Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Ο χρόνος παρήλθε άπρακτος. Οι διαπιστώσεις όπως και οι αναλύσεις περισσεύουν. Όσοι σχεδιάζουν την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι πιθανόν ότι δεν θα συμμετέχουν καν σε αυτή. Η πραγματικότητα δεν σχετίζεται μόνο με την αλματώδη αύξηση των ακροδεξιών σχηματισμών στα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά με τις συνέπειες της εφαρμογής των πολιτικών τους, πολλές φορές συγκρουόμενων μεταξύ τους, παράλογων, ύποπτων και εξαρτώμενων από δημοκρατικώς αμφισβητούμενες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα ευρωσκεπτιστικά και εθνικιστικά κόμματα καταγράφουν παντού άνοδο έχοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σημεία αναφοράς τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ε.Ε, τον Ούγγρο Βίκτωρ Όρμπαν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Ολλανδό Χέερτ Βίλντερς και τη Γαλλίδα Μαρί Λέπεν.
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τέτοιοι σχηματισμοί θα κόψουν πρώτοι το νήμα σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία ή θα προσεγγίσουν την κορυφή σε Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία και Ρουμανία.
Ο Economist εκτιμά ότι συνολικά σε 15 από τις 27 χώρες το ποσοστό τους θα κινηθεί σε διψήφια μεγέθη. Σε 6 χώρες κυβερνούν ή συγκυβερνούν και σε κάποιες ξεκίνησαν τις ταραχές.
Για παράδειγμα στη Μαδρίτη το ακροδεξιό Vox παρότρυνε τους ψηφοφόρους του «να επιτεθεί στα γραφεία των προδοτών της κυβέρνησης».
Στη Βαρσοβία 40.000 νεοναζί πραγματοποίησαν απίθανη – ιστορικά – συγκέντρωση και στην Ιρλανδία εξαπέλυσαν πογκρόμ κατά μεταναστών.
Σε πολλές περιπτώσεις, η δομή, ο λόγος, η ταυτότητα και το προφίλ του πολιτικού προσωπικού τους δεν διαθέτει κανένα από τα στοιχεία του παραδοσιακού συστήματος.
Έως τώρα, η Ακροδεξιά δεν έχει καταφέρει να ομαδοποιηθεί και να κινηθεί συντεταγμένα. Προβλέπεται ότι οι δύο ριζοσπαστικές ευρω-ομάδες της, το ID και το ECR θα κινηθούν προς το 25% από το 18% που είναι σήμερα, ωστόσο το κεντροδεξιό ΕΛΚ «πιθανότατα θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο».
Αρά εάν οι διαφωνίες συνεχιστούν τότε το ΕΛΚ θα μπορέσει να ελέγξει εκ νέου τη διοικητική και πολιτική διάρθρωση του μηχανισμού εξασφαλίζοντας – αν μη τι άλλο – τη συνέχιση της Ε.Ε.
Γερμανία
Στη Γερμανία το AfD (Alternative für Deutschland) που ιδρύθηκε προ δεκαετίας από τον καθηγητή Οικονομικών, Μπερνάντ Λουκέ, διακρίνεται για την ξενοφοβική και ομοφοβική ρητορική του, παρά ταύτα η πρόεδρος του Αλίς Βάντελ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη.
Πορεύεται με το σύνθημα «Ναι στην Ευρώπη, όχι στο ευρώ», θεωρώντας αποτυχημένο το ενιαίο νόμισμα. Το ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις κινείται στο 20%, υπολειπόμενο κατά 10 μονάδες της Χριστιανικής Ένωσης του Φρίντριχ Μερτς.
Την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από το ανώτατο δικαστήριο ύποπτο για εξτρεμισμό και τέθηκε επισήμως υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες. Ένα από τα κορυφαία στελέχη του, ο Γιαν Γκούο, κρατείται ως ύποπτος για κατασκοπεία και ο επικεφαλής των Ευρωεκλογών, Μαξίμ Κρα, ελέγχεται για διασυνδέσεις του με φιλορωσικά δίκτυα.
Γαλλία
Στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της κ. Λεπέν με το δημοσκοπικό 32,5% και την εκτόξευση της στις βουλευτικές εκλογές του 2022 όπου κατέστησε «όμηρο» τον πρόεδρο Μακρόν, βαδίζει προς μια ιστορικών διαστάσεων νέα νίκη, όπως και στις Ευρωεκλογές του 2019. Η κ. Λέπεν έβγαλε μπροστά για τις Ευρωεκλογές τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά με θέσεις κατά της «μαζικής μετανάστευσης», κατά της «εξαχρείωσης» και της «παρακμής» της Γαλλίας και «ενάντια στην τιμωρητική οικολογία που πλήττει του αγρότες».
