Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιχειρεί να δώσει διέξοδο, επιχειρώντας να εξισορροπήσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει κυρίως για μικρούς ιδιοκτήτες.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ανέλυσε το ιστορικό της υπόθεσης. Όπως επισήμανε, από το 1985 και έπειτα, οι περίπου 10.000 μικροί οικισμοί της χώρας οριοθετούνταν με αποφάσεις των Νομαρχών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως, έκρινε σε αλλεπάλληλες αποφάσεις του (2005, 2017, 2019) πως οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν νομική ισχύ, καθώς οι Νομάρχες δεν ήταν οι αρμόδιοι φορείς για τέτοιου είδους χωρικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Προεδρικό Διάταγμα που ετοίμασε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ (Θ. Σκυλακάκης), δεν αφήνει τους οικισμούς “ξεκρέμαστους”, αλλά αντιθέτως επιλύει μια πολεοδομική εκκρεμότητα δεκαετιών. «Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους αποκτούν πλέον ασφάλεια και νομική βεβαιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση, σε διαβούλευση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Η λύση προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση των λεγόμενων Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ), που θα βρίσκονται εκτός σχεδίου και εκτός των ορίων των οικισμών, αλλά πλησίον αυτών.
Στις ΠΕΧ αναμένεται να καθοριστούν συγκεκριμένες χρήσεις γης και όροι δόμησης, δίνοντας λύση για μικρές ιδιοκτησίες από 2 έως 4 στρέμματα που με την ισχύουσα ρύθμιση χαρακτηρίζονταν μη οικοδομήσιμες. Η νέα αυτή ζώνη θα έχει αυξημένη αρτιότητα σε σχέση με τα εντός οικισμού (300-400 τ.μ.), αλλά μικρότερη από την εκτός σχεδίου δόμηση και θα προϋποθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική προώθησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, στοχεύοντας σε έναν πιο οργανωμένο και λειτουργικό χωρικό σχεδιασμό.