Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Today Press
Σε μια εποχή που πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού καταφέρνει, με υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση, να παραμένει οικονομικά υγιής και παραγωγικός, υπογραμμίζει στη συνέντευξη του στην Today Press ο δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ δάνειο στη διάρκεια της θητείας μας, ενώ έχουμε αποπληρώσει δάνεια προηγούμενων διοικήσεων.»
Παράλληλα, ο δήμαρχος σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια, περιγράφει τις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2025 και αναφέρεται στην παρέμβασή του στο Διεθνές Συνέδριο για το Δημογραφικό, το Μεταναστευτικό και τις Αγορές Εργασίας.
Δήμαρχε, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια δικαιώνει τον αγώνα σας για την διασφάλιση της φυσιογνωμίας της πόλης και την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος;
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί μία νίκη για την πόλη μας και για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος όλων των πόλεων της χώρας. Παράλληλα, η εκπόνηση του ΤΠΣ για τον Δήμο μας αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της πόλης μας με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και στο περιβάλλον. Ως Δημοτική Αρχή, διαχρονικός μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε τον μοναδικό χαρακτήρα του Παπάγου και του Χολαργού, καθώς και η διατήρηση της κατοικίας ως επικρατούσα χρήση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων. Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας για μία βιώσιμη ανάπτυξη που διαφυλάσσει τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του Παπάγου και του Χολαργού.
Η δικαστική απόφαση αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγώνα διατήρησης της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της πόλης. Η δημοτική αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, το οποίο ενισχύει τη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη και δικαιώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ποιες ήταν οι καθοριστικές ενέργειες του Δήμου Παπάγου – Χολαργού;
Από το 2023, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, είχε αντιταχθεί σθεναρά στις εν λόγω ρυθμίσεις, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές προσαυξήσεις υπονομεύουν τον χαρακτήρα της πόλης και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Με την απόφαση 51/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής προς τα αρμόδια υπουργεία, η πόλη έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη διατήρησης της αρμονικής οικιστικής ανάπτυξης.
Οι καθοριστικές μας ενέργειες συνοπτικά ήταν:
– Αναστολή οικοδομικών αδειών: Με διαταγή του Δημάρχου προς την Υπηρεσία Δόμησης, ανεστάλη η έκδοση οικοδομικών αδειών που έκαναν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, προστατεύοντας έτσι την πόλη από την υπερεκμετάλλευση του συντελεστή δόμησης και την ανεξέλεγκτη αύξηση του ύψους των κτηρίων.
– Νέο πολεοδομικό πλαίσιο: Με την εκπνοή των μεταβατικών διατάξεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) στη Δημοτική Ενότητα Παπάγου, ισχύει πλέον μειωμένος συντελεστής δόμησης (0,9 αντί για 1), διασφαλίζοντας περαιτέρω τον χαρακτήρα της περιοχής.
Εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Προϋπολογισμός του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για το 2025. Τι προβλέπει;
Πρόκειται για έναν πλήρως ισοσκελισμένο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα.
Σε μια εποχή που πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού καταφέρνει, με υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση, να παραμένει οικονομικά υγιής και παραγωγικός. Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ δάνειο στη διάρκεια της θητείας μας, ενώ έχουμε αποπληρώσει δάνεια προηγούμενων διοικήσεων. Η ορθή οικονομική διαχείριση ήταν και παραμένει θεμελιώδης αρχή της διοίκησής μας.
Παρά τις πιέσεις από την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών, κρατήσαμε σταθερά τα δημοτικά τέλη, χωρίς να μεταφέρουμε το βάρος στους δημότες. Αντιθέτως, επενδύουμε στρατηγικά στην παιδεία, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη του Δήμου, ενώ διασφαλίζουμε βιωσιμότητα, διαφάνεια και προοπτική για όλους.
Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού αποδεικνύει στην πράξη ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η υπεύθυνη διαχείριση αποτελούν εχέγγυα για ένα καλύτερο μέλλον για την τοπική κοινωνία.
Ποιοι είναι οι Βασικοί Πυλώνες του Προϋπολογισμού;
Οι βασικοί Πυλώνες είναι οι εξής:
Εκπαίδευση: Επένδυση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, προτεραιότητα που ενισχύει το μέλλον των παιδιών μας.
Εξασφαλισμένες Επιχορηγήσεις: Πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διασφαλιστεί, με επιπλέον έργα 20 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και είναι:
Προμήθεια αυτόνομης κολυμβητικής δεξαμενής (700.000 ευρώ).
Βελτίωση δικτύου όμβριων υδάτων στην Κοινότητα Χολαργού (2.812.320 ευρώ).
Μελέτη για αγωγούς όμβριων υδάτων στη Δ.Κ. Παπάγου (12.028.000 ευρώ).
Βιοκλιματική ανάπλαση παράδρομου Λ. Μεσογείων (4.500.000 ευρώ).
