Σε 1.614,563 τόνους ανέρχεται η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που έχει λάβει από 80 και πλέον εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ η ομάδα που «τρέχει» το έργο Social Plate της ΚΑΘ από τις 23/4/2018 μέχρι και τον Μάιο φέτος. Εξ αυτών 741,973 τόνοι προσφέρθηκαν σε περισσότερους από 85 δικαιούχους οργανισμούς και μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αποτράπηκε η μετατροπή τους σε οργανικό απόβλητο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ Θόδωρος Παπαδόπουλος το έργο «Social Plate», για τη διάθεση πλεοναζόντων φρούτων και λαχανικών σε ευπαθείς ομάδες, σχετίζεται σε πολλά επίπεδα με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.
Παραθέτοντας τα απολογιστικά στοιχεία του Social Plate στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τεχνολόγος τροφίμων εξωτερικός συνεργάτης της ΚΑΘ ΑΕ, Αναστασία Μπόμπα, ανέφερε ότι το 2018 παρελήφθησαν από εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ και διαχειρίστηκαν
154,335 τόνοι φρούτων και λαχανικών και ανακτήθηκαν οι 100,707 τόνοι οι οποίοι και διατέθηκαν μέσω κοινωνικών φορέων σε ευπαθείς ομάδες, το 2019 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 311,900 τόνοι και 222,961 τόνοι, το 2020 193,762 τόνοι και 140,099 τόνοι, το 2021 152,070 τόνοι και 114,781 τόνοι, το 2022 275,701 τόνοι και 217,587 τόνοι, το 2023 356,527 τόνοι και 274,044 τόνοι και μέχρι και τον Μάιο φέτος συγκεντρώθηκαν 170,268 τόνοι, από τους οποίους δόθηκαν οι 135,098 τόνοι.
Το «Social Plate», αποτελεί πρότυπο παράδειγμα στην ΕΕ, καθώς παρά το ότι ξεκίνησε να «τρέχει» στο πλαίσιο προγράμματος Interreg, με τη λήξη του, όχι μόνο δεν έπαψε να λειτουργεί, αλλά αναπτύσσεται διαρκώς, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταστήσουν απόλυτα βιώσιμο στο χρόνο. Άλλωστε, «τη στιγμή που 820 εκατ. άνθρωποι στερούνται επαρκούς και κατάλληλης τροφής, δεν είναι δυνατόν η ετήσια απώλεια τροφίμων να ανέρχεται σε 1,3 δισ. τόνους όπως έχει υπολογίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι το Social Plate θα συνεχίσει τη δράση του μέσω συνεργασιών και συνεργιών που αναπτύσσονται, αλλά και «με όχημα την ισχυρή θέλησή μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα εντός της ΚΑΘ». Μάλιστα, έχοντας την εμπειρία, η ΚΑΘ ΑΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης στις λαϊκές αγορές στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους δήμους και με τον επίσημο φορέα που εκπροσωπεί τις υπαίθριες αγορές.
Το ιστορικό του Social Plate
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια», σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Οργανικών Απορριμμάτων και Συσκευασιών, λειτουργεί στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και την ανακύκλωση, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά και να είναι πλέον σύννομη η διαχείριση των απορριμάτων.
Το έργο του Social Plate, ξεκίνησε να υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020 και ξεκίνησε να «τρέχει» πιλοτικά με τη συλλογή και διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων των εμπόρων του πυρήνα Γ’ της ΚΑΘ ΑΕ. Τα μη εμπορεύσιμα, αλλά κατάλληλα προς βρώση προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται την ίδια μέρα σε δίκτυο φορέων της πόλης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ κτλ) οι οποίοι ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη.
Τα μη κατάλληλα προς βρώση προϊόντα διαχωρίζονται σε οργανικούς ρύπους και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Στόχος της διοίκησης της ΚΑΘ ΑΕ είναι η ευρύτερη εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο σύνολο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, σε σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις.
Κάθε ημέρα, έμποροι της ΚΑΘ ΑΕ, παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας. Εκεί, υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο, τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη, και με τη βοήθεια των εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα, ανασυσκευάζονται.