Από όσα σημαντικά ή δευτερεύοντα είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, αυτό που κυριολεκτικά πέρασε στα «ψιλά» ήταν η απάντηση του για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Όπως γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης στο φύλλο του Σαββάτου (14/09) στην TODAY PRESS:
Την «έφαγαν» οι εξαγγελίες για τις αυξήσεις στις συντάξεις, οι επιδοτήσεις για την στέγη, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, το κυβερνητικό πρόγραμμα των 1000 ημερών, αλλά και η αποσαφήνιση των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη για την προσωπική του πολιτική παρουσία. Πάντα έτσι γίνεται, τα καθημερινά, τα επείγοντα και τα φλέγοντα, επισκιάζουν τελικά τα μεγάλα, τα σημαντικά και τα μακροπρόθεσμα.
Ποιες όμως αλλαγές φαίνεται και έχει αποφασίσει το Μαξίμου και ποιά άρθρα θα βάλει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο Γιάννης Καντέλης γράφει στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ στην TODAY PRESS:
Η συζήτηση θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους και η διαδικασία εντός του 2025, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.
Η παρούσα Βουλή θα είναι αυτή που θα προτείνει τα άρθρα προς αναθεώρηση και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2027 θα προχωρήσει στις αλλαγές.
Μεταξύ των άρθρων του Συντάγματος, που κατά πληροφορίες σχεδιάζει να συμπεριλάβει στην επικείμενη γενναία, όπως την έχει χαρακτηρίσει Αναθεώρηση είναι το 16 προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ίδρυσης και ιδιωτικών πέραν των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και τα άρθρα 78 και 79, ώστε να υπάρξουν συνταγματικά κατοχυρωμένοι δημοσιονομικοί κανόνες. Σκέψεις υπάρχουν και για άλλα άρθρα, όπως το 41, προκειμένου να καταργείται πλέον η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με πρόταση της κυβέρνησης για εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας και ως εκ τούτου θα καθιερώνει σταθερούς εκλογικούς κύκλους.