Στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο έναντι 3,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2%, στα ίδια επίπεδα με τον εκείνον του Μαρτίου.
Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκε οριακά σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη, στο 2,7% τον Απρίλιο, από 2,5% τον Μάρτιο.
Αναλύοντας τους βασικούς συντελεστές του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες καταγράφουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, φθάνοντας στο 3,9% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα είδη διατροφής με 3% (έναντι 2,9% τον Μάρτιο), τα βιομηχανικά αγαθά με 0,6% (παραμένοντας αμετάβλητα) και η ενέργεια, η οποία υποχώρησε περαιτέρω σε -3,5% από -1% τον προηγούμενο μήνα.
Ανάπτυξη 4% στην Ευρωζώνη το α΄τρίμηνο
Την ίδια ώρα, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα έκτακτα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, την Τετάρτη (30/04), τη στιγμή που οι παγκόσμιες δασμολογικές εντάσεις προκαλούν αβεβαιότητα για την πορεία του μπλοκ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNBC, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 0,2% την ίδια περίοδο. Το γαλλικό ΑΕΠ πρόσθεσε 0,1% σε όλη την τρίμηνη περίοδο.
Επίσης, οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης και οι μικρότερες οικονομίες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, με το ισπανικό και το λιθουανικό ΑΕΠ να προσθέτουν 0,6% %, ενώ η οικονομική παραγωγή της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,3%. Η οικονομία της Ιρλανδίας, η οποία τείνει να έχει ευμετάβλητες ενδείξεις λόγω του υψηλού ποσοστού πολυεθνικών εταιρειών που διαθέτει, επεκτάθηκε κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ουγγαρία, η οποία εμφάνισε αρνητική μεταβολή -0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, έντεκα χώρες παρουσίασαν ανάπτυξη, ενώ τρεις κατέγραψαν αρνητικούς ρυθμούς.