Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Πρόσκληση σε Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο, αλλά όχι σε Χάρη Δούκα. Το σκεπτικό, το παρασκήνιο και ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας της ηγεσίας, στο πλαίσιο των αλλαγών και διορθωτικών ενεργειών για να ανέβουν τα ποσοστά
Σάρκα και οστά παίρνουν σταδιακά οι πολιτικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές αλλαγές και διορθώσεις στην Χαριλάου Τρικούπη, τις οποίες είχε προαναγγείλει μέσω των ρεπορτάζ της η ipaper, στο πλαίσιο της βελτίωσης των αδυναμιών που έχουν διαπιστωθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και του ανοίγματος της ηγεσίας στο εσωκομματικό πεδίο.
Πρωινό καφέ στην Χαριλάου Τρικούπη ή τη Βουλή με την υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού Άννα Διαμαντοπούλου και τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παύλο Γερουλάνο θα πίνει εφεξής ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τα δύο κορυφαία στελέχη και αποφάσισε να τους εντάξει πιο ενεργά στη στενότερη ομάδα καθορισμού και διαχείρισης της καθημερινής ατζέντας, σε μια προσπάθεια η παράταξη να ανεβάσει τα ποσοστά της, να πιάσει καλύτερα τον παλμό της κοινωνίας και να αποκρούσει έμπρακτα την κριτική για «κλειστές πόρτες» και «παρέες» που διοικούν το κόμμα.
Πρόκειται επίσης για μία κίνηση της ηγεσίας που ρίχνει γέφυρες προς το εσωτερικό πεδίο, αναδεικνύοντας σε συνδιαμορφωτές της κεντρικής γραμμής τους πρώην διεκδικητές της αρχηγίας και βασικούς πυλώνες στο γενικότερο οικοδόμημα της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι καθίστανται συμμέτοχοι στην ευθύνη και με τις προτάσεις τους θα συμβάλλουν στο εγχείρημα της ανασύνταξης αλλά και του μακροπρόθεσμου στόχου της νίκης απέναντι στη ΝΔ.
Την ίδια ώρα ωστόσο, παρόμοια πρόσκληση δεν έχει λάβει ο Χάρης Δούκας, ο οποίος θεωρείται -βάση εκλογικής καταγραφής στις πρόσφατες εσωκομματικές- το Νο2 στην Χαριλάου Τρικούπη και κύριος εκφραστής του αντιπολιτευόμενου ρεύματος. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει αυτόματα τις παγωμένες σχέσεις Ανδρουλάκη – Δούκα αλλά και την απόσταση που τους χωρίζει αναφορικά με τους τρόπους ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ το κακό κλίμα φαίνεται ότι επηρεάζουν και δηλώσεις στελεχών που βρίσκονται στο περιβάλλον του δημάρχου, οι οποίες αναπαράγουν την εσωστρέφεια από την οποία αγωνίζεται να αποδράσει το Κίνημα. Από την άλλη, αν και η πλευρά του Δημαρχείου δεν δείχνει διάθεση να προκαλέσει συνθήκες νέας έντασης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρηθεί η ψυχρότητα με την Χαριλάου Τρικούπη από όπου υπενθυμίζουν τα αυξημένα καθήκοντα του δημάρχου Αθηναίων αλλά και τη συμμετοχή του -έτσι κι αλλιώς- στο Πολιτικό Κέντρο, ως μια από τις αιτίες που δεν εκλήθη να πίνει πρωινό καφέ με τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Γερουλάνο και την κ. Διαμαντοπούλου. Πάντως, ο κ. Δούκας άφησε ήπιες αιχμές για τη στρατηγική της ηγεσίας σε τηλεοπτική του παρέμβαση, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ένα δικό του αφήγημα και να μην μοιάζει η πρότασή του με «συμπλήρωμα σε μια κυβερνητική προσέγγιση της ΝΔ».
Στο μεταξύ, με το βλέμμα στην αναζωογόνηση του κομματικού μηχανισμού και της πιο θεσμικής και αποδοτικής λειτουργίας των οργάνων αναμένονται άμεσα οι ανακοινώσεις για την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, το οποίο προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Σε ρόλο συντονιστή του οργάνου ο Νίκος Ανδρουλάκης προορίζει τον Γιάννη Βαρδακαστάνη, μέλος του Πολιτικού Κέντρου και ηγετικό στέλεχος του αναπηρικού κινήματος.