Κόκκινα δάνεια: Τι δείχνουν οι αριθμοί, η μεγάλη αλλαγή και η θετική έκπληξη
23 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Τι δείχνουν οι αριθμοί, η μεγάλη αλλαγή και η θετική έκπληξη

by todaypress stream
09/02/2025 08:54
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Τράπεζα της Ελλάδος: Βάζει πλαφόν στα στεγαστικά δάνεια – «Ψαλίδι» στο ανώτατο επιτρεπτό όριο
Share on FacebookShare on Twitter

Κατά 25 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες και servicers το γ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το 2019, από τα 92 δισ. ευρώ στα 67 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα στελέχη του οποίου αναφέρουν ότι η σημαντική αυτή μείωση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί έναν από τους λόγους για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων συνετέλεσαν μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες (ν.5072/2023 και ν.5113/2024) που βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έως σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων διαμορφώνεται σε 30.515 ρυθμίσεις, με τη συνολική αξία των ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται στα 10,01 δισ. ευρώ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό αυξήθηκαν κατά 81% μεταξύ 2023 και 2024. Ενώ, οι νέες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη (π.χ. διπλασιάζεται το όριο εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό) διευρύνουν κατά πολύ το πλαίσιο εφαρμογής του εξωδικαστικού και το επίπεδο της προστασίας για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες.

Οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ αναφέρουν ενδεικτικά για το τι ισχύει έως σήμερα:

-Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών.

-Ένταξη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Επιπλέον υψηλότερο «κούρεμα» 28% στην οφειλή.

-Ειδικότερα, με την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών στην αίτηση εξωδικαστικού των ευάλωτων, ενισχύθηκε η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 2.673 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών.

-Σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες, servicers).

-Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο των νομικών προσώπων τα οποία έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση, από τα συνυπόχρεα για τις οφειλές πρόσωπα.

-Δυνατότητα προκαταβολής έως 10% για οφειλέτες στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (όπου δεν θα μπορεί να ζητηθεί προκαταβολή).

-Δυνατότητα επανάντλησης οφειλών, ώστε να περιληφθούν οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν στο μεσοδιάστημα, εάν καθυστερήσει η χορήγηση πρότασης αναδιάρθρωσης για οποιονδήποτε λόγο.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι μέσω του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» οι τράπεζες πέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους. Το γ’ τρίμηνο του 2024 το ποσοστό έφτασε το 4,6% (το 2019 το ποσοστό ανερχόταν στο 40,6%).

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι τα εξής;

1) Αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.

2) Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

3) Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.

4) Επέκταση προθεσμιών ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.

5) Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

6) Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης ζημιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»- επιλύονται ζητήματα αποζημιώσεων σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλειες ζωής.

Όμηρος Εμμανουηλίδης

πηγη: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Tags: ΔάνειαΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑΤράπεζες
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικρά – Μεγάλα (07/06/2025)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά – Μεγάλα (07/06/2025)

07/06/2025 15:02
Πώς θα λειτουργήσει το ανανεωμένο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – Ποιοι θα πάρουν 4.500 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει το ανανεωμένο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – Ποιοι θα πάρουν 4.500 ευρώ

07/06/2025 10:38
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Εξαιρετικά ικανοποιητικά τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας

07/06/2025 10:22
Ακυρώσεις φόρων και προστίμων: Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους και ποιοι μένουν στην απ’ έξω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση «καθαρό μητρώο»: Στο στόχαστρο τα ανεξόφλητα χρέη δεκαετιών προς το Δημόσιο

07/06/2025 09:26
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί

06/06/2025 20:58
Αύξησαν το επιτοκιακό περιθώριο οι Ελληνικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο

06/06/2025 12:32
Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα γενιά επενδυτών δημιουργείται για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Mετά το τριήμερο ανοδικό σερί, τελειώνει η εβδομάδα με προσεκτικές κινήσεις

06/06/2025 11:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πώς θα το πάρουν 1.188.000 νοικοκυριά; Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

06/06/2025 08:47
Πλήρης επιβεβαίωση της Today Press – Δείτε ποιες ΔΟΥ συγχωνεύονται σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ στο Μητρώο για τις επιστροφές ΦΠΑ από 1/7

06/06/2025 08:26

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η διαμάχη Τραμπ – Μασκ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν ο Ίλον Μασκ χρηματοδοτήσει υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος

8 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Μόναχο: Δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι – Νεκρή από πυροβολισμούς της αστυνομίας η δράστης

Καιρός: Πάνω από 35 βαθμούς η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές – Η πρόγνωση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved