπιστη, οργισμένη και γυρνάει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα συλλήβδην;