Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Βαθιά το νυστέρι στα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα διαφθοράς σε όλο το φάσμα του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, έχει βάλει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ καταφέρνοντας καίρια πλήγματα στην οργανωμένη δράση επίορκων υπαλλήλων. Διοικούμενη από τον υποστράτηγο Παναγιώτη Πούπουζα, η υπηρεσία έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε μια συγκυρία όπου μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, ο αριθμός των καταγγελιών για αξιόμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών υπερβαίνει τις 2.800 και οι προς κρίση φάκελοι προσεγγίζουν τους 1.000.
Η πρόσφατη εξάρθρωση της ομάδας στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και δημοτικών υπαλλήλων που εξεβίαζαν καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας αποσπώντας τους χρηματικά ποσά, όπως και οι συλλήψεις των εφοριακών στη Χαλκίδα τον Ιούνιο, αποτελούν ορόσημα της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής». Από το 2019 (ν. 4613/2019) η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και αφορά στη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη συγκεκριμένων εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγεται η πολυδιάσταση του αντικειμένου της Υπηρεσίας και η απασχόλησή της με ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις.
Το κύκλωμα της Νάνσυ
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 14 δημοτικούς αστυνομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι σε συνεργασία με επιτελείς του υπουργείου Πολιτισμού απειλούσαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά, για την αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, προέβαιναν στην προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.
Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν 43χρονη ιδιώτης και ένας 64χρονος επίσης ιδιώτης, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη Προϊστάμενος δημοτικής Αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες. Σχετικά με τον τρόπο δράσης τους,, τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.
Οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες.
Οι «ταρίφες» τους κυμαίνονταν από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.
Χαλκίδα
Όσον δε για τους προφυλακισμένους πλέον εποπτεύοντες την εφορία Χαλκίδας και τους συνεργούς τους, στις 21 Μάϊου η Αστυνομία συνέλαβε 7 μέλη της οργάνωσης (5 δημοσίους υπαλλήλους και 2 ιδιώτες) ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται 6 ακόμη άτομα. Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας. Η αρχηγός της οργάνωσης, προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.
Σφαγή ζώων
Την ίδια περίοδο τον Μάιο, το Εσωτερικών Υποθέσεων κατάφερε να φτάσει στα ίχνη 3 κυκλωμάτων, αποτελούμενα από 39 άτομα, που αποσπούσαν οικονομικές ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το δημόσιο μέσω της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων γέννησης-θανάτου και σφαγής ζώων.
Σε αυτές συμμετείχαν κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ενώ παράλληλα επιδίδονταν και σε αρχαιοκαπηλίες. Η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.
Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από 4 υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.
Πλαστά έγγραφα
Πολύ σοβαρό ήταν και το πλήγμα στις οργανώσεις έκδοσης πλαστών εγγράφων. Στην αστυνομική επιχείρηση της 11ης Απριλίου συνελήφθησαν 12 μέλη (οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι) οι οποίοι μέσω της έκδοσης πλαστών εγγράφων καθώς και φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων, διευκόλυναν την παράνομη διαμονή αλλοδαπών στην επικράτεια ενώ δραστηριοποιούνταν και σε παράνομες μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η μία από τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, με τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών (Ιατρών Δημόσιων Νοσοκομείων, Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ). Τα μέλη της, έναντι αντιτίμου, δραστηριοποιούνταν σε ολόκληρη την επικράτεια στην έκδοση πλαστών εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών. Στη δεύτερη τα μέλη της, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2023, προέβαιναν σε παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων που ήταν εγκαταλελειμμένα, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν εξαφανισμένοι.
Τα μικρά ξενοδοχεία
Σημειώνεται τέλος ότι από τον περασμένο Μάρτιο το Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνά καταγγελίες σχετικά με μεθοδεύσεις μεταξύ εκατοντάδων αστυνομικών και ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείων προκειμένου οι αστυνομικοί να λαμβάνουν, με αμφιλεγόμενα παραστατικά, αμοιβές της τάξης των 5.500 ευρώ μηνιαίως. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν αντιληφθεί ότι μεγάλος αριθμός των αποσπασθέντων αστυνομικών, διαμένουν σε διάφορα σπίτια οικείων, φιλικών προσώπων ή αλλού και εμφανίζουν εικονικά παραστατικά διαμονής σε ξενοδοχεία.
Κι αυτό ύστερα από συνεννόηση με ορισμένους ξενοδόχους που τους δίνουν έναντι σχετικής αμοιβής (πληρωμή ΦΠΑ και κάποιο έξτρα ποσό) παραστατικά –βεβαιώσεις ότι έχουν διαμείνει στις εν λόγω μονάδες. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την αρχική έρευνα, έχει βρεθεί σε ξενοδοχεία με μικρή δυναμικότητα σε κλίνες να διαμένουν υπεράριθμοι αστυνομικοί.