Κοινωνική και Οικονομική Πολιτική:
Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και το επαχθές Τέλος Ταφής, που αναγκάζει αρκετούς δήμους να αυξήσουν επιβαρύνσεις προς τους δημότες.
Συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, συνέχιση δράσεων πολιτισμού.
Έργα πυροπροστασίας σχολείων.
Μελέτη για ελεγχόμενη στάθμευση με θέσεις για μόνιμους κατοίκους.
Σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών φιλοξενίας και φροντίδας αδέσποτων ζώων.
Οδική ασφάλεια
Διευθετήσεις ομβρίων, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις δρόμων
Μελέτη βρεφονηπιακού σταθμού στο Οικοδομικό Τετράγωνο 1882, στην Κοινότητα Παπάγου.
Παράλληλα, πρόσφατα εγκρίθηκαν έργα άνω των 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια. Πως τα καταφέρατε και τι περιλαμβάνουν αυτά τα έργα;
Η έγκριση αυτών των έργων δεν είναι απλώς μια μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο μας· είναι μια νίκη για κάθε δημότη, για κάθε γειτονιά, για το μέλλον της πόλης μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Περιμένουμε από την Περιφέρεια Αττικής να ολοκληρώσει άμεσα τις τεχνικές διαδικασίες για την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων και την δημοπράτηση των 4 έργων. Ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας, να υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον αντάξιο των προσδοκιών όλων μας.
Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την ισχυρή συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και τη δέσμευση για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, φιλικών προς το περιβάλλον και βιώσιμων για τις επόμενες γενιές. Με την υλοποίηση αυτών των έργων, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού εδραιώνει τη θέση του ως ένας από τους πιο προηγμένους και οργανωμένους Δήμους της Αττικής.
Τα έργα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν:
Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομης κολυμβητικής δεξαμενής στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού(προϋπολογισμός 700.000 ευρώ).
Βελτίωση δικτύου όμβριων στην Κοινότητα Χολαργού(προϋπολογισμός 2.812.320 ευρώ).
Οριστική μελέτη για την δημοπράτηση κύριων αγωγών όμβριων υδάτων στη Δ.Κ. Παπάγου(προϋπολογισμός 12.028.000 ευρώ).
Βιοκλιματική ανάπλαση παράδρομου Λ. Μεσογείων στα όρια του Δήμου Παπάγου-Χολαργού(προϋπολογισμός 4.500.000 ευρώ).
Δήμαρχε, ήσασταν βασικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο για το «Δημογραφικό – Μετανάστευση – Αγορές Εργασίας». Που επικεντρωθήκατε στην τοποθέτησή σας;
Το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καλώντας σε συλλογική δράση για τη δημιουργία κοινωνιών αλληλεγγύης και προόδου.
Από την πλευρά μας, αναλύσαμε τη σημασία της διαχείρισης του μεταναστευτικού και δημογραφικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα και τις επιπτώσεις που έχουν οι μεταναστευτικές ροές και η δημογραφική γήρανση στις σύγχρονες κοινωνίες και τις αγορές εργασίας. Εξήραμε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, της ανθρωπιάς και του διαλόγου ως βασικών εργαλείων για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.
Επίσης, τονίσαμε τις πιέσεις που δέχονται οι δήμοι της Ελλάδας, ιδιαίτερα λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των επιπτώσεων, συχνά χωρίς επαρκείς αρμοδιότητες και πόρους.
Τη σημασία της ομαλής ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και παρουσιάσαμε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:
Η οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση των δήμων που φιλοξενούν δομές υποδοχής.
Η εκπόνηση σχεδίων δράσης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η δημιουργία σχεδίων εργασιακής ένταξης με κίνητρα για επιχειρήσεις και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Η θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου με επίκεντρο τον άνθρωπο, που να διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και την ομαλή ενσωμάτωσή τους.
Αναφέραμε επίσης, την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού των μεταναστών, καθώς και για τον δίκαιο καταμερισμό ευθυνών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως οι γεωπολιτικές κρίσεις, οι φυσικές καταστροφές και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ενισχύουν τις μεταναστευτικές ροές, καθιστώντας επιτακτική τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν το φαινόμενο.
Τέλος, τονίσαμε ότι, παρά τις προκλήσεις, ο δρόμος προς δίκαιες, βιώσιμες και ανθρωποκεντρικές λύσεις είναι εφικτός και απαιτεί συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις. «Μπορεί ο δρόμος να είναι μακρύς, αλλά υπάρχει και πρέπει να τον διανύσουμε όλοι μαζί».
Ηλίας Αποστολόπουλος για ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025:
Αναγκαίες τέτοιες εκθέσεις
Κύριε δήμαρχε, στις 12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πόσο πιστεύετε αυτές οι προσπάθειες βοηθούν τους δήμους;
Είναι γεγονός ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, και απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που θα εστιάζει στην πρόληψη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Υπό αυτό το πρίσμα Εκθέσεις όπως η OTA EXPO είναι αναγκαίες και απαραίτητο εργαλείο για τους δήμους της χώρας μας.