Η εξαήμερη εργασία που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα social media και την κριτική διεθνών μέσων ενημέρωσης. Οι χρήστες των social media, ειδικά στο TikTok, εκφράζουν την απογοήτευσή τους, σημειώνοντας ότι αυτό το μέτρο είναι ένα βήμα προς τα πίσω και θα μπορούσε να αποθαρρύνει την αναζήτηση εργασίας στη χώρα.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, Handelsblatt, Guardian, BBC, Washington Post και CNBC, επικρίνουν επίσης το μέτρο, υπογραμμίζοντας την αντίφαση με τις διεθνείς τάσεις για συντομότερες εβδομάδες εργασίας. Το CNBC, συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι Έλληνες εργάζονται ήδη περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ ο Guardian περιγράφει το μέτρο ως “ανορθόδοξο” και “βάρβαρο”.
Παρά την κριτική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας γενικευμένα, αλλά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις με τη συμφωνία του εργαζομένου και του εργοδότη, και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, αν οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τις 40 ώρες και το συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους.
Με βάση τα στοιχεία του 2022, σε μια συνηθισμένη εβδομάδα, οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες. Στην Ελλάδα καταγράφονται 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ ακολουθεί η Πολωνία (40,4), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (40,2).
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων έκανε αίτηση για την έκτακτη βάρδια εργασίας. Συγκεκριμένα:
– Από το σύνολο των 326.482 εργοδοτών και 382.775 παραρτημάτων, μόλις 690 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για 1.671 παραρτήματα, που αντιστοιχεί στο 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
– Από αυτά τα 1.671 παραρτήματα, μόνο τα 291 πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για συνεχή ή κυλιόμενη 24ωρη λειτουργία, δηλαδή το 17,4% των αιτήσεων και το 0,076% του συνόλου των παραρτημάτων.
– Σε περιπτώσεις μη νόμιμης χρήσης της έκτακτης βάρδιας, η εργασία που έχει παρασχεθεί θεωρείται παράνομη και επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η έκτακτη βάρδια εργασίας εφαρμόζεται περιορισμένα και μόνο σε λίγες επιχειρήσεις που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις.