Τιμές που κυμαίνονται από 12,2 έως και 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάιο. Οι περισσότερες εταιρείες διατήρησαν τα τιμολόγιά τους στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο, παρά τη μείωση της μέσης τιμής χονδρεμπορικής αγοράς τον προηγούμενο μήνα, η οποία έπεσε στα 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα — πτώση της τάξης του 16%.
Ωστόσο, υπήρξαν και αυξήσεις, κυρίως στα λεγόμενα «πράσινα» τιμολόγια. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ αύξησε την τιμή από 11,6 σε 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αύξηση 18%), η Ήρων από 12,4 σε 14,2 λεπτά (15,4%) και η Ελίν από 10,4 σε 12,2 λεπτά (17,4%).
Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο τιμολόγησης, η αγορά ενέργειας χθες κατέγραψε ακόμη και αρνητικές τιμές – έως και -50 ευρώ ανά μεγαβατώρα – κυρίως λόγω της υπερπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η αιολική και η ηλιακή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση της Πρωτομαγιάς. Έτσι, η Ελλάδα εντάχθηκε στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που βλέπουν όχι μόνο μηδενικές, αλλά και αρνητικές τιμές στην αγορά ρεύματος, κάτι που επιβάλλει στους παραγωγούς να πληρώνουν για την ενέργεια που διοχετεύουν στο σύστημα.
Παρότι αυτή η «βουτιά» τιμών στην αγορά ενέργειας είναι εντυπωσιακή, οι ωφέλειες της δεν είναι ακόμα ορατές στους οικιακούς καταναλωτές. Ο λόγος είναι η απουσία «έξυπνων» μετρητών και δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων, τα οποία θα επιτρέπουν στους πολίτες να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών. Μέχρι στιγμής, τέτοιες επιλογές είναι διαθέσιμες μόνο για μεγάλους καταναλωτές.
Η σημερινή εικόνα δείχνει εξομάλυνση της κατάστασης στο ενεργειακό χρηματιστήριο. Η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται πλέον στα 58,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα – μια αύξηση της τάξης του 41,85% σε σχέση με χθες – χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τα 148,78 ευρώ στο υψηλότερο σημείο της.