Ιταλία
«Αν οι Ιταλοί πιστεύουν ότι εργαζόμαστε αποδοτικά τους ζητώ να πάνε να ψηφίσουν. Τους ζητώ να ψηφίσουν “Αδέλφια της Ιταλίας” και να γράψουν στο ψηφοδέλτιο μόνο το όνομά μου, Τζόρτζια… Θεωρούσα ανέκαθεν τον εαυτό μου έναν στρατιώτη και όταν πρέπει, δεν έχω ενδοιασμούς, μπαίνω πάντα στην πρώτη γραμμή». Με αυτά τα λόγια η Τζ. Μελόνι 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών της καθηκόντων ηγείται και της καμπάνιας του κόμματος της για τις Ευρωκάλπες.
Η επίσης ακραία Λέγκα του Μ. Σαλβίνι ενδέχεται να μειώσει κι άλλο τα ποσοστά της σε αυτό παραληρηματικό μπραντ φερ. Κι επειδή ακούγονται διάφορα περί… διαλλακτικότητας και ηπιότερων προσεγγίσεων από την κ. Μελόνι, πριν λίγες εβδομάδες η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπέγραψε με τον Αλβανό ομόλογο της Έντι Ράμα συμφωνία εκτόπισης εκατοντάδων χιλιάδων «λαθρομεταναστών» σε καταυλισμούς – αποθήκες της κεντρικής Αλβανίας υπό την ευθύνη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης MEDIHIOSPES, οι εκπρόσωποι της οποίας κατηγορούνται για σχέσεις με τη μαφία.
Ολλανδία
Το 2019, στις εθνικές εκλογές, το «Κόμμα της Ελευθερίας (PVV)» του Χέερτ Βίλντερς δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές. Στις κάλπες του Νοεμβρίου του 2023 «διέλυσε» την πολιτική τάξη της Ολλανδίας και τώρα αναμένει ότι θα εξασφαλίσει τις περισσότερες από τις 31 έδρες της χώρας του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Βίλντερς κατηγορείται ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα» εξόδου από την Ε.Ε. Έως τώρα δεν έχει βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν όμως κυριαρχήσει και στις Ευρωκάλπες τότε καμία δικαιολογία δεν θα είναι ανεκτή από την πλευρά των ηττημένων.
Βέλγιο
Η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη στο Βέλγιο, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ΕΕ. Το αυτονομιστικό κόμμα «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Vlaams Belang), υπό τον 37χρονο Τομ Φαν Γκρίκε, προηγείται στα γκάλοπ με 23,5%. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο οι πολίτες ψηφίζουν σε περιφερειακές και εθνικές κάλπες καθώς και στις ευρωεκλογές. Υποστηρίζει μεν τους ευρωπαϊκούς και τους Ατλαντικούς θεσμούς αλλά ως Φλάνδρα και όχι ως Βέλγιο! Στόχος του είναι να κάνει τη Φλάνδρα, το δυναμικότερο κομμάτι της χώρας, ανεξάρτητο κράτος.
Η «Φωλιά των κατασκόπων»
Πρωτιά στις σφυγμομετρήσεις αποτυπώνεται και για το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) στην Αυστρία. Ο ηγέτης του Χέρπερτ Κικλ εξαπολύει επιθέσεις κατά των μεταναστών, επιδίδεται σε ύβρεις εναντίον του Τύπου, είναι αντιεμβολιαστής και μπλεγμένος σε πλήθος σκανδάλων από τότε που συγκυβερνούσε με τους συντηρητικούς. Η εισαγγελία της Βιέννης κρατά ανοιχτή τη δικογραφία με την κατηγορία ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «φωλιά Ρώσων κατασκόπων».
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Κοσταντίν Κοσταντινοφ, του φιλορωσικού Vazrazxdane της Βουλγαρίας. Πέραν της ρατσιστικής του στάσης απέναντι στους μετανάστες τους οποίους φημολογείται ότι μάχεται και εμπράκτως, χαρακτηρίζει «παράσιτα» τους Ρομά και υπόσχεται κάθαρση. Ο Κοσταντίνοφ έχει μεγάλη δημοφιλία στον αστικό κυρίως πληθυσμό.
Τρία ακόμη αντιευρωπαϊκά κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις να καταλάβουν πολλές έδρες στην Ευρωβουλή, α) η «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία της Τσεχικής Δημοκρατίας», β) το EKRE της Εσθονίας και το Κόμμα του Λαού της Δανίας.
«Το καπελάκι σας και δρόμο»
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με τη φράση «το καπελάκι σας και δρόμο» που απηύθυνε στους «διορισμένους των Βρυξελλών». Τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντικατασταθούν καθώς δεν τους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές, δήλωσε. Το κόμμα του, το Fidesz παραμένει το πιο δημοφιλές, αλλά η εμφάνιση ενός πρώην κυβερνητικού στελέχους, του Πέτερ Μάγκιαρ, έχει εμφυσήσει στις εκλογές μια πρόσθετη αίσθηση αμφίρροπης αναμέτρησης. Τον Απρίλιο, 100.000 Ούγγροι συμμετείχαν σε συγκέντρωση εναντίον του Όρμπαν κατηγορώντας την κυβέρνηση του και για διαφθορά.