Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Νίκου Λιονάκη
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα μεταξύ των προέδρων και τα επιτελείων των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στο φάσμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Αυτές οι επικοινωνίες ως προς το περιεχόμενο αφορούν σε προσπάθειες να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεννόηση μεταξύ τους ως προς τους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς για την προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης για «επανάληψη του φιάσκου της συγκάλυψης με την προανακριτική Τριαντόπουλου». Ως προς την πολιτική στόχευση, αποσκοπούν στο ποιος θα πάρει το πάνω χέρι και ποιος θα δείξει ότι έχει την πρωτοκαθεδρία των πρωτοβουλιών στο χώρο. Η Ζωή
Κωνσταντοπούλου, με τον αέρα της δεύτερης θέσης στις δημοσκοπήσεις και χωρίς να περιμένει προφανώς ότι η πρόταση της για σύσταση Συμβουλίου Αντιπολίτευσης μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, ή ακόμα και από τον Βελόπουλο και τη «Νίκη», άνοιξε πρώτη το χορό των sms και των τηλεφωνημάτων. Όμως με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν θέλουν να έχουν σχέσεις ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Φάμελλος, ούτε ο Κουτσούμπας, ούτε ο Χαρίτσης. «Είδατε η κ. Κωνσταντοπούλου, που είναι δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, να λέει κάτι για τα πανεπιστήμια, τη βία σε αυτά, για την Ομάδα Αλήθειας, για την εξωτερική πολιτική;», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καραμέρος.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με Ανδρουλάκη, Φάμελλο, Κωσνταντοπούλου και Γκιόκα (ΚΚΕ) και ότι θα επιδιώξει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους. Από την άλλη εξαίρεσε την Πλεύση Ελευθερίας από την πρωτοβουλία που προετοιμάζει για κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ «για την εκδικητική απόλυση του Κώστα Γενιδούνια». Πολιτικά ο Αλέξης Χαρίτσης θέλει να πει ότι δεν θα εξωθηθεί να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΝΕ.ΑΡ. Απάντησε άλλωστε προς το εσωτερικό με αποδέκτες τους Τσακαλώτο -Σακελλαρίδη ότι «δεν με αφορούν φήμες και σενάρια» και ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία που απαιτεί από όλους μας να υπερβούμε τον εαυτό μας, τις αγκυλώσεις μας, τις περιχαρακώσεις, την ασφάλεια των έτοιμων λύσεων». Έτσι, θέτοντας σε λειτουργία την επιδίωξη για σχηματισμό «Λαϊκού Μετώπου» δια της επιδίωξης κοινού βηματισμού για την Προανακριτική Καραμανλή, θα δικαιωθεί αντικειμενικά η δική του αρχική θέση που μειοψήφησε στην ΚΕ, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, αφενός ο Ν. Ανδρουλάκης θα καταθέσει αυτόνομα αίτημα σύστασης Προανακριτικής και, αφετέρου, ο Σ. Φάμελλος είναι ο μόνος από τους προαναφερθέντες που θα έβλεπε θετικά μια κοινή πρωτοβουλία. Άλλωστε στην Πολιτική Γραμματεία προανήγγειλε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «θα υπάρξει σύνταξη κατηγορητηρίου με αντικειμενικά στοιχεία και πλήρη διερεύνηση της δικογραφίας». Ο μόνος τρόπος να μην συνταχθεί πίσω από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να συνυπογράψει κοινό αίτημα με τη Νέα Αριστερά.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία Χαρίτση, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τα όρια των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων -όπως και η πρωτοβουλία Κωνσταντοπούλου- προσπαθεί να ξαναστήσει τη γέφυρα της επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ, αλλά όχι και της ΚΕ. Εξού και η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει, για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, να προσκαλεί όποιον είναι πρόθυμος, έστω και κατά μόνας.