Γράφει «Το Πιστόλι»
Η Capital Economics προβλέπει ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ξεπεράσουν την ανάπτυξη της Γαλλίας και της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού.
Αντίθετα, η Ιταλία δεν αναμένεται να επιτύχει αντίστοιχη υπεραπόδοση, παρόλο που διαθέτει σημαντικό τουριστικό τομέα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τουρισμός κατέχει μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές χώρες και επιπλέον αναμένεται σημαντική επιβάρυνση του κατασκευαστικού τομέα λόγω της απόσυρσης των φορολογικών κινήτρων.
Ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Η δυναμική ανάπτυξη του τουριστικού τομέα υποστηρίζει την άποψη της Capital Economics ότι οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης θα σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ο τουρισμός αναμένεται να προσθέσει σημαντικά στο ΑΕΠ των χωρών του Νότου, ακόμα και με την αύξηση των τουριστών σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών εκτιμά ότι ο τουρισμός θα συνεισφέρει περίπου το 14% στην ισπανική οικονομία το 2023 (βλ. Διάγραμμα 5). Υπολογίζοντας ότι ο αριθμός των τουριστών θα αυξάνεται κατά 3,3% ετησίως, ο τουρισμός θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της Ισπανίας κάθε χρόνο.
Ο τουρισμός είναι πιθανό να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ακόμη περισσότερο, καθώς αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομιών αυτών.
Πού οφείλεται η άνοδος
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο τουρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αναπτύσσεται λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας, κάτι που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις οικονομίες του Νότου. Αυτές αναμένεται να αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο τουριστικός τομέας αναπτύχθηκε γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια, αρχικά λόγω της επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά την πανδημία. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε ακόμα και μετά την ανάκτηση των προ πανδημίας επιπέδων. Κατά τους 12 μήνες έως τον Μάιο, οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα ήταν κατά μέσο όρο 2,8% περισσότερες από το 2019.
Η ζήτηση για τουρισμό παρέμεινε υψηλή, παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023, εν μέρει λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης από νοικοκυριά της ΕΕ που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η αύξηση του αριθμού των τουριστών από χώρες εκτός ΕΕ συνέβαλε επίσης σημαντικά. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ΕΕ αυξάνονται ταχύτερα από τις εντός ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό το καλοκαίρι, ο τουρισμός αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την οικονομία συνολικά, σύμφωνα με τους ιστορικούς ρυθμούς. Οι έρευνες δείχνουν ισχυρή ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες, ιδίως ταξιδιωτικές.
Επιπρόσθετα, οι περιορισμοί στην παραγωγική ικανότητα του τουριστικού τομέα φαίνεται να αμβλύνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν αύξηση των επιβατών φέτος, αν και με χαμηλότερες τιμές λόγω της αύξησης της χωρητικότητας ταχύτερα από τον αριθμό των τουριστών.
Η κλιματική αλλαγή και η δυσαρέσκεια των τοπικών πληθυσμών προς τον τουρισμό μπορεί να περιορίσουν την τουριστική ανάπτυξη σε παραδοσιακά hotspots. Υπήρξαν διαμαρτυρίες και τοπική νομοθεσία που περιορίζει τα τουριστικά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας.
Ωστόσο, η Capital Economics πιστεύει ότι αυτό δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον συνολικό αριθμό των τουριστών. Η ζήτηση θα δημιουργήσει νέα προσφορά, με τους τουρίστες να κατευθύνονται σε εναλλακτικούς προορισμούς όταν υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα ή υψηλότερες τιμές σε δημοφιλείς περιοχές.