Αιχμές στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, αφήνουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
«Ο κ. Τσουκαλάς και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια συνήθεια να απαντάνε σε άλλα από εκείνα που ερωτώνται. Μάλιστα, αναγκάζονται να προχωρούν σε παραδοχές που δεν τις ακούγαμε ούτε από τη χειρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ των λεφτόδεντρων.
Είναι πολύ απλό το ερώτημα: έχουν υπολογίσει πόσο κοστίζει αυτό που προτείνουν μέσω της τροπολογίας;».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μη κοστολογημένη τροπολογία, τονίζοντας ότι ακολουθεί τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι μία τροπολογία χωρίς κοστολόγηση. Φαντάζομαι ότι κανένας δεν διαφωνεί και η κυβέρνηση και οποιοδήποτε κόμμα θα ήθελαν να καταστεί εφικτή και μία τέτοια κίνηση, κανείς δεν διαφωνεί. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια τακτική που κάτι μας θυμίζει και ψάξαμε και βρήκαμε μία ίδια ακριβώς πρόταση, μία ίδια ακριβώς τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το όχι και τόσο μακρινό 2020, με ακριβώς τα ίδια αιτήματα. Το μόνο που άλλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι το έμβλημα και το χρώμα», είπε.
Στο πλαίσιο επίσης της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, τόνισε ότι κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μικτών απολαβών
Συγκεκριμένα, εισάγεται την Τρίτη (12/11) προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας».
Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων.
Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.
Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς.
Κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες, είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.
«Παράλληλα», όπως είπε, «θεσμοθετούμε τον Προσωπικό Παιδίατρο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση».
Επιπλέον, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.