Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα με την Τζόρτζια Μελόνι και θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας.
Ανταγωνιστικότητα, άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ και μεταναστευτικό είναι στην ατζέντα της συνάντησης, όπου θα τεθεί και το ζήτημα εκσυγχρονισμού των τρένων. Στο τελευταίο Υπουργικό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Hellenic Train «πολύ σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει και εκείνη στις δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού», ενώ την έναρξη επαναδιαπραγμάτευσης σηματοδοτούν οι πρόσφατες συναντήσεις Κυρανάκη στην Ιταλία.
Στον απόηχο της συνάντησης Μελόνι- Ερντογάν και εν μέσω προσπάθειας της Τουρκίας να εισέλθει σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, ο κ. Μητσοτάκης πιθανώς να εκπέμψει εκ νέου μήνυμα πως η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε, να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.
Ψηλά στην ατζέντα και το μεταναστευτικό, για το οποίο κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως Ελλάδα και Ιταλία «είναι χώρες πρώτης γραμμής που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη».
Θα συζητηθούν επίσης εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια και ιδιαίτερα η προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις και οι κοινές προκλήσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία. Επίσης το ουκρανικό, στον απόηχο και της πρότασης Αμερικανών και Ευρωπαίων για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών, την οποία στήριξε και ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη ηγετών.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Μ. Χρυσοχοίδης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Τσιάρας, Δημ. Παπαστεργίου, Γ. Κεφαλογιάννης, Κ. Κυρανάκης και Ν. Τσάφος.
Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο για εκδήλωση του γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου, μίας Ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 12.000 επιχειρήσεις, από το οποίο θα βραβευθεί για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Βασικός ομιλητής θα είναι ο Φρ. Μερτς και αναμένεται νέα συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι συναντήθηκαν και στην Βαλένθια, στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ, επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση απόψεων σε θέματα όπως οικονομία, ψηφιακή διακυβέρνηση. Διαφορετικές προσεγγίσεις Ελλάδα -Γερμανίας υπάρχουν όμως σε ζητήματα όπως οι δευτερογενείς ροές στο μεταναστευτικό.
Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα προεδρεύσει, στις 20 Μαίου, σε ανοιχτή συζήτηση Υψηλού Επιπέδου για την Θαλάσσια Ασφάλεια, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας που ασκεί αυτό τον μήνα η χώρα μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας με αφορμή τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέδειξε και στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου
Η επίσκεψη στις ΗΠΑ έφερε στο προσκήνιο και σενάρια περί ενδεχόμενου συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κάτι περισσότερο από την εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών ότι τέτοια συνάντηση θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω».
Πιθανό είναι πάντως, στην επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, να συμφωνηθεί ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε πρόσφατα ότι θα γίνει «εντός του θέρους».